Тази седмица успях да видя красотата на Сливенската Планина от Скалите до хижа Карандила до връх Голямата Чаталка.
В началото на Хайдушката пътека, най популярната сливенска пътека, има инфо бюро. В него работи бившия хижар на рилската х.Иван Вазов който знае всичко за планината и може да препоръчи най интересните маршрути. В 12:00 стъпих на Хайдушката пътека
Вилна зона, жилищна зона и индустриална зона на Сливен:
След 40-50 минути пътека влиза в гора и след това на няколко места пак трябва да се излезе на открито, но вече за малко. Беше голяма жега и доста се зарадвах като влязох в гората. Има няколо места за отдих и дори чешма.
От Инфо бюро до хотел Карандила стигнах за 1:40 минути, от там продължих към съседните върхове и езерото
От Скалите на Парка има гледки към Сливенски села и към равнините
Поразходих се малко до близките хотели и бунгала (около 1 час), някои от които дори работят. Върнах се към х.Карандила и по пътечка тръгнах към кулата (20 -30 мин)
От Кулата тръгнах към връх Голямата Чаталка (1065 М) (30-40 мин), от който имаше панорамни гледки към Сливен и сливенската планина
От Голямата Чаталка, през Малката Чаталка и Халката, следейки жълтата маркировка слязох към долната лифтова станция (1:30 ч)и инфо бюро и побързах към автогарата.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Май 25, 2009 9:57 am
Jirko
Брей какво ясно време....аз като бях там въпреки,че духаше яко (както винаги) видимостта беше ужасна.
Сря Юни 03, 2009 10:47 pm
shantararam
Здравейте Иска ми се да посетя Карандила тази зима (Януари) но никъде не намирам полезна информация за пътеки и настаняване. Идеята ми беше да стигна до Сливен с влака, и от там да се качим с приятелката ми до Сините камъни и да спим евентуално на хижа (хотел) Карандила. Запитването ми е дали е подходящ маршрута за през зимата, като разбирам че това е общо казано, тъй като времето в планината не е константа. Работата е там че момата не обича много много зимните преходи (особено дългите). Дават по замерване че от Сливен до хижа Карандила са 3 часа по маркирана пътека. Малко се притеснявам заради девойката, та дали някой би споделил ако може как е пътеката, има ли опасни участъци, стръмни, скални пасажи и т.н. И как стои нощуването горе?
Другият ни вариянт е с лифта, но така и не намерих зимни цени, и въобще информация дали работи зимата. В Сопот лифта например не работи, и се притеснявам че този резервен (а и не за предпочитане) вариянт е ненадежден.
Поздрави от заснеженото море
п.п.
Цитат:
лифт "Сливен - Карандила"
Тип: двуседалков
Връзки: тел.: 044 / 66-72-82 (долна станция)
Технически характеристики: лифтът има дължина 1895 м и преодолява 597 м надморска височина за 17-18 мин. Долната лифтова станция е разположена на 390 м н. в., а горната - на 987 м н. в. Капацитетът на линията е 400 души на час. Лифтът е въведен в експлоатация през 1974 г.
bullet
Работно време:
през лятото: 8,30-17,00 ч
през зимата:
Цени: към м. август 2009 г. цената за пътуване в едната посока е 10,00 лв., а в двете - 15,00 лв.
Изходен пункт до долната лифтова станция (м. Каптажа):
Хотел "Шато Алпия" (Алпийски дом) - тел.: 044 / 66-80-15, 66-80-18, GSM: 0887 / 51-70-31, E-mail, Web-сайт - 5 мин
Посетителски център на природния парк "Сините камъни" - 10 мин.
гр. Сливен - с градски автобус или пеша
Изходен пункт от горната лифтова станция (м. Слънчева поляна):
х. "Карандила" и хотел "Карандила" (тур. дом) - 30 мин.
Пътеката е повече от безопасна, няма никакви стръмни и опасни места За по малко от час се взема ако си дадеш зор, говоря от информациоонното бюро до чешмата горе. Като за вас с момата мисля че за максимум 2 ч и половина ще сте горе. С нашия вятър, дори и да падне сняг той няма да ви създаде проблеми тъй като ще е малко Ще проверя на място за лифта, не съм сигурен как работи зимата.
Пон Дек 21, 2009 12:10 pm
shantararam
titi написа:
Пътеката е повече от безопасна, няма никакви стръмни и опасни места За по малко от час се взема ако си дадеш зор, говоря от информациоонното бюро до чешмата горе. Като за вас с момата мисля че за максимум 2 ч и половина ще сте горе. С нашия вятър, дори и да падне сняг той няма да ви създаде проблеми тъй като ще е малко Ще проверя на място за лифта, не съм сигурен как работи зимата.
Е браво качили сте се.
Доволни ли сте?
Къде спахте?
Вто Яну 05, 2010 4:12 pm
shantararam
titi написа:
Е браво качили сте се.
Доволни ли сте?
Къде спахте?
Здравей! Много приятно си изкарахме. Отдавна ми се ходеше там, и определено ще ходя още доста пъти. Само да се постопли след няколко месеца, смятам да направим един достоен преход в района! Иначе спахме на хотел Карандила. Бяхме се обадили в Декотекс, но като се качихме се срещнахме с едни хора от тур. Дружество "Алеко Константинов", и те като ни видяха с раниците, като взеха да ни се радват, да ни казват къде да идем, какво да видим... оказа се че не били виждали отдавна хора с раници да се качват нагоре И та те ни казаха да отседнем в хотел Карандила, било 10 лв нощувката. Е, взеха ни по 12,50 (и то намалено от 15 лв), но общо взето си заслужаваше. Ние обичаме природата и планината и страшно ни хареса на Сините камъни. Явно и планината ни хареса, защото ни дари с чудно време. Първият ден беше слънчево, качихме се по тениски (направо съжалявах че нямам някакви къси панталони). Втория ден сутринта ни посрещна сняг, а вечерта даже се изви една мощна виелица горе, но на 3тия ден (т.е. вчера) отново пекна слънце, и си направихме една чудна разходка из парка и така късния следобед вече скитахме из Сливен Скоро ще пусна малко снимки и видео, само да го сглобя
И много благодаря за информацията, страхотно си изкарахме!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети