Цитирам един приятел алпинист ходил много по наши и чужди планини:
"У нас най-стабилно (без валежи) е времето между 15.08 и 15.09". Съобразявам се с този период и досега нямам ядове. Не е препоръка, просто опит (емпирично наблюдение).
Категорично не важи за Пирин!
15 август спокойно мога да го обявя за дата, отдето насетне започва да се разваля времето и иде есента в планината. Докъм края на септември има достатъчно много добри дни, но и немалко бури, първи сняг и прочее.
Цитирам един приятел алпинист ходил много по наши и чужди планини:
"У нас най-стабилно (без валежи) е времето между 15.08 и 15.09". Съобразявам се с този период и досега нямам ядове. Не е препоръка, просто опит (емпирично наблюдение).
Категорично не важи за Пирин!
15 август спокойно мога да го обявя за дата, отдето насетне започва да се разваля времето и иде есента в планината. Докъм края на септември има достатъчно много добри дни, но и немалко бури, първи сняг и прочее.
Мда, хубав пример, Дидо! Бих допълнил, че същото се отнася в не по-малка степен и за Рила дори и в средата на август. Мисля, че съм споменавал вече, но все пак ще повторя и тук -- разказвана ми е една история за обилен снеговалеж в района на Седемте езера около Преображение (19-ти август). Баща ми и дядо ми са били там на палатка, която е била затрупана от няколко десетки сантиметра сняг за една нощ. На другия ден е последвало трудно прибиране на багажа и бавно слизане към Говедарци в мокротията на непрестанен дъжд в по-ниските части на планината. За разлика от онези времена преди 70-80 години, днес разполагаме с много по-надеждни 3 и дори 7-дневни метеорологични прогнози. По-добре е когато човек има възможност да се съобразява с тях, отколкото да се надява само на добрия късмет и статистиката.
И най-сетне -- намирам планините за особено красиви в часовете непосредствено след валеж. Съзерцаването на тези чудни моменти обаче често предполага и известно намокряне или затъване според сезона. Не мисля, че това са кой знае какви рискове и неудобства. Светкавиците са по-животозастрашаващи, но те пък сравнително рядко се появяват преди пладне или дори 14 часа. Все пак, и това се случва понякога. Ето, например, един такъв спомен от утрото на 31 юли 2015 г., между 10:00 ч. и пладне на Тевното езеро:
Имам и филмчета оттогава, в които по-наблюдателните и търпеливите биха могли да видят и светкавиците, които хвърчаха наоколо:
Впрочем, вероятността за гръмотевични бури значително намалява в късното лято и най-вече с настъпването на есента. Тогава обикновено има достатъчно много хубави дни за билни преходи без прежулящо слънце и с далеч по-добра видимост благодарение на по-малкото влага в атмосферата.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пон Юли 17, 2017 11:05 pm
Айдук
Благодаря за доказателствения материял. Страхотни снимки и филми!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети