Как последен уикенд .Времето на С.Джендем е зимата и тепърва започва. Катеренето е по приятно по заснежени и заледени места отколкото по мокри скали и нестабилни туфи.
За съжаление съм зле с екипировката и подготовката за зимно ходене, не че няма желание.
Цитат:
Би ли описал по- подробно от къде точно мина из Южния Джендем. Интересува ме най-вече как заходи към Големия Джендемски водопад. Живот и здраве другия сезон мисля да ходя натам.
От Башмандра тръгнах към Хайдуттепе, но се отклоних в ляво и го подсякох - има много добре утъпкана подсичаща пътека, но е малко трудно откриването на началото и (добре се вижда от пътеката от х.Рай към Башмандра). Пътеката извежда на източното ребро на Хайдутепе, откъдето се вижда това
Оттам се тръгва надясно и надолу към Джендемска река - върви се под скалите спускащи се стръмно от Хайдуттепе. Има неприятен страничен наклон и малък сипей в началото, но той е дребна работа в сравнение с тия в по-долната част на реката.
След около 20 мин. слизане, снимане и размотаване видях водопада. Оттам надолу ходенето по левия бряг на реката е сравнително лесно докато се подмине Широкия водопад. Непосредствено под него е Козия рог, но за да се слезе в основата му без алпийска екипировка е необходимо доста катерене по левия бряг докато се намери място за минаване на скалния праг.
Тук е малко мъгливо, но се виждат Големия водопад и Хайдуттепе, а подсичащата пътека излиза точно между двете скали открояващи се под върха в най-дясната част на кадъра (дясната скала е покрита с трева отгоре).
Както се вижда от тая снимка, надолу по течението вече се налагат по-големи изкачвания по брега за да се избегнат каскадите и теснините, през които тече реката.
Първоначалната ми идея беше да заобиколя източното ребро на Хайдуттепе, без да стигам чак до водослива, да се спусна в Бяла река и да търся онова място на другия и бряг, за което всички казват че се слизало най-лесно. Щеше да е напълно възможно ако не се любувах на всяко вирче и водопадче (но аз пък за това бях тръгнал в крайна сметка). За по-сигурно се качих на реброто и се върнах по него обратно към познатата подсичаща пътека - доста по-дълъг вариант (предвид факта, че после трябваше да слизам до Калофер), но като видях каква пропаст е тая Бяла река (пък и имах още 2 часа светло време), реших че е по-разумен.
Не, това е просто най-големия от водопадите по десния приток на р.Василковица. На снимките след тая се вижда какво става нагоре по реката. Иначе изворите на основните притоци са някъде близо под вр.Ботев.
Съб Окт 31, 2009 9:06 pm
vladofff
JWalker написа:
На тая снимка, водата на това място в центъра ли извира?
не. това е водопада до тур Варна, там е образуван улей между реброто "Варна" и отляво - реброто на тур Олимп, от там иде водата
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети