Питане за имена на пирински върхове
Здравейте,
вчера направих една панорамка от изхода на село Баня към Пирин. Наименувал съм върховете, които предполагам че знам. Някои от тях ми убягват. Може ли малко помощ. След 3 седмици, ще пусна подобна панорама, но от Белица, за да не разводнявам. Предварително се извинявам, ако се повтаря тази тема с някоя подобна (не открих) предварително и благодаря за отговорите!
Здрасти. Почвам отляво връх 1 не се вижда, но там е Полежан, 2 е Дисилица, 3 е Каймакчал съвсем малко се вижда, където си писал Байови дупки е Котешки чал, а където си писал Котешки чал е Дуниното куче, където си писал Разложки суходол е Байови дупки, а където пише Албутин е Каменитица. Окаден е там, където си написал Безименен и другото е така. Кажи къде е панорамата към белишките върхове и на нея ще ти отговоря.
Сря Апр 11, 2018 12:00 am
tortomanin
Въй, колегата се е включил и е намерил грешки. Аз безрезервно приех, че е така и не го гледах.
Сря Апр 11, 2018 12:00 am
mom4i
Там, където си сложил 3?, най-вероятно е Каймакчал. На снимката не се вижда (такова е качеството), но ти може и да си го видял.
Липсва Средоноса като означение, той се вижда много добре под истинските Байови дупки (твоя Разложки Суходол)
Албутин не се вижда - крие се зад ръба Стъпалата - Каменитица, който си дал като Окаден (една заравненост на 2350 м).
Сря Апр 11, 2018 7:42 am
elinboyan
Благодаря ви за отговорите и на трима ви! Dimitar Todorov - просто си забравих фотоапарата си в Банско, към 1-ви май като съм там ще сглобя нова панорама на Пирин, но сниман от Белица. (може и една на Рила) Тази е от телефона ми. tortomanin - вече си изтеглих програмата полезна е много особено за разни по-малки върхове. mom4i - важно уточнение за Средоноса, мерси.
Сря Апр 11, 2018 10:02 am
dido
Още малко корекции:
- Василшаки, Бъндеришки чукари са: Къркъмски чал, Василашки чукар;
Тези може би се застъпват с Момчи:
- Байови дупки, Котешки чал: и двете коти са по Котешки чал;
- Разложки суходол: Байови дупки, преминаващ в Средоноса;
- Албутин, Окаден: Разложки суходол (2725 м), преминаващ в билото над Събиците
- Безимен: Албутин, преминаващ в билото на Окаден
От Каменишки нататък са ОК
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Апр 11, 2018 10:32 am
Dimitar Todorov
Да наистина това са Каркъмски чал и отзад за мен е Василашката чука. Много ми се размазаха като ги приближих. За мен Василашкия чукар е върха на север от Типиците, както го срещам в доста източници, макар в картите да не е даден, но това е друга тема. 2725 е връх Каменитица, а Разложки суходол не се вижда. Както казах Дуниното куче е това, което си писал за Котешки чал.
Сря Апр 11, 2018 12:06 pm
ДИАНА
mom4i написа:
Албутин не се вижда - крие се зад ръба Стъпалата - Каменитица, който си дал като Окаден (една заравненост на 2350 м).
Стъпалата в Банско и РазлоЧ наричат - Събиците.
Приемам диалекта на местните за правилно именуване.
Много спорове за имената са се водели тук във форума, но местният изговор за мен е богатство и не се нуждае от превод.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Чет Апр 12, 2018 7:51 pm
mom4i
Диана, за форума може и да са Събиците, но за българските планинари това са Стъпалата Такива преименувания са се оказали неудачни и неустойчиви през годините, дори и да са в унисон с местните традиции. Между другото не съм чул бански или разложки алпинист да ги нарича така, обекта се казва Стъпалата (по-остаряло Стълбите), по него се катерят алпинистите и по техния ръб минават по-коравите туристи. По принцип местните хора са се интересували повече от пасищата и превалите, отколкото от каминьяците, за това голяма част от по острите върхове са наименувани от планинарите, след като са тръгнали по тях.
Върхът с огромната стена над Суходолския циркус ще си остане Разложки суходол (а не просто кота 2654, като на картата в момента), а този след него Каменитица. Хвойнати връх няма да стане Овинати (макар и дори аз така да му викам), за недоразумението Джангал - Сиврия няма смисъл да говорим дори. Добре, че още не са се появили местни активисти, които да почнат промени на имената в Рила, че тогава ще се почувствам наистина засегнат!
Но няма нищо лошо да се знаят традиционните и диалектни наименувания, в тях се крие богатството на езика, с две ръце подкрепям почина, има си дял от науката такъв
Пет Апр 13, 2018 7:43 am
Dimitar Todorov
mom4i
Абсолютно съм съгласен с mom4i и мисля, че това е мнението, което трябва да се отстоява. Бъдейки от планински район, но в Рила, познавам апатията на местното население към планината и знам, че те виждат в нея само обект на препитание. Местните са бракониери, ловци, кравари, овчари, дървосекачи, всичко друго, но не и туристи любители на планината. Аз като скитосвам по върховете ме обявяват за улав (ненормален), имат парадоксални наименования на някои обекти, с които аз и планинарското общество, което съставя карти и пътеводители не се съобразява. От шест хиляден град има само 3-4 туристи, сметнете си пропорцията. За мен трябва да се използват най-наложените имена сред туристите, защото те са тези, които ходят по планината. Да, някои да заимствани от местните, но други не. И без това има достатъчно объркване на планински обекти с турцизмите и българизмите.
Пет Апр 13, 2018 8:40 am
dido
Re: mom4i
Dimitar Todorov написа:
съгласен с mom4i ... Местните са бракониери, ловци, кравари, овчари, дървосекачи, всичко друго, но не и туристи любители на планината
mom4i е местен.
Пет Апр 13, 2018 9:00 am
mom4i
Момчи не е баш местен Момчи е приоданец от дунавския край (свищовско), роден в София и израснал в Самоков.
Никога не съм бил част от планинците (виж Стефан Попов), а от планинарите.
И съм учил топонимте от карти и пътеводители, а не от местните. Преживях последното комунистическо преименуване (много неудачно) и затова съм скептичен към промяната на наложилите се имена. Но пък първото им се е получило някак си, може би защото са били по-смислени имената...
Важното е да сме горе, то е хубаво, няма толкова значение как се казва. Пък между планинари ще се разберем за какво иде реч и без имена
Пет Апр 13, 2018 10:00 am
dido
OK де, speedy е местен, Ристе е местен, wanderer142 е местен, Valio е местен и т.н.
mom4i написа:
И съм учил топонимте от карти и пътеводители, а не от местните...
Така де, но тия дето са съставяли картите, после пътеводителите, са добили топонимите от местните!
В тоя спор въобще е доволно ясно къде стои яйцето и къде стои кокошката. Не знам защо все още продължава да се се пръква странното твърдение "местните не разбират как се казват обектите в собственото им землище, ние знаем по-добре от тях".
Пет Апр 13, 2018 1:04 pm
EXIIIT
Първа е кокошката:
Цитат...
"Една кокошка може да долети отвсякъде" от стар БГ филм "Господин за един ден"
Пет Апр 13, 2018 2:04 pm
elinboyan
Да не се включвам много в спора топоними и местни, но за мен и двете страни са прави. Имам роднини, за които преди време като сме си говорили, че живеят в най-красивия край на България те иронично отвръщаха ...е ще че ги гледаш баири, баири... Е после като се построиха хотелите, тези баири придобиха друго възприятие. Имам и обратния пример и т.н. май наистина става като кокошката и яйцето.
Сега порция 2 нови върхове. Благодарение на програмчето Peak Finder (макар че изобщо не е подробно, рилските върхове които се гледат от Банско едва половината ми ги наименува) се надявам този път да имам по-малко грешки.
Снимка 1 от Белица
https://i.imgur.com/ygqrGCy.jpg
Панорама 2 от село Гостун
https://i.imgur.com/oAjVqtk.jpg
Панорама 3 над село Гостун (уви времето беше сравнително облачно, а и гледката е сравнително далече, не е като от село Обидим) от този кадър така и не разбрах къде "изчезна" Безбог?
https://i.imgur.com/Cq3JqxP.jpg
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети