Мързеливо по Среден и Северен Пирин
В понеделник и вторник се поотъркахме покрай любимата планина. Подвизи не ми се правеха, бях в лоша форма, а и на жената трябваше да припявам модифицираните стихове:
Маро, ти се връщай,
търсиш си белята.
Само луди ходят
горе в планината.
По тези причини вместо по най-високото, реших да тръгна по непознатото. Сетих се, че миналата година неврокопчани бяха ходили в далеч по-снежно време на Ореляк и снимките ми бяха харесали. Хвърлих едно око на темата и ..... Понеделнишката сутрин в Разлог беше мъглива, с температура около пет градуса и не подклаждаше ентусиазъм. Натъпках в раницата много дрехи, това-онова, задължителния кашкавал и отпрашихме чак в девет. Видимостта се подобри едва към Гоце Делчев. В десет и половина, имитирайки бодрост, крачехме нагоре. Намерихме беседка и изгубихме поне още десет минути в плюскане. Вървяхме по пътя, пътеката беше кална и затрупана с листа. Откриха се гледки на заснежени върхове, на Славянка ли бяха или други, не знам, за първи път бях там. То и други хора нямаше, кого ли да питаш? Големите снежни петна се появиха към 1900 метра, подкарахме направо, прегазихме и няколко преспи. Мима вдигна стачка на последната, после великодушно се съгласи да обиколим няколко чуки около върха. Изкачването отне около два и половина часа.
Времето беше добро за ходене, не толкова и за снимане:
http://tortomanin.snimka.bg/mountain/proletno-iz-pirin.811793
На юг се виждат върхове, които трябва да са първенци на Южен Пирин - Свещник, Муторок ... На север, в сняг са някак непривичните за мен очертания на върхове, вероятно Яловарника, Каменица, Хамбарташ...
Във вторник тръгнахме към Бъндерица и попаднахме в панаира на суетата и скъпотията. Покрай скиорите там гледат и на туристите като на бройлери. Наваксвахме с разходки в ниското.
Накрая.... малко пътна информация. Пътят Белово - Юндола е търпим, миналата година го кърпиха и поради леката зима не се е скапал. Някои минават през Велинград, добър е, но с десет километра по-дълъг. От Юндола до Баня трябваше да е стъкло, но изпъдиха пътищарите и наесен имаше 11 моста и участъка на чакъл. Сега са ги циментирали грубо. Банско - Гоце Делчев е с кърпежи, зле, но не трагично. Приятната изненада е идеалният асфалт до Попови ливади. Има и мантинели. Европчанска работа!
Още на първата снимка попадам на едно недоразумение - има го и в нашия град. Дори е символ на пазара ни.
Статуя на ... алпийски козирог. Животно привнесено и разселено у нас 80-те години на миналия век. Говори се, че най-добре се е адаптирал в района на мусаленско, НО - бракониерите са му видели сметката.
"Бройлери" В скиорските среди ни викат "чайници". Започвам да си ги колекционирам тези определения.
А пътищата, да. Скоро пътувах по този през Юндола. Нова настилка, само по мостовете са оставили голия бетон. Но - това са местата с най-силно влияние на климатичните условия в/у пътната настилка и е редно там да се обърне повече внимание и да се сложи специален асфалт. Даже на някои мостове се слагат делатационни фуги.
Мима вдигна стачка на последната, после великодушно се съгласи да обиколим няколко чуки около върха.
Браво на Мима. Все така великодушна да бъде! И поздравления за ходенето. Правилно си се ориентирал за върховете.
Снегът на Ореляк (независимо от количеството) се стопява до средата на май, така че не сте попаднали в необичайна обстановка.
Като ашладисан разложанин би трябвало да знам. Там са наредени 12-те хайванчета от китайския календар, в случая обявени за прабългарски. А, онова бронзовото е глиган.
Минали са повече от три години, от първия, почти успешен опит за качване на Ореляк. Снимките са потънали в сървърите на Снимка БГ.
Вторият опит беше катастрофален - подпука ни дъжд и се отказахме.
Мачът реванш беше едва миналата седмица, при това в по-голяма група, с "Любителя" Борко и неговите приятели. Яка жега отнесохме, но се сме доволни.
http://tortomanin.snimka.bg/mountain/orelyak.957279
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети