Фалакро /Falakro, Драмски Боздаг/ - 4 март 2018г
Отдавна се канех да посетя тази красива планина. На 3 март нощувахме в Огняново, на 4 сутринта без да бързаме потеглихме към Гърция, до паркинга на ски центъра са 71км - един час и 15мин спокойно шофиране. Той е на 1720м надм. височина. Лифтът към чайната на Карталка /2111м/ не се движеше, беше мъгливо и със силен вятър над 1800м, предположих че затова е спрян. Свилен ми каза, че отзад от североизток има някаква зелена писта /ски път/, но аз предположих, че не може да е утъпкана на този стръмен склон при толкова много сняг. Затова тръгнах право нагоре към вр. Клиседжик /1996м/ по издуханите от сняг стръмни участъци, леко вляво от лифта.
Поглед назад към паркинга, видях, че по ски пътя тръгнаха нагоре двама човека /виждат се на снимката/, но нямаше смисъл да слизам надолу:
Качих Клиседжик и слязох на премката към Карталка, където е началото на влека - котва на снимката. От втория стълб се вижда утъпкания ски път наляво, който се изкачва плавно към вр. Карталка /2111м/. Склонът ми се виждаше достатъчно стръмен, за да е лавиноопасен, снегът горе от североизток беше може би към 1-2 метра, но явно гърците не мислеха така и бяха утъпкали пътя с раттрак.
Доверих се и по пътя се изкачих под чайната. По лифта към Свети Илия, нямаше жив човек, изобщо от чайната нагоре все още никой не се показваше на силния вятър.
Побъбрих си с човека, който пуска влечката от къщичката на горната снимка и той ме посъветва да се кача нагоре по края на пистата, а после да сляза покрай оградата. Докато стигна до пистата планината оживя и влекът се напълни с хора:
Поглед назад от подножието на върха, мъглата се вдига, вятърът намалява, вижда се чайната отсреща на Карталка /2111м/. На пещерата има голяма група алпинисти, май правеха снежни котви и други някакви тренировки.
После в сбита група те тръгнаха по стръмния склон над пещерата директно към върха, без да се страхуват, че могат да отцепят снежна дъска:
Връх Свети Илия /2232м/:
След това слязох до чайната покрай оградата над ръба. Мъглата се вдигна, слънцето се показваше от време на време и беше много красиво:
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Мар 07, 2018 12:40 am
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1263 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Бре, тези гърци!
vedrin написа:
packo packov написа:
Оградата за безопасност ли е?
Да -- отвъд нея е пропаст.
Превантивно, или след инцидент? Да изпънем и ние над Джендема и по ръбчето на Кончето
Майтапа настрана, ама явно и там ходи куцо, кьораво и сакато и хората са си вързали гащите. Явно вече планината я нагаждат според хората, а не туристите да са според нея.
Еми ... обезопасена ски-зона. Освен това в тревистите месеци е пълно с друг добитък там, може и за него да имат едно на ум.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Мар 07, 2018 1:28 am
Plamen К
dido написа:
Страхотно.
В колко пристигнахте на паркинга? Да не е било твърде рано. та не е работил лифта?
Около 11.15 тръгнах нагоре, имаше силен вятър във височина, вероятно затова лифтът не работеше, не съм ходил да питам. В 11.30 съм направил първата снимка, виждат се стотиците коли по паркинга. Тогава пуснаха лифта, после пак го спряха и след това следобяда работеше непрекъснато, като намаля вятъра.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети