За Сувчарското пръскало съм писал и преди. Като цяло този водопад е един от най-стабилните в Балкана. Що-годе постоянен дебит, който след дъждове излива внушителни маси вода. Отвесна стена, от която пада и непристъпно на вид дъговидно ждрело. Комбинацията с лесен подход до него от асфалтовия път в село Христо Даново, му отреждат добра репутация за разходки и посещение. Час от центъра на селото по стария камионен път и сме там. С неясен подход, на няколко серпентини излизам по стръмен улей над водопада. Всичко се свлича от кал и шума. Правя установка и хвърлям 80 метровото въже в бездната. Осигурявам се и надничам точно на ръба над водопада, откъдето водите политат. Пръските рисуват картини. С грохот се разбиват ледените води на Сувчарско пръскало 52м. по-надолу. Отвесна стена, стръмни склонове и букови гори, навред. Над и под водопада - водопади. Здравец и миризма на коприва, носени от вятъра. Излизам крачейки назад до ръба и връщане назад няма. Спускам се по въжето до цялата тази феерия и красота. Само няколко метра и висвам в камбана, като в безтегловност. До мен водите летят и гонят гравитацията с пълна мощ. Осигурявам се, не искам да се озова бързо долу и пускам въжето, за да извадя фотоапарата и снимам. Времето е спряло и съм до водната завеса. Реката прави няколко по-малки пада и потъва в дълбоката сянка на гората. Всичко е прекрасно, но знам, че това ще ми коства много часове, прекарани в пране на мокри дрехи и кални въжета, затова избягвам да правя тези упражнения често. Повтарям спускането няколко пъти и толкова от тук. Дъждове валят често тази година и водопадите имат какво да предложат, в комбинация със свежи гори.
Обикновено го слагам под непромокаемо яке. Сега не очаквах въжето да ме изхвърли настрани и ципът не беше вдигнат до горе, но като цяло само леко се навлажни. Аз бях мокър до кости.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети