Здравейте, малко тъп въпрос.Купих си панталон Шьофел,нормален,туристически! На крачола отпред и най- долу са сложили по една метална кукичка- е не мога да разбера каква им е ролята..!Надявам се някой да знае,иначе,мисля да ги отрежа!
Предполагам за да се захваща за връзките на обущата, както е при повечето модели нескопосани гети.
Мдам-точно затова е!Да не ти се навдига крачола като газиш в(не много дълбок) сняг!
Относно гетите-явно не съм попадал на скопосани щото всички дето съм виждал си имат куки
Какво разбирам под нескопосани - идиотско е гетите да се разширяват като конус, уж с идеята да покриват връзките на обувките. Така дори стегнати с куки, ластици и какво ли не, винаги стои прекрасната възможност да се пълнят отдолу със сняг. Ако нямат такива уширения, и куки не са нужни....
Ако приемате съвети за модификация, да ви кажа от мой личен опит какво съм правил и намерил за успешно, тествано многократно. След като с години ходя само със собствено шити гети, реших да се направя на гъзар и си купих възможно най-скъпите, горетексови мамутски гети. Какво се оказа - и те са като конус, съответно почват да се пълнят. Каишката е калпаво зашита и се наложи да усилвам шевовете, тъй като се разпраха, конусът го премахнах с машината.... Сега, има нещо друго с куката - ако гетата е със цип, а не с дебело велкро, често началото на ципа се поврежда от напреженията. Затова над него зашивам скоба и поставям такава кука. Когато куката държи скобата, това се прави по начин, че заключена, куката да скъсява разстоянието между двете страни на ципа. Така ако при газене на гаден сняг се получат напрежения, те ще се оберат от куката в скобата и ципа няма да пострада. същото важи и за велкрото. От вътрешната страна на крака може да се намаже с полиуретан, за да не късат котките плата.
Пет Мар 25, 2016 10:15 am
Hristoa76
Да,благодаря за полезната информация!Тъкмо щях да забия въпрос и за гетите...!Панталона го сефтосах в неделя от село Солища до хижа Перелик..Много аматьорско..Първите 1-2 км. добре,после почна един сняг, от 10 см до 50- 60 към хижата..Гети никога не съм имал,обувките почнаха да се пълнят със сняг!А интересно,панталонът не се намокри..На колегата беше памучен,до колената се намокри!Та ми стана интересно,как точно трябва да се стегнат долу гетите,та да не пропуснат сняг?А кукичките сега ги пробвах у нас на " сухо", ама не съм убеден че вършат някаква работа!
Пет Мар 25, 2016 9:33 pm
EXIIIT
Ами аз когато не си нося гети бъркам в раничката вадя връзки за обувки/ нося си няколко такива най- различни за резерва и за каквото ми потрябват/ и си ги връзвам над панталоните върху обувката, това е някакъв начин да намалиш влизането на сняг в обувките.
Пон Мар 28, 2016 10:21 am
ceckoguide
Здравейте, трябва ми водонепропускаем панталон, може и втора употреба да е.Идеята е да е максимално евтин, защото ми е като част от задължителната екипировка за едно състезание и надали бих тръгнал да тичам някога с него.Някакъв промазан/гумиран може би би бил добър вариант.
_________________ Човек дори и добре да катери, се жени!
Ветро- и водоустойчив панталон има Ташев, около 30 лв. Може да има и по-евтини. Провери в Декалтон, не може да нямат нещо подобно.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Вто Май 03, 2016 10:43 am
hanastasov
Регистриран на: 24 Апр 2014 Мнения: 74 Местожителство: Карлово, София
Какво ще предложите за зимен панталон - да се гази в сняг и да не се намокри и да пази от вятър. Искам качествен и хубав, какво бихте си взели за 300 лв. Благопдаря
Може би XL или L, първият може да ти е малко дълъг, но вторият може да ти е тесен, а на дължина да ти е по-добре. Има вариант да го смениш, ако не ти стане.
Вто Яну 17, 2017 12:20 pm
bebo79
Аз съм много доволен от това Zajo Tux беше на много добра промоция в магазина им (под 60лв ),вече за 3- ти път го ползвам в студеното време и няма никакъв проблеми със него (естествено с термо бельо от долу )
Много ми харесва че има вътршни гети с закопчалка за обувките,тирантите са му малко по тънки но имам още 3 зимни панталона от които мога да сваля.
Вто Яну 17, 2017 6:34 pm
petrucci
Пристигна зимния панталон SIMOND и си е екстра на първо гледане.Тирантите не са направени както трябва според мене но това е в реда на нещата.В неделя ще го тествам по Беласица и ще споделя тук впечатленията.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети