Технически дали в киша или в локви стъпваш разлика няма. Все едно да отидеш от вас на работа в 4 см. вода.
Кой спрей е достатъчно траен?
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пон Яну 23, 2017 8:40 pm
bebo79
didogen написа:
Технически дали в киша или в локви стъпваш разлика няма. Все едно да отидеш от вас на работа в 4 см. вода.
Кой спрей е достатъчно траен?
Нямам представа кой е най траен.
Работните ми обувки нямат мембрана,не са и чак толкова скъпи (към 60лв струват) ,едва ли бих го ползвал на много скъпи обувки,просто не мога да се доверя на спрей под 4лв (защото това е един от 3-те вида най евтини спрейове ) и да съсипя обувки примерно за 350-400лв.
Не казвам ,че не върши работа,но ако се стъпва в локви дълго време или се ходи по дълго в киша се усеща лека влага,за снега иначе няма проблем.
Пон Яну 23, 2017 9:01 pm
Andro
Наскоро направих една шуротия с моите три годишни Saleva. Велуртът се мокреше много. Ползвам спрей на Nikwax. Спреят е бял на водна основа. Всъщост прилича на някакво разредено полимерно лепило от рода на Ц200. Толкова разредено, че да прониква през порите, да запушва по-големите дупки и да не оставя следи. Но на мен ми се видя прекалено разредено и не постигаше никакъв ефект. Тогава ми хрумна принципа от химията "подобни се разтварят в подобни". И добавих малко дърводелско лепило на Moment Henkel в шишенцето на Nikwax-а . Пак бяло водоразтворимо. Кожата получи лек гланц и стана по-твърда. Получават се петна, но не се кваси както преди. Общият ефект е положителен, но остава проблем с конденз при пръстите, заради гумен борд и бомбе.
Аз го ползвам от няколко години. Нямам оплаквания.
Благодаря за бързия отговор,с каква честота се мажат обувките с него? Сухи ли трябва да бъдат и после трябва ли да се излъскват?
Сря Яну 25, 2017 7:18 pm
Митак
Мажа 2-3 дена преди да ги ползвам, обувките трябва да са сухи.
От лъскане няма смисъл, но преди да ги обуеш може да обереш с парцалче излишното, ако си мазал много дебело и не е могло да попие всичкото.
Мажа 2-3 дена преди да ги ползвам, обувките трябва да са сухи.
От лъскане няма смисъл, но преди да ги обуеш може да обереш с парцалче излишното, ако си мазал много дебело и не е могло да попие всичкото.
Интересното е че в книжката към обувките препоръчват да се мажат влажни:
Внимателната подръжка на обувките ще удължи ефикасността и живота им.
•извадете стелката, за да я изперете или сушите отделно
•изчиствайте обувките след всяко използване с топла вода и мека четка или кърпа
•натъпчете ги с вестник и ги оставете да изсъхнат на проветриво място, на стайна температура
•Не ги излагайте на пряка слънчева светлина или нагреватели уреди като радиатори или печки. Влажната кожа е много чувствителна и лесно изгаря (напуква се и става твърда)
•редовно почиствайте кукичките , за да предотвратите ръждясване
•кожените обувки редовно да се третират със специален водоустойчив продукт, като го правите, като импрегнирате, докато кожата е още влажна, тъй като това ще позволи порите да са отворени и да поемат/абсорбират по-добре.
Пон Яну 30, 2017 10:41 pm
ognjano
Да споделя и аз какво направих. В последните ми два 6-7 часови преходи в сняг се прибирам с влажни, не мокри, но влажни чорапи при пръстите. Кожата е набук, и тя също изглежда напоена с вода. И така, някъде прочетох за разтваряне на ланолин в екстракционен бензин и мазане и накрая, за да попие сешоар, а бензина се изпарява. Резултата е супер омекнала кожа, което не знам доколко е добре относно стабилността на крака. По отношение на водоотблъскващите качества тепърва ще разбера. Не съм много обнадежден.
с Nikwax при мен резултат няма.
Съб Фев 25, 2017 6:28 pm
ognjano
Тази събота бях на Ком, газих в дебелия мокър сняг и ефект няма. В обувките с event мембрана и обработени с ланолин се навлажни предната част на чорапа, т.е. както и преди да ги обработвам. Единствено кожата стана по мека, което не съм сигурен, че е плюс при подсичане на наклони, при които подметките ти са под ъгъл спрямо тялото. Ще ги обработя и със смес от вазелин, восък и парафин от старите свещи. Ако не стане, ще ги ползвам за по-сухи дни.
Макар че, в групата имаше момче с доста сериозна марка зимни обувки/модел 2016/ и на него на левия крак предната част на чорапа беше влажна, но най вероятно от конденза.
Пон Мар 06, 2017 5:34 pm
Andro
Според мен става дума за конденз, а не за теч. Аз имам същия проблем. За да разгранича дали е теч или конденз взех леген с вода и накиснах обувките до бомбето. След 5 минути бръкнах с таоалетна хартия вътре. Тоалетената хартия остана суха! При ходене след няколко мин газене в сняг се усеща влага. При по-дебели вълнени чорапи проблемът не се усеща така.
При пръстите мембраната се допира до подметката и до бомбето без никаква топлоизолация. Гуменият борд и без това не посволява дишане в тази зона и парите кондензират преди да могат да излезната навън. Гумата е достатъчно добър проводник на топлина и държи студено.
Чет Мар 09, 2017 12:13 pm
taurus
С тази импрегнираща вакса на восъчна основа - Tarrago - ще успее ли да ги омекоти? Ползвани са на село и са прани и минати през обущар и се надявам да изкарат още 1-2 зими. Доста се е втвърдила кожата.
_________________ - Ядрото на човешкият дух се изгражда с новите преживявания.
Нед Ное 04, 2018 3:11 pm
neillmakoli
Aз ползвам Тараго и омекотява кожата, но при теб явно ще трябва няколко пъти да се намаже.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети