Някои разяснения ще прочетеш под снимките, повечето от които са надписани.
Като слезете на местността „Карааланица“ /бивш миньорски обект от Каскадата/, след моста,
при който водата на Карааланишката река е спряна в малко изкуствено езерце - тръгнете по течението на реката,
а не по каскадния път, който прави голям завой чак под Ангелов връх!
Пътеката минава през тъмна гора, която ви извежда бързо при друг мост - отново на каскадния път.
Така на 2-3 места се прави шорткът на каскадния път към Семково.
От каскадният път, при местността „Корубата“ - тръгва горски път за Семково.
Той минава край дълга редица изоставени бараки на „Горското“ и излиза край вилите и бунгалата на основния път на курорта,
недалеч от най-големият хотел - „Рила“.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пет Сеп 15, 2017 11:14 pm
Пчелата Жужа
Диана, отново прочетох пътеписа. Емоцията ти е вълнуваща и заразна. Исках да разгледам и снимките пак, но ми се отвориха само 4-5. На N156 си снимала едно розово цвете. Има го там в Рилецкия дял. На слизане през Манастирската гора имаше цели розови плантации - хиляди растения. Откъснах три стръка. Мъжът ми гневно ме навика. Не си говорихме чак до Пловдив. Не знам как се казва това цвете.
Съб Сеп 16, 2017 10:31 am
ДИАНА
Благодаря, Ружа!
Виждам ги снимките, но защо ти не ги виждаш?
Това нежно розово цвете е дивата скабиоза. Виждала съм я в Пирин и в Стара планина.
Не е защитен вид /това заради трите стръка/.
Зная имена на планински цветя, които се използват само от местните хора в планината.
Например, моето любимо рилско цвете е петровият кръст. Расте и край Карааланица, но те го наричат кукурина!?
Сложна е тая работа с имената на цветята. Почти толкова сложна, колкото с различните имена на върховете.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Нед Сеп 17, 2017 12:44 am
Пчелата Жужа
Дива скабиоза! След толкова години - най-после го научих. Благодаря ти, мила Диди!
Ако можеш, сложи снимката в темата за цветята и напиши името.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети