Дали имате наблюдения за температурите на повърхностните води на големите родопски язовири - Доспат, Широка Поляна, Голям Беглик? Интересуват ме как варират през летните месеци
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Юни 28, 2017 3:09 pm
vaskoo
Дидо, температурни статистики ли ти трябват или просто информация дали стават за водни спортове и плуване?
Иначе от началото на юли до края на август са си екстра за плуване, но това до 1-1,5 м дълбочина. Въча и Батак интересуват ли те или само споменатите язовири?
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Сря Юни 28, 2017 4:58 pm
dido
Здрасти Васко, искам да знам дали стават за водни спортове, конкретно каяк. Въча и Батак влизат в сметката, разбира се. То - Батак и Доспат предполагам ще са подобни на 1200 надморска, Въча е на 600, Голям Беглик и Широка поляна също подобни на 1600 надморска.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Последната промяна е направена от vedrin на Чет Дек 12, 2019 9:04 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юни 28, 2017 5:08 pm
vaskoo
Здравей Дидо,
За плуване и намокряне стават, както Ведрин е написал - и септември и още сега стават, ама аз и детето не сме критерий ...
Големия Беглик заради малкия съм мерил температурата в началото на август - 18 градуса, това късно следобяд на километър вдясно по пътя от снимката на Ведрин, иначе 2-3 градуса е денонощната амплитуда. По-ветровита е северната част.
Широка поляна не мерихме температурата, но беше малко по-топла водата.
Батак е по-топъл язовир от останалите на високото. По-ветровита е източната част.
Въча - температурата зависи от колебанията на нивото най-вече, а те са сравнително големи и чести. като зе задържи нивото без вливане или източване на големи обеми - стопля се бързо. Тук следобяд си има един стабилен вятър - от полето долу топлият въздух се движи бързо нагоре по долината на Въча, язовирната стена пази завет, но там нали вече е вододайна зона за Пловдив и достъпа е ограничен.
Доспат - същото като за Въча, но без вятъра.
Кричим е с ограничен достъп.
Цанков камък - единствено наблюдавам подобни на Въча чувствителни и бързи колебания на нивото, не сме ходили по брега там.
Иначе Голям Беглик ни хареса за каяк, защото с тесните си заливи и като си с надуваем каяк и си забравиш финките, вятъра те отнася до другия бряг бързо (иначе е мъка), и просто се провикваш да те приберат
Надявам се, че все нещо от горното ще ти е полезно
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Сря Юни 28, 2017 5:46 pm
dido
Благодаря за информацията.
Ведрине, тоя ръкав на Г. Беглик беше първото място, хванало повърхностен лед в началото на декември 2016.
Васко, добър обзор според наблюденията ти.
Учудва ме приликата между Въча и Доспат. Въча е значително по-ниско, с близо 600 м под яз. Доспат. Дали е сигурно това, че намираш прилика в температурите?
Ведрине, тоя ръкав на Г. Беглик беше първото място, хванало повърхностен лед в началото на декември 2016.
Предполагам, че там е по-плитко, а и дългата брегова линия обграждаща сравнително по-малък обем вода вероятно благоприятства по-бързо денонощно/сезонно изстиване/затопляне. По-студената вода от притоците също може би оказва там повече влияние, отколкото към средата на язовира. Не сме го избирали специално това място за къпане -- беше ни на път при едно двудневно кръгче с начална и крайна точка на Каратепе.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Юни 28, 2017 6:09 pm
vaskoo
Дидо, според това което съм наблюдавал (то не е нещо меродавно, но е сравнително често) нивата на язовирите Въча и Доспат се променят значително като количество и като честота във времето и това разбърква водните пластове явно и изкарва по-студена вода нагоре. По-горе имах предвид, че в Доспат и Въча, температурата на водата е силно зависима от електоро и напоителни нужди и излишъци, не че намирам прилика в температурата, че там не съм се заседявал по повече дни както по Беглика и Поляната. Просто съм влизал в двата при доста топла вода (около 20 градуса) и при доста хладничка (12-13), като градусите ги меря но око, според натрупания опит, доколко е сигурно обаче ... но се усеща когато водата е на едни такива сектори - 5 мтра с приятно топла вода, 10 метра със студена вода. Веднъж ей така от нищото такова студено течение тръгна на Доспат при бунгалата на СОМАТ, все едно някой пусна водния масажор, а бях влязъл да поплувам покрай брега на 20-на метра. На сутринта нивото беше с метър и половина надолу, а това е доста за обема на Доспат. Трите дни преди това не беше мръднало нивото и на сантиметър. След още два дни нивото беше 2 метра нагоре - напълниха язовира докъдето може. На Въча е нещо подобно - веднъж сме ходили на плаваща вила - за три дни падна нивото с два метра, рибарите си къпят влакната и плувките и псуват до нацепване на скалите. Има и стабилни периоди де, но тогава само сме ги отбелязвали на качване и слизане от планината. На Батак не съм виждал да играе нивото, но това не значи че е постоянно цяло лято. Иначе в рибарските (нариба / фишингмания) форуми има инфо по въпроса, но обяснено по рибарски.
Абе приятно гребане и хубави звездобройни вечери.
Като зиморничев пета година се каня да си купя плажен неопрен(от тези с дългите крачоли и ръкави), но не го правя. Повече от 15 мин в родопски язовир не се задържам. Ако си с деца може да им вземеш по един неопрен, по 50 лв. са. На теб ще ти е О.К. температурата.
П.С. Вдигнали са цените на неопрените.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Сря Юни 28, 2017 9:15 pm
dido
Неопрени имам откакто ме излъгаха да пливам в гръцките морета през месец май (18 градуса на водата, идеална за изстудяване на бирата).
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Юни 29, 2017 12:41 am
tzezko
ах, морето....
Къмпингувал съм между юли и средата на септември на Батак, Широка поляна, Тошков чарк, Голям Беглик, Доспат. Престоят всеки път е свързан с практикуване на всякакви водни спортове, включително и водомоторни. Плуване, гмуркане /до 4 м./, гребане, уиндсърф, водни ски, уейкборд, возене върху вътрешна гума от трактор и др. пр.. Неопрен съм ползвал единствено при дъжд и вятър на сърфа. Температурата на водата е много приятна. При каякинга може да се ползва неопрен в случай на желание от страна на гребеца да се раздели с част от личното си тегло.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети