Досега си мислех, че еделвайсът расте само в Пирин и Стара планина. Обаче, докато си ровех из нета, без да искам , мярнах информация (wikipedia),че расте също и в Мальовишкия дял на Рила. Порових още - информациите са противоречиви - някъде се споменава и Рила, но на повечето места - не. Дали някой няма по-достоверна информация от първа ръка?
Поздрави.
Сря Дек 02, 2009 3:44 pm
dido
Вероятно е неточно инфото в Уикипедията. Едлвайс не расте извън мраморен терен. В Стара планина го има на Козята стена - при около 1600 надморска височина. В Пирин съответно расте по карстовото било, но на високо - до около 2700. В останалите мраморни части на Пирин доколкото знам няма еделвайс.
За Мальовишкото било в северозападния дял на Рила ми изглежда неточна информацията. Там не съм чувал да има мрамори, но аз не познавам района подробно. Ако има мраморни участъци, там трябва да се гледа ...
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Дек 02, 2009 4:09 pm
pux
dido написа:
Едлвайс не расте извън мраморен терен...
Тъй, тъй ... точно в района на Мальовица има един връх, дето местните му викат Мермеро . А мермер, значи мрамор, доколкото знам. А и мрамор се намира в този район. Затова ми стана интересно.
Дидо, в Стара планина го има и на други места - северен Джендем и Соколна(Курудере), чувал съм и за други, но неофициално. До колкото знам е друг подвид даже.
За Рила не знам.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Дек 02, 2009 4:58 pm
dido
Неместните даже два Мермера са измислили там Минавал съм 2-3-4 пъти в района, но не ми е направило впечатление да се белеят мрамори. То върхове даже да им кажеш ще му дойде много ама ...
Сря Дек 02, 2009 5:04 pm
natam-nasam
Стана ми интересно къде ли има мрамор в Рила, рових из интернета и не намерих конкретни указания за място, но пък се споменава в много сайтове, че мрамор в Рила има. Това е връх Мермера (Мраморец):
Горе на върха не се качихме, но долу, около езерото, не видях никакъв мрамор.
От в. Мальовица посока Додов връх има два върха наречени Малък и Голям Мермер. Са - колко са върхове е отделен въпрос.
Та там последно като ходихме лятото с Петре забелязахме че около тях има много поразхвърляни мраморни бели парчета - изцяло или частично скрити с почва. Та има мрамор там, ама не е достатъчен според мен за Еделвайси.
Те тия долу вдясно на Мальовица "връхчета":
Този дет Поля е постнала не съм го качвал за да коментирам.
Дааа, точно тоя Мермер имах предвид, дето го споменава Ристо. Другия със Синьото езеро не го знам как е с мрамора, но сигурно има и там - нали в същия район са т.н. Седефени езера. Сега, не казвам, че точно там може да е еделвайса, по-скоро визирах мрамора. Иначе в Мальовишкия дял има доста слабо проучени терени, като Злите улуци например, така че нищо не се знае. Пък и тая информация в wikipedia-та едва ли е паднала от небето - жалко, че не се цитират източниците. Но може и да е грешка, все пак.
Чет Дек 03, 2009 3:39 pm
Gamina
И на мен лятото ми направи впечатление разпиления мрамор по тея Мермери.
Сега ги търсех по снимките, но Ристо ме е изпреварил:
нещо такова:
Чет Дек 03, 2009 4:01 pm
dido
pux написа:
Дааа, точно тоя Мермер имах предвид, дето го споменава Ристо. Другия със Синьото езеро не го знам как е с мрамора, но сигурно има и там - нали в същия район са т.н. Седефени езера. Сега, не казвам, че точно там може да е еделвайса, по-скоро визирах мрамора. Иначе в Мальовишкия дял има доста слабо проучени терени, като Злите улуци например, така че нищо не се знае. Пък и тая информация в wikipedia-та едва ли е паднала от небето - жалко, че не се цитират източниците. Но може и да е грешка, все пак.
Инфото в Уикипедията е паднало съвсем от небето, вчера проверих. Анонимен редактор, без източник, без коментар, и т.н.н Наскоро е вкарано, тази година лятото.
Иначе другия Мермер съвсем не е на Мальовишкото било, мисля трябва да се изключи от играта
Чет Дек 03, 2009 4:51 pm
pux
dido написа:
Инфото в Уикипедията е паднало съвсем от небето, вчера проверих. Анонимен редактор, без източник, без коментар, и т.н.н Наскоро е вкарано, тази година лятото.
Мисълта ми беше, че ако аз примерно тръгна да пиша нещо в wikipedia, първо ще е нещо което ме интересува, и второ ще подходя добронамерено т.е. няма да пиша глупости.
dido написа:
Иначе другия Мермер съвсем не е на Мальовишкото било, мисля трябва да се изключи от играта
Аз пък хич не съм убеден че е задължителна варовита почва за да има еделвайс, нищо че се споменава. Отделно пък ако е варовита, това хич не е достатъчно. Подобно на балканската чубрица.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Дек 03, 2009 7:20 pm
Друм
От две-три години изучавам любителски високопланинските растения, предимно цветята и в тази връзка обикалям насам-натам извън пътеките. Та, мрамор има още и в Рилецкия дял(северно от Теодосиеви караули) и то немалко. По принцип на варовикови скали растителния свят е интересен. Поради тази причина съм кръстосал тези мраморни части в Рила и еделвайси не съм срещал. Това все пак нищо не означава, възможно е да има и да не съм ги видял. Но, сега се сещам за Витошкият еделвайс, който се среща по всички високи планини у нас и да не би така, случайно, в този текст в уикипедията, да става въпрос именно за това растение?! Споменаха се и Злите потоци - от тях съм имал удоволствието да изследвам Синия и Белия улеи, и Очово дере. Там също не видях еделвайси, а беше юли месец. Но това също нищо не означава. А и Мислещ е много прав, че мрамора не е решаващо условие, така че всичко е възможно Просто, ако го има трябва да се намери и опише, което пък ще бъде ГРАНДИОЗНА НОВИНА.
В началото на миналия век ботаниците в България са били доста активни и почти нищо не е пропуснато от зоркия им поглед, но и на днешно време се откриват нови видове, което показва, че винаги може да се открие нещо ново.
Последната промяна е направена от Друм на Чет Дек 03, 2009 11:24 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Дек 03, 2009 10:15 pm
Друм
Преди малко прочетох въпросния текст в Уикипедията, попрочетох и други неща, и накрая се оказа, че всичко идва от една легенда за еделвайса, чийто източник е бил шашаво.ком. А това е легендата. Спокойно можем да сме сигурни, че засега еделвайс на Рила не е откриван.
Чет Дек 03, 2009 11:11 pm
pux
Друм, благодаря за включването. Това хвърля все пак някаква светлина по въпроса. Как обаче се разбира, че този сайт е първоизточника за wikipedia, а не обратното?
М/у другото, като се интересуваш от планински растения, колко пъти си срещал златовръх в Рила?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети