Здравейте!
Планирам да отида до вр. Богдан през Копривщица на 22-23 септ, т.г. Пътувам с влак от Варна, който пристига в 5:32 по разписание. Тъй като прочетох, че гарата е отдалечена от града, се чудя дали ще има някакъв транспорт до там в този ранен час?
P.S. Ситуацията с кучетата по пътя към върха сериозна ли е? Да знам дали да нося въздушния пистолет или бих се оправил с подръчни средства ..
Благодаря Ви предварително и успешна седмица!
Нед Авг 27, 2017 3:36 am
Сотиров
Към Богдан
Здравейте! Чудесна идея е да се качите на Богдан от Копривщица. Аз също съм пристигал с влак и има маршрутка. Предполагам, че тя е съобразена с всеки влак. И аз много бях чел за кучетата, но реално нямахме проблеми. На отиване дотичаха две кучета, които чинно застанаха в края на шосето, разделяйки ни от стадото. На връщане, вече беше тъмно, кучетата дотичаха от овчарника и макар че диво лаеха, отново пазеха разграничителната линия. Самият път към върха е съвсем ясен: излизате от града, после покрай реката, нататък има едно стръмно изкачване и през поляни стигате до разрушената хижа. След нея през гората до върха. Аз бях с малките внуци и на връщане минахме по друг път, който доста тудно хванахме. Ако имате време, добре е да минете по него, но още малко към билото, за да гледате Стара планина. Ние нямахме това време, а и не беше ясен пътят. Нашето пътешествие е описано тук:
За съжалени снимките не излизат заради един мръсен номер на "склада", в който са съхранени, но с "отвори картината в нов прозорец" всяка поотделно се показва (надявам се). Ако имате въпроси, питайте!
Нед Авг 27, 2017 7:15 pm
gandi
Здравейте! На 22.08.2017 бях на връх Богдан, но аз пътувах кола и минах по друг маршрут описан от stefan_iliev38. Аз имах проблем с кучетата , стадото се беше разположило на поляната до хижата и въпреки ,че се опитах да ги заобиколя на 150 - 200м. се спуснаха бяха 7-8 едри каракачанки и за по-сигурно се наложи да се върна и заобиколя без път през гората.
Пон Авг 28, 2017 2:52 pm
buff
Бях на вр. Богдан на 9.9.2017, но не тръгнах пеша от Копривщица.
Излязох от Копривщица с колата по посока Стрелча. След 2-3 км има отбивка в ляво за местността Барикадите.
Пътят е доста разбит и трябва да се внимава. След 4-5 км има разклонение в ляво. За ориентир могат да послужат жиците
за хижа Богдан, минаващи над пътя. Има и една доста ръждясала табела. Там има достатъчно място да се остави колата.
Следва черен път. Има разклонения, но общо взето пътищата водят на едно и също място. Жиците са добър ориентир.
В дясно от пътя се вижда малък връх - Горен Крецул. Единият път го обикаля, а другият минава почти през върха.
Обиколният е с километър повече, а прекият е по-стръмен. Пътищата се събират след върха малко преди голяма антена на GSM оператори.
Обиколният път предлага по-добра гледка към Стара планина. От там до хижата е съвсем близо. Хижата е разрушена.
На отсрещния край на поляната край хижата има заслон, а на 30 м зад него в гората - извор и направена чешма с 5 чучура.
Следва приятно изкачване до върха през стара букова гора. Има червено-бяла маркировка.
Но и без маркировка посоката е ясна - нагоре, а гората достатъчно проходима. Проблем с овчарски кучета нямах.
Дрънчаха разни стада, но бяха далече.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети