Първата от 15-те аптечки, предвидени да се озоват по билото на Стара Планина, бе поставена в местността Врелата (Дяволския проход) малко преди навлизането в гората при спускането от Червената локва към изворите на река Пробойница.
Аптечката е ориенитрана изток-запад и закрепена на южната страна на дърво на около осем метра вляво от Пътеката -
точните координати са - N43° 07.515' E23° 14.988' - 1507 метра надморска височина.
Необходимо е да се обърне внимание, че двата входа за USB кабел се намират в дупки на дясната стена на кутията, скрити под края на козирката на покривчето.
Тя идеята хубава, но аз от години си задавам въпроса /настрана бинтове и превързочни маТряли/, доколко може да се държат лекарства в такива къщички и на такива условия. Все си мисля, че за две три седмици в най-добрия случай, и биха станали негодни заради неподходящи условия за съхранение. Нека някой доктор или фармацевт, ако има сред пишещите/четящите тук, да каже вещо мнение. Аз лично не бих взел каквото и да било оставено в такива места лекарство и предпочитам да си нося, а не да разчитам на случайността.
Вто Юни 20, 2017 9:14 am
Митак
И аз мисля като Владов.
Браво на хората за труда и ентусиазма, но се боя че на практика е безполезно.
То и аз споделям горните 2 мнения, още повече че лекарствата имат срок на годност - едва ли ще се ангажира някой да следи за това и да ги подменя своевременно.
Обаче идеята (според мен) е ако си на зор, в екстремна ситуация да речем, тази аптечка да ти е от полза - по-добре с нея, отколкото нищо!
То е ясно, че е добре човек да си носи медикаменти, още повече, че не си представям някой да има лекарства, но да ползва тези от горската аптечка.
Затова си мисля, че тези аптечки са необходими и трудът на тези хора (поставящи аптечките) изобщо не е напразен!
Последната промяна е направена от Планинец на Вто Юни 20, 2017 2:23 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Поздравления за инициативата! Възможността за (до)зареждане на преносими електронни устройства е чудесна идея. Какъв ток (напрежение, сила) произвежда соларния панел? Какъв е капацитета на батерията?
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Юни 20, 2017 1:20 pm
Pssiho
Здравейте,
Да, лекарствата са подбрани внимателно и са такива, на които атмосферните условия най-малко да влияят. Ще се опитаме да следим наличността във всяка аптечка по един или друг начин. Ще разчитаме на местни Туристически дружества. Както някой по-горе каза - аптечката е за спешни случаи и се надяваме да не се ползва по предназначение
Батерията е 2500 ампер часа. Т.е достатъчна е да даде енергията необходима за зареждането на пълна батерия на мобилен телефон.
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Поздравления и от мен!
А какъв е експлоатационният срок на соларните панели? След колко време трябва да се подменят?
Масовите лекарства в повечето случаи са годни още 6 месеца след изтичане на обозначения върху опаковката им срок на годност.
Нищо не пречи да си носиш лекарства и като минеш покрай такава аптечка - да провериш чии лекарства имат по-дълъг срок на годност. И да оставиш в аптечката примерно лентата аспирин, която ще трае повече. Така лекарствата в аптечката ще се сменят периодично и навреме. Нали това е една от целите на организирания туризъм - туристите да си помагат взаимно, а не всеки да си носи всичко необходимо само за себе си и да не мисли за изпадналите в нужда.
Но аптечката не е само за лекарства. В нея може да има запалка, кибрит, игла и конец, връзки и тел (за привързване на падащи пръсти на ком-еминейци ) и други полезни дреболии, които не всеки път туристът се сеща да вземе със себе си.
Не на последно място в аптечката може да има карта на района, тетрадка, химикал и молив за записване на посещенията, отзиви и полезна информация.
П.П. Преди 5 години (как лети времето!) като стартирах своето Ком-Емине, се оказа, че съм забравил (поне) 2 неща - дъждобран и лекарства. Но за сметка на това бях взел джезве и лепило!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Юни 20, 2017 2:14 pm
Митак
Стана ми интересно - какви лекарства са избрани?
Цитат:
Да, лекарствата са подбрани внимателно и са такива, на които атмосферните условия най-малко да влияят.
Вто Юни 20, 2017 2:31 pm
dido
Начинанието е повече от добро, поздрави!
Ще отбележа, че бройката е много много малка. По трасето според мен трябва да има такива през 10-на км, общо 60-на. Можем също да ги маркираме на картата BGMountains със специален знак - ако някой е в нужда и има навигация/телефон и карта да е наясно къде е най-близката аптечка.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юни 20, 2017 3:04 pm
EXIIIT
Каква е цената на една аптечка,/без лекарствата/. и в БГ ли са направени?
Вто Юни 20, 2017 5:01 pm
Mariana1000
Интересно ми е и на мен какви лекарства са сложени вътре. Хубаво е да се сподели, така ако някой минава от там, може да занесе и да попълни запасите след време.
Според моето мнение, макар и да не съм ходила скоро по Пътеката, най-важно е да има лейкопласт и лепенки. Даже половината аптечка с това да се запълни, пак няма да е достатъчно. На втория ден рядко някой се разболява сериозно, но затова пък случаите на облепени крака още на Петрохан не са малко.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Юни 21, 2017 8:39 am
SakatOrel
Аз настоях за бивачно фолио, не беше предвидено първоначално.
Добре, че имахме в групата и оставихме едно. Надявам се за следващите вече да има.
В този ред на мисли няколко въпроса към запознатите добре с маршрута (аз не считам себе си за такъв):
Колко е възможно достигането до Зла поляна (или максимално близо) с невисокопроходима кола от Витиня?
Бариерата преодоляване?
Качество на път при бавно шофиране на лека кола, както се случи в посока Пробойница?
Това е инфо от преди 1 година. При мен бариерата беше вдигната, не знам как е сега, както и ако е вдигната на влизане, дали няма да е пусната когато излизате.
ПП Когато излизах с колата ме срещна джип (на горското явно), който ми свирна предупредително като се разминахме - явно значеше, че не съм желан там-да го имате в предвид ...
ППП Написаното е за лека кола, пътят беше черен но много добър
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети