|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
dan
|
|
Преход от ЦПШ-Мальовица до х. Седемте езера |
|
Привет приятели, моля да ми дадете по-подробни указания и съвети за прехода от ЦПШ до х.Седемте езера. През лятото планираме да опознаем повече района около Мальовица и Седемте езера. Групата ни е разнородна-деца от 6-10 години, млади и възрастни люде. В момента обсъждаме два варианта :
1. ЦПШ-ЯВОРОВА ПОЛЯНА-ЗЕЛЕНИ РИД-Х.СЕДЕМТЕ ЕЗЕРА. При този вариант не ни е ясно от къде ще слезем към хижата. Казаха ни ,че имало пътека ,коята на Зелени рид се отклонява в дясно /преди колибата на Кире Чугуно/ и излиза точно на хижата. Други ни казаха, че трябва да минем през Раздела. Не знаем кой е най-удачния вариант. Също така ни интересувани около пътеката по Зелени рид широко ли е пространството или има сипеи и стръмнини от двете страни -стеснени участъци? Задавам този въпрос, защото в групата имаме човек със страх именно от сипеи и височина-особен случай. Не мога да намеря снимки във форума ,за да уточним този въпрос.
2.ЦПШ-Х.ВАДА-Х.ЛОВНА-Х.СЕДЕМТЕ ЕЗЕРА.
Изключва се вариант от х.Мальовица през връх Мальовица до х.Седемте езера.
Моля за съвет , кой от двата маршрута е по-лек за преодоляване и по-кратък, т.к. в групата се води лют спор.
Надявам се, че ще ми отговорите на тъпите ми въпроси. 
|
|
|
Вто Мар 07, 2017 12:59 am |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5879 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
Re: Преход от ЦПШ-Мальовица до х. Седемте езера |
|
 |
 |
Привет приятели, моля да ми дадете по-подробни указания и съвети за прехода от ЦПШ до х.Седемте езера. През лятото планираме да опознаем повече района около Мальовица и Седемте езера. Групата ни е разнородна-деца от 6-10 години, млади и възрастни люде. В момента обсъждаме два варианта :
1. ЦПШ-ЯВОРОВА ПОЛЯНА-ЗЕЛЕНИ РИД-Х.СЕДЕМТЕ ЕЗЕРА. При този вариант не ни е ясно от къде ще слезем към хижата. Казаха ни ,че имало пътека ,коята на Зелени рид се отклонява в дясно /преди колибата на Кире Чугуно/ и излиза точно на хижата. |
Такава пътека, дори и да е съществувала в миналото, през последните години не се използва и района е обрасъл с непроходим клек.
 |
 |
Други ни казаха, че трябва да минем през Раздела. |
Това е най-панорамния, но и най-дълъг маршрут, с повече изкачване и слизане.
 |
 |
Не знаем кой е най-удачния вариант. |
Удачността зависи най-вече от метеорологичните условия и издръжливостта на най-нетренираните хора в групата. Участъкът Зелени рид -- Раздела -- ез. Окото е билен и е за предпочитане да бъде минаван в предиобедните часове за избягване на евентуални следобедни гръмотевични бури.
 |
 |
Също така ни интересувани около пътеката по Зелени рид широко ли е пространството или има сипеи и стръмнини от двете страни -стеснени участъци? Задавам този въпрос, защото в групата имаме човек със страх именно от сипеи и височина-особен случай. Не мога да намеря снимки във форума ,за да уточним този въпрос. |
Билото се стеснява в участък с дължина около 500 метра между Зелени камък и Раздела, но е достатъчно широко, за да не представлява психологически проблем преминаването му.
 |
 |
Моля за съвет , кой от двата маршрута е по-лек за преодоляване и по-кратък, т.к. в групата се води лют спор. |
Съпоставката в числа между различните възможни маршрути изглежда така:
-- ЦПШ --> Яворова поляна --> х. Вада --> Сапаревска вада --> х. 7-те езера: 10.8km, 943m изкачване, 462m слизане;
-- ЦПШ --> Яворова поляна --> х. Вада --> х. Ловна --> х. 7-те езера: 11.1km, 969m изкачване, 488m слизане;
-- ЦПШ --> Яворова поляна --> Зелени камък --> Чанакгьолски циркус --> х. 7-те езера: 11.7km, 1167m изкачване, 688m слизане;
-- ЦПШ --> Яворова поляна --> Зелени камък --> Раздела --> ез. Сълзата --> ез. Окото --> ез. Бъбрека --> х. 7-те езера: 13.9km, 1182m изкачване, 701m слизане.
|
|
|
Вто Мар 07, 2017 2:37 am |
|
 |
HHristov
|
|
|
Ако нямате някаква по-особена причина да тръгнете от ЦПШ Мальовица, хижа Вада е достъпна с автомобил и може да си спестите ходенето от ЦПШ, ако изберете вторият вариант.
|
|
|
Вто Мар 07, 2017 11:42 am |
|
 |
dan
|
|
|
|
Сърдечно ви благодаря момчета за съветите. Моля, да ме извините ако прекалявам, но какъв маршрут вие бихте ми препоръчали от ЦПШ до х. Седемте езера.
|
|
|
Вто Мар 07, 2017 10:03 pm |
|
 |
pl27
|
|
|
Като новобранец в Рила, първият ми маршрут с преспиване беше:
1. лифта от Пионерска до езерата - преход до ез. Окото - билото и в. Отовица - х. Иван Вазов (оставяне на раниците) - Калините - х. Иван Вазов
2. х. Иван Вазов - Раздела(оставяне на раниците) - слизане до Сълзата - в. Мальовица - х. Мальовица
3. х. Мальовица - ЦПШ - х. Вада - х. Пионерска (изходната точка)
Това е маршрут в обратна на вашата посока, с идея да помислите в коя посока смятате да направите ходенето. Просто алтернатива на вашия план. Ако изберете подобен план, може да си спестите ходенето до Калините първия ден. Другото е напълно осъществимо за всякаква група и е доста обзорно (следете прогнозата и гледайте да няма облаци и дъжд). Късмет.
|
|
|
Вто Мар 07, 2017 10:24 pm |
|
 |
bebo79
|
Re: Преход от ЦПШ-Мальовица до х. Седемте езера |
|
 |
 |
1. ЦПШ-ЯВОРОВА ПОЛЯНА-ЗЕЛЕНИ РИД-Х.СЕДЕМТЕ ЕЗЕРА. При този вариант не ни е ясно от къде ще слезем към хижата. Казаха ни ,че имало пътека ,коята на Зелени рид се отклонява в дясно /преди колибата на Кире Чугуно/ и излиза точно на хижата. Други ни казаха, че трябва да минем през Раздела. Не знаем кой е най-удачния вариант. Също така ни интересувани около пътеката по Зелени рид широко ли е пространството или има сипеи и стръмнини от двете страни -стеснени участъци? Задавам този въпрос, защото в групата имаме човек със страх именно от сипеи и височина-особен случай. Не мога да намеря снимки във форума ,за да уточним този въпрос.
Моля за съвет , кой от двата маршрута е по-лек за преодоляване и по-кратък, т.к. в групата се води лют спор.
Надявам се, че ще ми отговорите на тъпите ми въпроси.  |
Миналата година два пъти правихме първия вариант на точно същия преход но така и не можахме да намериме пътеката за която говорите други хора като нас също я търсиха,много е красиво затова и повторихме.
На връщане минахме по зимната пътека до хижа х.Скакавица ,от там х.Ловна и след това х.Вада.
|
|
|
Вто Мар 07, 2017 10:47 pm |
|
 |
dan
|
|
|
|
Момчета, сърдечно ви благодаря за съветите, вариантите, които ми предлагате и информацията за отделните пътеки. Ще се възползвам от това инфо и ще го внеса за обсъждане в групата. Ако се срещнем някъде по пътеките ,ще почерпя биричка или шоколад 
|
|
|
Съб Мар 11, 2017 1:19 pm |
|
 |
tortomanin
|
|
|
Според мен, щом никой не познава маршрута, групата не е от напреднали туристи. Има и деца. Тогава бих предложил движение в обратна посока. Спите на езерата и тръгвате от 400 метра по-високо. Не е без значение дали ще ги качвате или слизате. 
|
|
|
Съб Мар 11, 2017 9:13 pm |
|
 |
ДИАНА
|
|
|
Здравей, dan!
Вариант - хижа „Вада“ - хижа „Ловна“ към Седемте езера е най-лек, но е през гора и не е обзорен.
Ако искате да видите простора на Рила над горския пояс,
е добре да мислите направо за варианта - по Зелени рид - към Зелени камък.
Там е гледката към Мальовишкия дял, Урдини езера, Дамга и докъдето поглед стига…
Харесвам спускането от Зелени камък в циркуса на Чанакгьолските езера / Паниците.
Минаване край Горно Чанакгьолско езеро, Харамията и спускане в другия циркус – на Седемте езера.
Този вариант ще бъде по-интересен за хората, вече минавали пътеката покрай Седемте езера,
която през лятото е поток от туристи.
От опита ми с ходене в големи, разнородни групи мога да кажа, че деца - 7 - 11 годишни, не са създавали проблеми,
за разлика от мрънкащи възрастни.
Мотивирани, децата издържат много повече, отколкото очакваме!
Все пак е задължително преди това, децата да са водени на по-кратки разходки в планината.
Родителите трябва да са убедени във възможностите и желанието на детето си да бъде във висока планина.
Всички предложени по-горе варианти с излизане до билото и връщане, ще представляват трудност и ще са дълги,
ако има начинаещи!
Планирането е важно, НО и при най-добре направения план за групата, изненади винаги има!
Успех! 
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Нед Мар 12, 2017 12:19 am |
|
 |
dan
|
|
|
|
Благодаря ти ДИАНА за съвета! Групата е обходила доста места из Рила и Пирин.Всяка година релаксираме в планината . Децата,т.е. внуците, бяха по-малки, на по 4-5 години, когато правихме преходи по 10-12 часа. Те не създават проблем ,както ти каза, проблема е от възрастните , а пък и при нас годините натежаха-над 65 сме.. Въпросът е да се качим до езерата ,макар че преди 5 години направихме прехода Зелени преслап-х.Ив.Вазов за 7 часа-лежерно, но беше транзитно. За това, тази година имаме желание и мальовишки район да понаобиколим , и седемте езера и калините. Вероятно ще минем по твоя вариант или през Душевадката. Мужду душевадката и пътеката от х.ловна, коя е за предпочитане ? За сега планираме да останем да нощуваме на х.Седемте езера, за да направим обиколки около езерата-два дни, и да се наслаждаваме на природата. Приемам с удоволствие и други съвети.
|
|
|
Пон Мар 13, 2017 1:27 am |
|
 |
Yan4o
|
|
|
Аз миналата година имах подобна дилема. Искахме да уплътним 5 дни , като групата ни беше от 5 възрастни и 5 деца (7-12 г) , а идеята беше да идем на езерата и на Мальовица, задължително.
Малко преди плануваното ходене реших да не правим дългия билен преход - от езерата към Мальовица, защото прогнозите не бяха много стабилни, а и не бях сигурен във възможностите на всички от групата. Разделих ходенето на 2 части:
първо отидохме за 2 нощувки на Скакавица (предпочитам да не спя на езерата), като в средния ден си направихме много приятен лъч до езерата (по Големия рид) и се върнахме през вр. Кабул. При ясно време е много приятно, спокойно и обзорно.
После се преместихме (с колите) на Мальовица. Отседнахме на ЦПШ, но горещо препоръчвам хижата. От там имаш варианти за еднодневни турове поне в 3 посоки. Кеф ти до връх Мальовица, Мальово поле, Йончевото и Страшното езеро, х.Вада (между другото - много приятни хижари има там, а и самата тя е много китна), а може и чак до Мечит.
Поне за мен такъв вариант беше по-добър, нямаше нужда да ходим с много багаж, а и на децата им беше добре. Вече зависи вие къде точно държите да минете и какво да видите. Идеи много - имате време до лятото да го измислите.
|
|
|
Пон Мар 13, 2017 4:55 pm |
|
 |
dan
|
|
|
|
Благодаря ви tortomanin и Yan40 . Интересни съвети ми давате .Ще се възползвам от някои. Това е приятелството в един форум- взаимопомощ, уважение и толерантност. Вярно е , че има време до лятото . Хубава и успешна седмица ви желая. 
|
|
|
Пон Мар 13, 2017 6:18 pm |
|
 |
ДИАНА
|
|
|
Пътеката от хижа Ловна към Долното езеро е за предпочитане, ако ще изберете да вървите в ниското.
За група през лятото и то за района на Седемте езера, си трябва по-отрано резервация!
По-добре е да сте там през седмицата, а не в почивните дни.
Късмет за хубаво време и сговор в групата! 
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Пон Мар 13, 2017 7:12 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|