идеалните за това са спирт, газ за осветление или антифриз.
Toва с антифриза е някаква грешка - развален телефон. Антизамръзващо вечество става, но не и антифриз. Но в Бг нямаме разпространено подходящо антизамръзващо.
Чет Окт 21, 2010 12:35 pm
Hobo Гост
Преди около пет години ме беше хванала манията по тези самоделни спиртници. Изпробвах де каквото видях в нета като конструкция. Съответно много си поиграх да ги сравнявам по показатели. Има една конструкция, която е точно толкова ефективна като коментирания, но се прави в пъти по-лесно. Изработва се от една бирена кутия и работи на принципа на комина. Казва се PASS Stove . Представлява част от бирена кутия, или пепси, с височина 5см. По средата на височината радиално се пробиват 8 дупки с диаметър 6мм.
Конструкцията е толкова лесна, че може да се изработи в полеви условия. За практическо използване е необходимо да се направи и някаква стойка на която да се постави съда с вода или каквото ще се топли. Експериментите показаха, че оптималното разстояние на съда над котлона е 22мм над горния ръб на бирената кутийка. При стайна температура 500мл вода завира до бурно врене за 7 минути, а 30мл спирт за горене е достатъчен за около 10 минути работа на котлона Ако се използва капак за съда с водата времето за завиране ще падне още.
В момента използвам такъв спиртник, но изработен от малка 180 грамова желязна кутийка от "Пастет апетит". Тя е здрава и позволява да се монтират три ъгълчета, закупени от железарията, със страна 30мм. Така имам компактно устройство спиртник плюс стойка. Външния вид наподобява на газовите котлончета.
П.С. При другия спиртник, който коментирате в темата, оптималното отстояние на съда над дюзите на спиртника е 30-33мм.
Вто Ное 16, 2010 1:20 pm
boris_borisov
Регистриран на: 23 Ное 2010 Мнения: 636
Hobo, заинтригува ме много с тая идея за спиртник. Вчера се разходих из магазините да търся такава кутия от пастет "Апетит" 180 гр. и намерих, ама кутията беше широка към 10-ина см и висока 2-3 см, т.е. изобщо не наподобяваше размера на бирена кутийка с височина 5 см. Сигурен ли си за марката и грамажа? За да не остана валат, си взех една кутия сладка царевица на зърна, 170 гр. Диаметърът й е точно като на бирена кутийка, но височината й е 7 см; вероятно ще трябва да я режа. И все пак ми се ще да намеря желязна кутия от консерва с точния размер, за да не я режа. Идеята е, че отгоре на кутията си има фабричен пръстен, който придава здравина.
Би ли могъл да пуснеш една снимка на твоя спиртник, за да видя какво точно представляват и тия ъгълчета, които си сложил за стойка?
Вто Ное 23, 2010 11:06 am
Hobo Гост
Кутийката е от Пастет апетит на фирмата Картел-S.A.ООД Варна, пише български продукт на нея. Диаметъра и е 72мм и е висока 55мм. Тоест по-широка е от бирена кутия. Това са външните и размери. Не съм сравнявал дали работи по-добре или по-зле спрямо ако е направен от бирена кутия както е в оригинала. От там само идеята видях. Ето ТУК съм описал колко време гори с 30мл спирт и за колко време завира 500мл канче модел 555 при различен брой дупки на спиртника. От табличката се вижда, че 6 дупки като чели е оптималния компромис за икономичност и скорост на завиране.
Ъгълчетата представляват надупчени лайсни сгънати под прав ъгъл по формата на буква Г. 30мм е всяка от страните и съм ги захванал с по едно болтче и гайка по периферията на кутията. Има ги във всяка железария тези ъгълчета, или планки, както някои им казват. Тежат повече от спиртника затова е по-добре сам да си ги направиш от алуминиева ламарина.
Скоро ще кача снимки, но не обещавам за срок. Дано да съм ти бил полезен с уточненията.
Вто Ное 23, 2010 2:36 pm
Hobo Гост
@boris borisov ето как изглежда кутийката:
И самият спиртник:
Ползвам го основно с 500мл индийско канче на фирмата 555:
Спиртника е подходящ и за стандартно българско войнишко алуминиево канче. Получава се компактен портативен кухненски комплект:
Предстои модификация. Мисля да отрежа част от хоризонталната част на ъгълчетата, защото хем са тежки тези ламарини, хем имам чувство, че пречат за топлообмена. Ако ми дойде музата може да ги заменя със самоделни ъгълчета от алуминиева ламарина.
Нед Ное 28, 2010 3:51 pm
boris_borisov
Регистриран на: 23 Ное 2010 Мнения: 636
Благодаря за снимките! Идеята и за такъв вид спиртник, и за стойката, си заслужават да се пробват. На Ком-Емине тази година ползвах спиртника от блога на Стоян Стоянов и като цяло съм доволен, пиех си топли чайчета всеки ден, но обемът на целия комплект (спиртник, стойка, канче от 500 мл, шише със спирт) беше неудобно голям. Май шишето със спирта имаше най-голяма "вина" за това, както и канчето (ще пробвам с по-малко). Предстоят нови тестове и комбинации, защото догодина се очертава нов опит по това уникално трасе и ми се иска този път всичко да е наистина перфектно изчислено
Пон Дек 06, 2010 5:37 pm
kibik
Регистриран на: 16 Апр 2008 Мнения: 403
boris_borisov написа:
защото догодина се очертава нов опит по това уникално трасе
опааааа, май имаме новина
Вто Дек 07, 2010 11:54 am
boris_borisov
Регистриран на: 23 Ное 2010 Мнения: 636
Нека да го наречем намерение Ама този път както си пише в дебелите книги: с изкачване на Мургаш, без изоставяне на колелото, с минаване през Купена, както и през трънаците между Върбишки и Ришки проход, без контузии и всичко това в рамките на 10 дни! Опитът го имам, трябват ми само по-подходящо колело, яки тренировки и късмет с времето и въобще!
Да не забравиш един два пожарогаситела към спиртника
Между другото, спирт се носи в специално изолирани части от рамката - тръбите се ползват като резервоар. За твоето по-бедно колело остава да се приспособи колчето на седалката или кормилото.
Сря Дек 08, 2010 2:03 am
boris_borisov
Регистриран на: 23 Ное 2010 Мнения: 636
Приемам съветът ти на шега, но е вярно, че трябва да се внимава с тия самоделни спиртници, защото много малко невнимание е достатъчно, за да предизвикат пожар Задължително трябва да се изчака да изгори целия спирт и чак тогава да се пипа спиртника или канчето върху него, без значение дали водата вътре е кипнала или не. То затова и предварително се изчислява колко вода с колко спирт и за колко време се кипва.
Колкото до използването на тръбни елементи от колелото като резервоар за спирт, идеята на пръв поглед не изглежда лоша, но хич не ми се вярва, че на практика нещата ще протекат толкова гладко, както на теория Предпочитам да си държа спирта в някое пластмасово шишенце с подходящ обем и форма. Колкото по-просто е едно решение, толкова по-надеждно и работещо е - доказвано многократно в практиката!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6Следваща
Страница 1 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети