Здравейте! В началото на годината за пръв път се качих на ски и се запалих. Като абсолютен начинаещ аматьор все още нямам оборудване освен маска и ръкавици. Бих искал да ми дадете съвет какви ски и обувки е редно да си купя. Висок съм 186 см. и съм 88 кг. Каква дължина на ските е редно да си избера. Четох из нета, че трябва да ми стигат до брадичката /около 15 см. по къси от ръста ми/. за обувките прочетох, че е редно да са с флекс индекс 60-80. Това така ли е колеги? А щеките с каква дължина е редно да бъдат? Поздрави!
Чет Ное 02, 2017 7:38 pm
vladofff
Re: Моля дайте съвет
Ами аз карам от поне 30 години, но по отношение на гъзариите съм си абсолютен аматьор. Като бях малък старите пушки казваха, че добрият скиор, пък то важи и за музикант и всякакви др. категории... трябва да може да кара еднакво добре със всякакви приспособления, дори и кандахарки. И така, години наред си купувах ски за 20-50лв ,които да не ми е жал, че ще потроша и си карах. Такива неща като индекси дето цитираш сега за пръв път чувам от теб, но това изглежда не ми е повлияло да карам където си искам от толкова време с каквито обувки ми попаднат, но изглежда за гъзарите това е "много важно", нещо като свежия дъх на кифлата репортерка от рекламата на щрак - щрак. За дължината знам, че зависи от това дали са карвинг/то други вече няма/. За правите ски "правилото" беше като си вдигнеш ръката горницата да стига до сгъвката на китката. При карвинга това не важи, а зависи от радиуса на завоя на конкретната ска. Щеката - като я хванеш лакътя да прави прав ъгъл... Според мен не отдавай чак толкова значение на екипировката, тя е производна, ако се кефиш на карането, каквито е да било ски да имаш, все ще свършат работа. С очите си съм виждал стар човек, очевидно голям скиор в миналото, с изключително стари ски и екипировка да навира в кучи гъз всякакви гъзета. Но това е мое мнение. Тук има една камара хора, които ще ти кажат, че дори цветът на обувката и шарката на ските са от изключително значение, после разни там флексове, мексове и кексове... Иначе твърдостта на ските и обувките поначало зависи от типа скиор и терена - състезателят по обясними причини кара с твърди ски и обувки/личат главно по многото щраймери/, но те не са комфортни за любителско каране. Също така по ледо-фирн, с меки ски си е почти пребиване...обаче състезателните ски/твърди, съответно най-скъпи/ много бързо уморяват. Така, че първо виж коя категория искаш да бъдеш, и тогава търси съответните типове.
Обувки си вземи качествени аматьорски - т.е. най-хубавите, които намериш втора употреба. С 4 щрамера и регулиране на ъгъла на закантване (има отстрани на обувката някоя врътка или болтче и пише "кантинг" или има цифрички).
Ски - вече се кара само карвинг, а и ще са ти по-удобни за имане заради намалената дължина. Трябва задължително да са с остри хубави кантове и в добро състояние, за да се управляват по-лесно, да вървят по-лесно и да не те моряват и изваждат от състояние да се учиш и караш. Слагай винаги вакса, по същите съображения.
препоръчвам да си купиш екипировка втора употреба. Има добри обувки и по 20 - 30 лв. Колко ти е дълго стъпалото от края на петата до пръстите? Премери, ако не знаеш как става, виж из нета.
Пет Ное 03, 2017 11:11 am
аngel
Здравей, vladofff и radi са казали доста неща. Дали е правилното място за питане ... всеки турист си е и малко скиор. И аз като vladofff , скиор от 30 + N броя години, имам някъде в документите и тапия за ски - учител.
Започва се от нивото ти на скиор - значи щом сега започваш, си начинаещ. Но при новите технологии на карвинг - ски, и ако си в добра физическа форма, няма смисъл да взимаш нисък клас ски / за начинаещи /, защото след 5-6 дни ще са ти непотребни. Отива се директно на среден клас за любители, които също имат висок и нисък клас, което се вижда най-вече по цената на ските.
Ако отидеш директно на борсата за стари ски, до ст. В.Левски, и се оставиш в ръцете на продавачите, там директно ще ти продадат тези ски и екипировка към тях, които са непродаваеми за клиент, който разбира. Не казвам че там има лоши ски - има и добри, но се купуват от разбирачите. Всичко там е просто ски и екипировка, която в Австрия, Германия, Франция хората си сменят на 3-4 година и оставят екипа си до кофите за смет. Това става в определени дни, които дава общината, за това изхвърляне. Наши емигранти за да си докарат някой леф, дебнат в този ден за изхвърляне, и има доста грозни сцени на борба за плячка с други подобни "европейци". После ските се озовават на пазара на ст. В. Левски .
Казваме, че целта ти е средно каране, което бързо да стане каране за напреднали. Сега това не е трудно, тъй като карвинг ските са така изчислени, че да завиват сами с малко усилие. Не е като преди, да се хвърляхме да вземем модела на Стенмарк като дойде на Боровец, Елан РС 05 - 205 см ски , тъй като можеше да си го купиш от Югославия , и да започваш всичко отначало, тъй като тия модели ски се карат изкл. трудно.
Универсални хубави ски, със среден радиус на завиване - това ти трябва. Не е добре да се залита по много скъпите марки - Хед или Атомик, тъй като вече свичко е изравнено при водещите марки, а и точно тези двете се правят в България / не са по- евтини обаче поради този факт/.
Бих се насочил към Росиньол, едни много "меки" ски, които обират неравностите на склона и са по-подходящи за България - Банско, Боровец, Пампор. / за разлика от австрийските ски, които са твърди / с които се кара много лесно. Нещо към средата на напреднал / и много напреднал, на границата на професионалните ски. Щото тези ти вършат работа постоянно, а другите след един сезон ще ги хвърлиш.
Росиньол са на серии. Скъпата серия е Зенит. Колкото по-висок е номера на Зенит , толкова е по за професионалисти. Над Зенит 5 се отива на проф.каране, което е за мониаци с железни крака и много свободно време. Зенит 5 са много добри и върху заледени писти.
Преди време си купих един такъв комплект Зенит 5 , чисто нов от магазина СЛС, някъде около 1200 лв, ски и обувки и автомати. 2006 - та година е, но е каран 30 дни . Има ресурс повече от ски, които са карани един сезон, кантовете са заточвани само един път. Обувките са като нови, от най-висок клас, както е казал Владоф с 4 шрамера и ъгъл за промяна на наклона им, в засимост от наклона на пистата.С етикетите отдолу и отвътре са. Съхранявано е в оригиналните кутии Росиньол. Тъкмо реших да си взема хубави ски, обувки и вс. друго, и се оказа, че вече не мога да карам повече. Обмислям да го продам за 280 лв целият , тъй като повече май няма да се качвам на ски - стъпалата не издържат. При интерес може да пишеш на за снимки. Цвета е тъмносив с кевлар в средата.
Като бонус давам нов ски клин с тиранти, с мембрана Росиньол / само той е 300 лв/, маска Увекс, щеки Росиньол. Аз съм точно твоят ръст и кг. Тук някои неща за избора, значи започва се от РЪСТ НА СКИОРА, ВИСОЧИНА НА СКИТЕ, РАДИУС на завоя : https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwif34ybmqTXAhVQCuwKHUTfBSEQFghAMAQ&url=http%3A%2F%2Fskibg-blog.blogspot.com%2F2011%2F12%2Fvol3.html&usg=AOvVaw12IuEk7BKPnXOE3ET5WyaK
На борсата на ст. В.Левски, също можеш да си избереш. За България са добре меки ски - Росиньол, Саломон / но не обувките на Саломон ! / Нордика
Освен дължината на ските обърни внимание и на радиуса на ските.
Ски с малък радиус се управляват по-лесно
Аз съм висок 175см -карам ски с дължина 150см R 10,5 или макс 160см R 13
Друга важна особеност за избягване на травми при падане е настройката на автоматите на ските.
При твоето тегло 88кг -правилната настройката е 44кг.
Най-удачното време за покупка на ски е екипировка е Лятото -тогава цените са най-ниски
Когато си избираш ски, обърни внимание как се настройват автоматите спрямо различните № ски обувки(външна дължина на ходило в мм)
Вземи си ски, при които се местят(напред или назад) и двата автомата -предния и задния.
При ските най-важни са автоматите. Обърни най-голямо внимание на тях.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети