С децата до заслон Тевно езеро
Става дума за един "банален преход" от х. Безбог до Тевно и слизане на другия ден на х. Демяница. Със сигурност по силите на всеки един здрав и обичащ планините човек. Интерсно става, когато вземем със себе си деца на възраст между 3-6 години (пък и по-големи). Тогава такъв един преход става приключение и предизвикателство, чийто край едва ли може да се предскаже
Ето нашето приключение с надежда повече родители да се осмелят на преходи от хижа на хижа. Въпреки всички трудности
https://radoslavbayraktarov.blogspot.bg/2017/07/blog-post_25.html
Колко те харесвам, ronka! Много сте красиви с децата. По-красиви и от туфа еделвайси.
Ние с нашия 3-годишен син Митко (сега той е на 26) също опряхме до разложката болница и останахме в нея едно денонощие. Слязохме от Рила.
Чет Авг 10, 2017 4:06 pm
ronkata
Ружа 62г. написа:
Колко те харесвам, ronka! Много сте красиви с децата. По-красиви и от туфа еделвайси.
Ние с нашия 3-годишен син Митко (сега той е на 26) също опряхме до разложката болница и останахме в нея едно денонощие. Слязохме от Рила.
Малки дечица, но големи туристи!
Браво, Ронка! Възхитен съм от подвига на дечицата. Да се прехвърлят от Безбожкото езеро на Тевното си е предизвикателство и за възрастните. Жалко е, че толкова рядко четем за дълги походи с малки деца. А те могат, но родителите не им вярват! Имам обаче няколко забележки. Извинявай, ама малко си пренавил пружината. Все пак момченцето е на три и половина. Мисля, че е още малък за такъв пирински преход. То до Самодивските езера си е бая изкачване, а има и още през каменната пустиня под превала към Тевното. Там е ужас! Според мен Пирин не е подходящ за толкова малки деца, ако трябва да се придвижваш от хижа до хижа. Превалите са с голяма денивелация, обикновено по камънак. Ако сте в една хижа или на палатка, се връщаш в нея, ама ако гониш следваща хижа е тежко. Напълно те разбирам, че се е наложило да носиш детето на ръце - та камъните са по-големи от него! Но пък си постигнал резултат, който децата няма да забравят: вече знаят, че планината не е страшна за тях. Това е най-важното. Догодина ще е лесно!
Чет Авг 10, 2017 9:30 pm
ronkata
Re: Малки дечица, но големи туристи!
Сотиров, благодаря за думите и критиката, която приемам. Не сужалявам, че се поразтъпкахме до Тевно, но стана явно, че залъкът беше голям за сина ми. Не толкова физическите усилия, а вятъра в комбинация с потенето и липсата на следобеден сън бяха проблема. Бях учуден (дори и аз) колко сила имат малките и как тичат напред, колко се смяхме нагоре след Попово езеро. И за двамата да ходят по камънак и да катерят се оказа по-забавно, отколкото лесното ходене по равни пътеки. Въпреки умората Кристиян ме караше да го пускам да ходи, когато види скали и трошляк пред себе си.
Факт е обаче, че умората и студения вятър (а може би и някакъв вирус според докторката) накрая успяха да го пречупят на следващия ден. Ясно ми е че прехода беше прекалено тежък за него, но нали знаеш, когато човек си науми нещо...
Хубавото от всички е, че болестта си отиде така бързо, както и дойде (след като хапнахме така чаканото шкембе) и двамата ме питат кога пак ще ходим.
Надявам се да се засечем скоро някъде, ако пък не да се организираме.
Поздрави на най-готиния дядо.
Сетих се за още нещо
Ти ме подсети за съня: дечицата до 4-5 години би трябвало да спят следобед. Обикновено за най-малките съм взимал одеяло, а по-големите в това време са си играели във водата. Невинаги съм можел да спазвам този принцип, но съм имал едно наум. И вторият елемент, който е облекчавал екскурзиите ни, е палатката. Благодарение на нея половината път е качване, ама втората половина е слизане. Докато от Безбог до Тевното е само качване. Тежичко е!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети