Тръгнахме 7 човека в петък вечерта от Беклемето, мъглата ни хвана още по асфалта, докато се паркираме се забавихме още и чак към 8 без малко тръгнахме към заслона. Беше бая брутално - вятър, мъгла, сняг, студ. Виното замръзна. С помощта на gps-a успяхме да се качим на билото и там хванахме следата на ратрака на Дерменка. Малко преди заслона се опита да ни отвее, в 22,30 вече бяхме на топло и размразявахме виното
На следващия ден чакахме още групи, едните се забавиха още с тръгването си от София и в крайна сметка хартисаха на Беклемето. Другите пристигнаха, едните са се движели по компас от кол до кол, другите с gps - беше още по-зло времето. За няма и 15 минути следите на машината са били заличени. Още по-зле - хижаря на Дерменка се беше загубил за малко с ратрака... пълен ад. Цял ден термометъра се въртеше около -8,-9 без да броим вятъра. Кажи-речи не си показахме носовете, по едно време тръгнахме да посрещаме втората група, но ги засякохме на 5 минути от заслона.
По-рано мислехме да слезем до Беклемето, да посрещнем последната група, но ни отказаха - беше нечовешко. Оставихме ги там на хотел.
Вечерта няма какво да описвам - иху, аху, песни и танци на народите. С нас беше и Иван Пенчев - един от строителите на заслона.
Едва вчера времето стана по-читаво. Слънце, гледки, чудно! На връщане към Беклемето пак ни хвана мъгла, но карай. Нагледахме се
Сефтосах зимата, доволен
горките котаци, постоянно ги вкарвахме вътре, а хижаря ги гонеше:
Ей така беше в събота, даже в тоя момент няма мъгла. Това е ратрака на Дерменка. Снимала съм през прозореца, че навън не беше за хора:
В неделя обаче, няма какво да коментирам гледките - чудеса!
Пон Дек 14, 2009 1:37 pm
irina
Много хубаво стана това заслонче, а в неделя верно супер време е било!
Пон Дек 14, 2009 2:05 pm
planinar
Какво предлага заслонът като условия? Спане, топло, бира, храна, хижар, телефон?
Пон Дек 14, 2009 2:46 pm
Gamina
спане, топло, бира, хижар, храна - супички евентуално.
Направено е много читаво. Има и баня, топла вода, парно. Ток от генератор.
Спането е 10лв на наровете, 15 в стаите. Наровете са на тавана и там си е бая студ, но се търпи.
Наистина беше чудничко вчера, яд ме е, че в събота времето не позволи да се разходим поне до Дерменка, цял ден шляпахме карти и координирахме останалите групи по телефона.
Котака е супер...много добре си го хванала. /Само да не го видят Поли и Витя - как се мъчи горкия навън../.
А условията и цените далеч на отговарят на категорията заслон. Това си е баш хижа. Така че е редно да сменят статуквото /както и заслон Ботев, между другото/.
По-здрави...и до-скитане..
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Пон Дек 14, 2009 6:22 pm
Gamina
Тоя път братството ме покани мен на разходка из снега. То това е друго братство, не от z-rock
Много братства, много нещо
п.с. Никси, котарака и котката постоянно ги прибирахме, котката доброволно скубваше навън, а котарака хижаря го гонеше Ама не сме го оставили да се смръзне там
Пон Дек 14, 2009 6:23 pm
Lawina
С риск да ви разсърдя ,ще кажа само ,че Заслона преди "перестройката му" си го обичах много.Свързан е сериозно с прохождането ми в планината,но това не е толкова важно.
Като видях преди години в какво се готвят да го превърнат,ми се сви сърцето.Засега съм виждала само снимки с новия му фасон,но все се чудя дали ще стисна зъби някога да го огледам и отвътре или ще го подмина....макар че и на Дерменка вече е като хотел и то от доста години.Знам,че ще ме убиете с камъни,образно казано,знам за прогреса и за 21 век, и за топлата вода,ама и вие предполагам се сещате какво е да посрещаш Нова година на същия този заслон без ток,без вода(чешмата беше отвън и снега я затрупа),само с храната от раницата и с огън в КАМИНАТА,която новите собственици разрушиха.
Осъзнавам,че съм пристрастна,но това е личното ми мнение,не ангажирам никого с него,дори и основния майстор на Заслона.
Пон Дек 14, 2009 6:44 pm
Niksi
Не само че не ти се сърдя, но напълно те подкрепям...
Почти не останаха вече истински заслони. Както и истинските хижи вече се броят на пръсти, за жалост...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6Следваща
Страница 1 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети