Дай боже да е така,както казваш,повечко информация за тази карта?Готова ли е не е ли,може ли да си я дръпне човек и колко ще ни струва удоволствието?
Пет Окт 16, 2009 8:12 pm
dido
Ами че готова е бая отдавна - ето да теглиш. Предварително трябва да си инсталираш MapSource само.
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Окт 16, 2009 8:24 pm
markiril
питане...пак
[quote="jordy"][quote="lubitel"]А другата пътека ,която е маркирана в жълто е х. Беговица -Тевно езеро.От разклона за Кукленското(Беговишко) езеро оставяш жълтата маркировка завива се надясно и от Кукленския превал се излиза на циркуса Башмандра,а от там директно по Башмандренската река си на х. Пирин.В същата пътека може да се включиш и от седлото между Зъба и Яловарника,разликата е ,че не качваш Куклите.Обърни внимание говорим за две различни пътеки.Или казано по друг начин кафявата върви по Кельова мандра.а другата по Башмандра,двата циркуса са разделени от връх Голена.[/quote]
Много ли ще нахално да помоля за снимки на ключовите места по този маршрут към х. Пирин- на Кукленски превал, циркусът Башмандра; седлото между Зъба и Яловарника и ако има други характерни разклони? (Това лято минах по пътеката Х. Беговица - Тевно езеро за първи път.)
Кой е по-трудният маршрут от двата предложени? От Кукленско езеро до х. Пирин колко часа е (за летен преход за не много трнирани)?
Пон Окт 19, 2009 1:22 pm
jordy
Това е седлото между Зъба и Яловарника идвайки от х.Беговица.Прехвърляйки седлото излизаш на циркуса Башмандра и се включваш в пътеката за х.Пирин
Снимката не е много добра ,но ясно личи Кукленския превал между Зъбът и Куклите.От х.Беговица се върви по жълтата маркировка до разклона за Беговишкото(Кукленското) езеро,на самия разклон има дървен кол със стрелка,която указва посоката,в случая надясно.Излизайки на езерото превала се вижда,от там излизаш на Башмандра и хващаш пътеката за х.Пирин.
Ако питаш за маршрута х.Беговица-х.Пирин,аз бих те посъветвал да минеш по кафявата маркировка ,тя е добре очертана ,от хижата се върви около 30 мин.до разклона,който представлява един голям камък със стрелка оказваща посоката в случая надясно и започваш да катериш.След,като излезеш на овчарника трябва да внимаваш на едно,две места за маркировката.Пътеката се вие в гората и после в клека.Денивелацията е сериозна около 400 м.Излиза се на местността Солището .
От Солището спускаш надолу по циркуса Кельова мандра и по пилоните си на х.Пирин.Като време х.Беговица-х.Пирин 4-5 часа би трябвало да те оправят с почивките.
Ако пък идваш от Тевно езеро най-добре е да излезеш на седлото Яловарника-Зъба ,Башмандра и х. Пирин,също може и от разкл.за Кукленското езеро- Кукленски превал-Башмандра -х.Пирин.Въпрос на избор.
Последната промяна е направена от jordy на Пон Окт 19, 2009 2:51 pm; мнението е било променяно общо 1 път
ХИЖА "БЕГОВИЦА" – БЕГОВИШКО (КУКЛЕНСКО ЕЗ.) – ПРЕВАЛА МЕЖДУ ВРЪХ ЗЪБЪТ И КУКЛИТЕ – ЦИРКУС БАШМАНДРА – ХИЖА "ПИРИН" (4,40 - 5 ч.)
Това е чистото време за ходене, без почивки Разделено по отсечки има долу-горе следния вид:
1. Хижа „Беговица” – Беговишко (Кукленско) ез. – Превала между връх Зъбът и Куклите (3 - 3,20 ч.)
2. Превала между връх Зъбът и Куклите – циркус Башмандра – хижа „Пирин” (1,40 ч.)
Има и по-кратък маршрут през Солището.
ХИЖА БЕГОВИЦА – МЕСТНОСТ СОЛИЩЕТО – ХИЖА ПИРИН (4,05 - 4,20 ч.)
Като и на предния маршрут това е чистото време за ходене, без почивки. Разделено по отсечки има долу-горе следния вид:
1. Хижа „Беговица” – м. Солището (1,45 - 2 ч.)
2. Солището – хижа „Пирин” (2,20 ч.)
Доколкото разбрах те интересува отиване до х. "Пирин", затова пускам инфото. Това седло м/у Зъбът и Яловарника съветвам да не се юркаш. Карай си по жълтата маркировка през Беговишко ез. та да ти е мирна главата. Кукленски превал няма
Да не отварям нова тема ,затова пиша тук.Днес попаднах на нов "кръщелник" на топонимията в Пирин!
В Panoramio,който е видим от целия свят и е доста популярен и авторитетен някой си sevdalin atanasov(точно така си е написал имената с малки букви)е публикувал няколко панорамни снимки от Пирин под ,които се мъдри заглавието "ТЕОДОСИЕВИ КАРАУЛИ"
Е, ха да ни е честит новия кръстник и да събираме парици да му купим костюм за кръщенето
Сря Ное 18, 2009 9:20 pm
dido
Дай линк към снимката ако може
Сря Ное 18, 2009 9:36 pm
jordy
Дидо ще ти дам линк,но не излиза коментара а само снимката.По-добре го търси по име в Panoramio.
Заглавието на снимката е следното:"Муратов връх и Теодосиеви караули,на преден план билото на Тодорка"
Като го намериш по име(sevdalin atanasov) излизат всичките му снимки.На 29 страница последният ред втората снимка,на 29 стр.четвърти ред втора снимка,29 стр. трети ред четвърта снимка.
Последната промяна е направена от jordy на Сря Ное 18, 2009 10:16 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Еми случва се. Явно човекът бърка Дончови караули с Теодосиеви караули. Последните се намират в Рила, не ме учудва толкова грешката - хора, ходили повече в Рила често бъркат топонимията на двете планини. Примерно аз съм чувал често да наричат Поповото езеро - Попова капа Което е 10 пъти по-добре от Акул-перка да речем
Сря Ное 18, 2009 10:14 pm
jordy
Според мен грешката не е неволна ,защото снимките с "Теодосиевите караули" са 3 (поне толкова намерих),а и на трите снимки панорамите са различни,на дано да е така,както казваш,защото вече ми се наплаши окото.Последният път през юли т.г. срещнах на Спано поле едно възрастно семейство от Стара Загора,които ме попитаха за пътеката за "СИНЕВРЪШКА ЧУКА"
Сря Ное 18, 2009 10:23 pm
dido
Еми те хората не са виновни, че им пълнят главата с глупости Ако са разчитали на информацията на оня ужасен пътеводител на Пирин от 2007 година на Георги Петрушев (издателство ТАНГРА ТанНакРа) като нищо може да са прихванали от Синевръшките малоумия. Тоя пътеводител е едно нагледно пособие за ефективно изгубване в Пирина Представи си как захапеш някои от 4-5 -те маршрута за хижа "Сини връх" и се почудиш как попадаш все пред хижата с надпис на нея "Синаница"
Сря Ное 18, 2009 10:50 pm
jordy
Разбира се,че не са виновни хората.......абе виж всички правим грешки и никой не се е родил научен,ама с тия имена трябва много да се внимава според мен и да се пресичат опитите за кръстителство в зародиш...ай спирам,че тя темата е............
ама с тия имена трябва много да се внимава според мен и да се пресичат опитите за кръстителство в зародиш...
Това е много трудно начинание. Има един естествен ход в развитието на имената. С времето названията се променят - не всички разбира се, но много от тях. Едни се появяват, други изчезват, трети се променят. Но това е бил много бавен и дълъг процес. Проблема е, че в днешно време този вековен естествен баланс е нарушен. Много от селищата са обезлюдени или да кажем там живеят само възрастни хора, които не са в състояние да противодействат на мощния натиск от крътсници, чул-недочули туристи, пишман поети и всякакви други подобни мераклии да се изявят или да угодят.
Положението е такова, че самите местни хора вече са повлияни от горепосочените и "опазването" на истината вече се превръща в мисия почти невъзможна, и не е силно да се нарече, една битка за отстояването на богатството - имената на Пирин, а и не само тези на Пирин разбира се. Трудно е с 2 думи да кажеш на бялото черно и точка. В литературата са навлезли много грешни и натаманени названия, които до такава степен са наложени, че противопоставящия им се с лекота може да бъде набеден за ненормален фантазьор, изкукал, клиент на Карлуково и т. н.
Тая задача не е никак лесна и всеки приел присърце "борбата за истината" аз му свалям шапка. Знам какво е да убеждаваш някой, че няма Сини връх 1 час и той да не ти вярва, така че... Пък да се спомене нещо от сорта, че Полежан или Джангал не са това, което са - мале мале. Направо можеш да Дали обаче мисията е невъзможна!?
Човека осъзна,че е сгрешил и прие забележката(бях му оставил коментар под снимките).Заглавията на снимките са коригирани вместо "Теодосиеви караули" - "Дончови караули" пак е нещо.
P.S. Само на едната снимка е коригирал заглаието.И на другите две ще ги поправи.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети