Запитване за лог от с.Розино до х.Ехо (и други въпроси)
Привет, приятели!
Понеже смятам да прекарам с познати новата година на х. Ехо, пък точно на нея досега никога не съм ходил и не знам пътеки и нищо се чудех дали някой има трак лог от с. Розино до Ехо и дали пътеката е подходяща за зимни условия (без снегоходки, не всички от групичката имат). Също така да питам чисто ориентировъчно колко часов преход да очаквам, около 6?
А, да, лога ми трябва за Garmin-че
Благодаря предварително на отзовалите се!
Чет Дек 17, 2009 6:27 pm
pepino_bg
Привет
За да стигнете до х. Ехо през зимата трябва да минете или през вр. Юмрука или през вр. Кавладан, в зависимост откъде тръгвате. Не се знае колко ще е снега на нова година, но не вярвам да става за подсичане – склоновете и на двата върха са брутални. Освен снегоходки е желателно да имате и котки, особено за Юмрука. Времена няма да коментирам, но имайте предвид, че Розино – Ехо през зимата си е сериозен преход (параклисът е построен неслучайно).
Съвет: ако имате възможност тръгнете от Рибарица – по-кратко е, а и Кавладан се прехвърля по-лесно.
С трак от Розино не мога да помогна.
Чет Дек 17, 2009 6:52 pm
Xaxas
pepino_bg написа:
Съвет: ако имате възможност тръгнете от Рибарица – по-кратко е, а и Кавладан се прехвърля по-лесно.
Да, мислих и този вариант, но така трябва да прехвърляме Стара с колите. Като опция го има, хем и ходенето е по-малко, ще го имам предвид, мерси
А в такъв случай трак лог за зимната от Рибарица до Ехо някой да има подръка?
Едит: Абе като гледам Сф - Ябланица - Тетевен - Рибарица е идеално пътче. Мерси, pepino, остава този вариант и значи търся лога от Рибарица до Ехо, зимна
Чет Дек 17, 2009 7:08 pm
pepino_bg
Xaxas написа:
Мерси, pepino, остава този вариант и значи търся лога от Рибарица до Ехо, зимна
Ами най добре е да минете от село Христо Даново, пътека излиза направо на хижата не се ходи на открито, което пък означава, че може да има навявания в гората Няма нищо идеално. До поделението има асфалт и там ако се обадите предварително може да оставите колите, ако не може да ги оставите преди или след него по пътя ако не притеснявате за тях, после има доста махане по път и накрая катерене през гората има маркировка, но от момента в който се напуща пътя и се хваща пътеката има малко особености. Пътеката за лятно ходене е 6 часа от селото и 4:30 -5 от поделението.
От Розино до Ехо има две пътеки, една се води Зимна другата лятна, зимната е по едно ребро, а лятната в гората, вероятно заради навяванията, пресичат се пред юмрука и Зимната, качва върха а лятната, подсича, но при тези валежи посичанията са изключени, и а това с 6-те часа това си е на сухо, зимата в сняг може и дабъл да стане, че и повече, което си важи и за пътеката от Даново
А на тази пътека от Розино до хижа Ехо преди около 15 години имаше трагичен инцидент с група туристи, по коледа трима загинаха малко преди върха. Това е една от причините да се построи параклиса. Така че там винаги едно на ум. Ранно тръгване сериозна подготовка и екипировка.
Винаги съм се чудил на хора, които решават за първи път да отидат на някое място през зимата !!??? мисля, че дори GPS не е чудотворно средство, което напълно да замени познаването на планината.
Пет Дек 18, 2009 2:26 pm
Xaxas
JimBoj написа:
Винаги съм се чудил на хора, които решават за първи път да отидат на някое място през зимата !!??? мисля, че дори GPS не е чудотворно средство, което напълно да замени познаването на планината.
Благодаря много за информацията, особено за мястото за оставяне на колите
Не се притеснявам от ходене, а и не съм напълно бос - просто любимата ми планина е Рила и с радост бих отишъл за нова година на някоя рилска хижа, но за съжаление навсякъде е заето, а на Ехо имаше места. Вярвам, че с карта и компас ще се оправя идеално, трак лога ми е само за превантивна мярка и в случай на мъгла/виелици/такива ми ти работи
След съвета на Пепино може би наистина ще минем от Рибарица, че е и по-късо като време, пък всички имаме котки, но не всичките ми приятели са със снегоходки, та ще се цепи пъртинка.
Пепино, благодаря Страшно много! Лога е идеален, ще почерпя
Пет Дек 18, 2009 8:17 pm
JimBoj
Ами както се задържа топло и безснежно, мисля че от Христо Даново ще е най удобно
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети