Е-8 - Рила - Родопи - ВАРИАНТИ на маршрута
Вчера минахме през Юндола и видяхме че е поставена нова червена маркировка от х. Христо Смирненски до Юндола. Направена е много хубаво и начесто.
В описанията на картите маршрутът първоначално върви по асфалта, при Студентския комплекс на Лесотехническия университет - м. Старина се отбива вляво по черен път, минава през гората и излиза на асфалта малко преди Юндола. Преди две години нямаше червена маркировка, а само зелена.
Сега червената маркировка минава само по асфалта. До м. Старина зелената и червената вървят успоредно, после зелената минава през гората, а червената по асфалтовия път, двете се сливат отново на Юндола, до където е подновена маркировката. Мястото където се разделят двете маркировки не е обозначено добре, предполагам ще поставят табелки впоследствие.
Към с. Аврамово няма маркировка.
В посока Велинград има стара червена и зелена маркировка, но къде и докъде минава нямахме възможност да проследим. Гледам на картата, че зелената стига до Велинград, а червената е до х. Кладова и х. Милеви скали. Как ще я подновят от тук нататък не е ясно, ще следим какво се случва.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Фев 22, 2016 9:12 pm
ivailo.hr
Mariana1000 написа:
....................................
(от проход Китката се отбива втори вариант покрай язовир Кърджали, но трябва да ровя за карта, защото не го знам точно откъде минава, по-късно може да го допиша)
Според Уикипедия (доколкото може да й се вярва като източник) седловината Китката е една от най-северните точки, бележещи разделителната линия между Западни и Източни Родопи. Там алтернативното трасе на Е8 отново се съединява с основното (ако може да има такава класификация разбира се), като преди това се е отделило някъде ТУК в посока с. Планинско (условно, защото може и да не минава през селото). Едната ми хипотеза е, че отделянето става някъде от множествения разклон (плетеницата от пътища) в долната част на цитирания отрязък от картата (мисля, че така е дадено и на картите на Е8 ), а другата е че това става на макадамовото шосе между селата Белица и Планинско. Това е може би най-интересното и диво трасе на Е8. Дано да е все още проследимо, защото някой ден живот и здраве искам да мина по него.
Вто Фев 23, 2016 6:16 pm
ivailo.hr
Третото, най-малко популярното трасе на Е8 между х. Тешел (условно) и с. Ягодина (условно) е записано и скоро ще бъде нанесено в картата. Условно от х. Тешел, защото отклонението от асфалта за с. Триград става при т.нар. Гьовренска джамия, която е долу на асфалта (имамът обаче пееше от друга джамия - горе в самото село Гьоврен). Условно до с. Ягодина, защото всъщност трасето не влиза в с. Ягодина, а при този навес излиза на старото трасе на Е8 през с. Ягодина (по пътя на югозапад от навеса в посока на сегашното трасе и на югоизток по същия път в посока х. Триградски скали). Очитавяли марки в землището на с. Ягодина има доволно като количество (появяващи се на север от м. Митилева ливада), както и в началото на спускането на пътя към Гьовренската джамия. Марката на дърво до навеса е дала фира, защото дървото е одялкано за добив на смола, но предвидливи хора я бяха отбелязали и заснели преди две лета... При този навес е бил разклонът, ако човек е искал да посети с. Ягодина и едноименната пещара. Влизането в селото е ставало по път различен от подновеното трасе на Е8, който вече не представлява интерес и няма защо да бъде отбелязван, като маркиран на картата. На него е останала само една стара марка на една барака, намираща се на сегашното място на чешмата в средата на цитирания отрязък от картата.
На спускане към Гьовренската джамия има поставени и малко нови табели (МОСВ размер, но с местен дизайн), на които пише "х. Тешел" и "Триградско ждрело". Новата маркировка напуска за малко стария германски път, отклонява се надясно и слиза до една чешма и беседка. После през горолом пак се връща на пътя. Надолу стари марки няма, но има от новите - недостатъчно за ориентация, но сложени тук там по стария път, който е бил една от малкото (пряката) връзки със селата Триград и Ягодина пред построяването на новите пътища за тях през ждрелата.
Чет Май 05, 2016 10:17 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Любителски снимки на седемте карти на маршрут Е-8 на Картография, за да може всеки да си прецени, дали са му необходими (според мен картите не си заслужават високата антикварна цена и могат да имат само сантиментална стойност при отмятането им при постепенното преминаване на маршрута. Освен това има повтарящи се карти).
(По-долу давам връзка само към първата снимка на картите от общо 71 снимки в албума ми "Снимки за Планинарски форум Планина http://planina.e-psylon.net" - снимки от номер 286 до номер 356.)
Това е бил оригиналният маршрут Е-8. По-късно настъпват изменения (например добавя се вариант през Велинград и Голяма Сюткя, червена маркировка от връх Шейновец директно към село Мезек...).
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Последната промяна е направена от stefan_iliev38 на Пет Ное 10, 2023 10:10 am; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Яну 23, 2018 7:01 pm
dido
Дай ми картите за ден-два-три моля, че с тия любителски снимки е трудно да се борави.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Яну 23, 2018 8:58 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Картите не бяха мои, а на welmud (Росен Атанасов). Взех ги от него, снимах ги с фотоапарата, после ги копирах цветно в мащаб 1:1 в копирен център. Накрая му ги върнах.
Къде са пресниманите копия на картите (които минаха реално и бяха ползвани в условията на реален преход по Е-8 ) - трябва да питаш по-малката ми по-голяма сестра.
Rumi_xristova, която също мина Е-8 заедно с нас, има оригиналните карти и може да ги даде.
А на мен ми се иска да се сдобия с голямата карта на България, на която с червено са изобразени трите европейски маршрута Е-3, Е-4 и Е-8. На нея са дадени новите промени и варианти на маршрутите - като например този през Велинград за Е-8 и през река Дращела (вече отменен) за Е-3.
Сря Яну 24, 2018 11:35 am
dido
Имах предвид да ги сканирам, но ако имаш скановете - дай да ги пуснем небрежно?
Сря Яну 24, 2018 12:07 pm
stefan_iliev38
Нямам за съжаление (скенерът ми мистериозно спря да работи у сестра ми ). Но ще говоря с Руми Христова и тя ще предостави картите за целта.
П.П. Картите не са нищо особено и имат по-скоро сантиментална стойност - като правиш Е-8 да отхвърляш една по една картите, по които си преминал маршрута и да ги прибираш в раницата. Накрая е голямо удоволствие да извадиш последната карта и като я минеш и нея - да я прибереш и да си кажеш - "Свърши се!".
Сря Яну 24, 2018 1:05 pm
dido
Чудесно - ще ги чакаме от Руми тогава.
Трябват ми за финала по трасето, около Сини връх - трябва да се маркира, знаеш.
Сря Яну 24, 2018 1:54 pm
EXIIIT
ЕЙ тоя Стефан нищо не можеш да му вземеш начи....
Едни карти не дава представи си мръвка да му искаш.
Сря Яну 24, 2018 2:13 pm
vladofff
Аз ги имам нови новенички, не съм ги ползвал никога. Най-проблемно е да намеря време да се видим, за да ти ги дам.
Сря Яну 24, 2018 3:37 pm
абсурд
Аз също ги имам. Мога да ги изпратя по Еконт, ако ми дадете информация на кого да ги изпратя.
Сря Яну 24, 2018 11:24 pm
andriii
Здравейте, малко инфо за пътят по Тенес дере- между Тешел и Мугла. Евентуално за колоездачи
В мтб форума пишат,че горските са го оправили. Когато карах Е8 преди 3 години се интересувах,но ми казаха че е непроходим. Алтернатива е на Чаирското дере- езерата-Мугла.
Нед Мар 12, 2023 10:57 am
vaskoo
Идеален е пътя по Мугленска река. Тенес дере не знам кое е, който го знае, да каже да него
Пътува се много мазно и бързо с колата, сравнено с последните 20 години през Смолян.
Отплеснах се ... Камионите така хубаво трамбоваха пътя миналото валежно лято, че жена ми не вярва на места, че настилката не е асфалт. Набелязали сме го и ние за вело. Последните 4-5 км преди селото е по-каменист пътя, щото не вървяха камиони много там (освен за кафе сутрин) и не бе насипан с варовиков трошляк, както в долната част. Баира е основно в резерват Казаните, последните 8 км качват няма и 100 м денивелация.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Нед Мар 12, 2023 12:22 pm
andriii
vaskoo написа:
Идеален е пътя по Мугленска река. Тенес дере не знам кое е, който го знае, да каже да него
Пътува се много мазно и бързо с колата, сравнено с последните 20 години през Смолян.
Отплеснах се ... Камионите така хубаво трамбоваха пътя миналото валежно лято, че жена ми не вярва на места, че настилката не е асфалт. Набелязали сме го и ние за вело. Последните 4-5 км преди селото е по-каменист пътя, щото не вървяха камиони много там (освен за кафе сутрин) и не бе насипан с варовиков трошляк, както в долната част. Баира е основно в резерват Казаните, последните 8 км качват няма и 100 м денивелация.
Е точно по Мугленска река
Последната промяна е направена от andriii на Пон Мар 13, 2023 12:31 am; мнението е било променяно общо 1 път
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети