https://picasaweb.google.com/114853834911007826659/EastRila
Тук можете да разгледате снимки от поход до хижа и връх Белмекен, осъществен на 27 и 28 юни 2009г. Тръгнахме от летовище Костенец - пътеката започва близо Костенския водопад. Вървяхме покрай реките Оджовица и Чавча, а после - след преминаване през борова гора достигнехме подножието на вр. Равничал, където се намира Равничалското езеро и възстановената хижа Белмекен. Мястото излъчва особена магия. Въпреки мъглите и дъжда, водите на езерото - чисти и безмълвни, бяха идеално огледало на покритите с преспи брегове. На суртинта поехме към вр. Белмекен. За съжаление, облаците ни изпревариха малко преди да стигнем върха. Те ни обгръщаха и по време на слизането към заслона Помочена поляна и хижа Гурулица.
Последната промяна е направена от mihaela10 на Сря Мар 14, 2012 9:35 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Ное 28, 2009 2:10 pm
andimit
Поздрави за хубавото ходене и снимките- интересно ми беше, защото тази част на Рила ми е непозната, а явно си заслужава!
Дали и ние по-младите ще можем като/ако/ стигнем вашите години така да ходим?!
Всичко най!
И за мен този поход беше първият из тази част на Рила! Наистина си заслужава да се види и почувства! Надявам се, че през 2010та, като се запътим пак към Белмекен, ще имаме по - добър късмет с времето! Освен красотата, която вероятно сте почувствали в снимките ми, мога да ви кажа че, изкачването от летовище Костенец до х. Белмекен е много плавно и голямата деневилация изобщо не се усеща. Хижа Белмекен още не е напълно възстановена, но хижаря е млад човек - любезен и гостоприемен. Не препоръчвам обаче, слизането през заслон Помочена Поляна към х.Гурулица. Освен, че е стръмно, пътеката минава през дълги участъци обрасли с клек, а да се бориш с него е неприятно не само, когато времето е мокро и хлъзгаво.
Ами, моите години за сега не са толкова много, но нашият водач бай Марин е на 74! Дай боже всички да достигнем такава възраст и да имаме дух, сърце и нозе да катерим върховете!
Съб Ное 28, 2009 7:02 pm
Явор Митев
Направили сме една и съща снимка, само дето моята е от август 2008...
Чудесен поход, ентусиазъма ви личи на всички...Браво
Благодаря за поздрава и снимката! Да, мястото е едно и също, но природата всеки миг е различна и за това не ни омръзва да обикаляме едни и същи маршрути! Винаги се удивляваме на нещо ново и правим различни снимки от едни и същи места!
За съжаление, малко повече от година след гореописания поход, отново никак не ни провървя с времето по същия маршрут към Белмекен. В края на септември Рила ни посрещна, освен с мъгла и дъжд и с неистово бурен вятър. Да предприемаме изкачване на върха при такова време, беше безсмислено и след като нощувахме в хижата, се върнахме обратно по същия път.
Отдадох се на удоволствието да снимам красивите падове на река Чавча и първите признаци на есента из Източна Рила: http://picasaweb.google.bg/mihaela10ster/qmZxFD#
Чет Окт 14, 2010 11:57 pm
andimit
Здравей!
Поздрави за разходката!
Би ли ми казала какви са условията в хижата- храна, спане и дали може да се вземе маршрута- отиване и връщане за един ден?
Предварително благодаря!
Здравей!
Поздрави за разходката!
Би ли ми казала какви са условията в хижата- храна, спане и дали може да се вземе маршрута- отиване и връщане за един ден?
Предварително благодаря!
Хижата е отремонтирана, но лошо. В друга тема на този форум разказваме за този проблем. За да не повтарям вече описаното, виж тук:
http://www.planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=2070
Условията са доста мизерни. Хижарят Румен предлага чай и кафе и в съботата, когато пристигнахме, имаше приготвена боб чорба. Така, че храна трябва да си носите, особено ако отидете с приспиване, това което се продава на хижата, няма да може да ви нахрани.
Според мен, може да се вземе маршрута - отиване и връщана за един ден, ако искате да отидете само до хижата и ако тръгнете по - рано от Костенец. Официално дават, че от летовище Костенец до х. Белмекен се отива за 4. 30 часа. Нашата група не е от бързоходните - гледаме красоти, правим почивки и извървяхме маршрута за 6.30 часа. Слизането обратно, естествено е по - бързо. Все пак, по - добре е да се отиде за два дни с изкачване по върховете.
Пет Окт 15, 2010 4:39 pm
Todor
andimit написа:
Здравей!
Поздрави за разходката!
Предварително благодаря!
Здравей!
Ако разполагате с автомобил, за 1 ден може да се направи чудесна разходка в района. Автомобила се оставя до яз.Белмекен и от там до върха са не повече от 3 часа. Следователно може в същия ден да се премине през Равни, Остри и Каменити, а от там спускане в спортаната база и пак на язовира, като по този начин се затвори кръг. Все пак това е много голямо ходене - имайте предвид. Може в различна комбинация от върхове да се направи за по-късо време. Интересен в района е и вр.Ибър....
Ако има интерес за нещо конкретно ще разкажа повече.
Разбира се, изкачването на Белмекен от язовира Белмекен е много по - бързо, но това вече е друг маршрут. Това е добър вариант, за обхождане на Ибърския дял на Рила, но за него е необходим собствен транспорт.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети