След дълги години ходене и тичане без проблеми, сега и мен ме застигна състоянието "паднал преден свод на ходилото" или по медицински Метатарзалгия . Сещам се за всички неудобни планински обувки и откровени кютуци, не само родни такива, но и Кастингер, Лова, Саломон от ранните им производства , които ми минаха през краката. Морето ти е до колене и не мислиш, когато няма проблем.
В тези години, някой да ме беше светнал, че има стелки в не скъпи обувси, които значително подобряват комфорта на стъпалото, но не се случи. Случайно попаднах на тях преди 10 години, но тогава не им обърнах внимание, тъй като нямах проблем, и продължих да си ходя и с други обувки и стелки. Та това са ORTOLITE - стелките www.ortholite.com , които вече ги слагат в много спортни и други обувки - като Кларк, тимберланд , но не задължително във всички модели.
Основно в характеристиките им наблягат на високата дишаемост и че са обработени против бактериии и др. предимства, но главното е че са доста по-дебели от обикновените стелки, жълтата им част е пяна на мехурчета, която е като пружина и адсорбира шока върху ходилото.
Тук не става въпрос за ортопедични стелки за проблемни ходила , а стелки за всеки ден, които са равномерно дебели и меки. Когато получих болките в ходилото, установих че мога да ходя с обувки само с такива стелки, с които възпалението отиваше към затихване. Друго което установих е, че като свалиш стелката на една обувка, натискам вътре да видя има ли мекота в подметката. Милет , Васке / може моделите да са такива/ са твърди като камък, в Саломонът потъва малко пръста - има допълнителна мекота. Обуя ли твърда обувка - възпалението ведната се активира. Взех си вече медицински ортопедични стелки. Те са малко по-твърди от ORTOLITE - стелките , и при по-твърдите Милет и Васке слагам освен медицинската стелка и една изрязана предна половинка /където ми е проблема / от ORTOLITE - стелка отдолу - от стари Саломон. Даже и след 10 год, пяната на ORTOLITE - стелките е без промяна - мека и пружинира. Имам обувки и с мемори пяна - не става, пяната потъва и я усещаш като някакъв мотащ се в стъпалото спукан балон, и няма нинаква еластичност.
Вече съм оставил настрана предимствата на Гортекс, кожи и какво ли не - най- важно е обувката да е удобна и комфортна. Не всички модели на Саломон, но някои от тях имат такива стелки, и вече съм само на тях. Тук вече не говоря за избор , а за необходимост при мен. При вас е въпрос на избор, който е добре че имате, преди да ви стане проблем и необходимост. Ако знаех за този избор, сигурно щях доста години да отложа сегашното състояние на ходилата.
При Саломон ORTOLITE - стелките , които се виждат и при избора на обувката, изглеждат така :
Последната промяна е направена от аngel на Чет Яну 05, 2017 4:20 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Чет Яну 05, 2017 4:08 pm
vladofff
nabludatel50 написа:
След дълги години ходене и тичане без проблеми, сега и мен ме застигна състоянието "паднал преден свод на ходилото" или по медицински Метатарзалгия .
след двайсет и някоя година костите с "вкочанясват". Така, че за да ти "падне" свода, значи костите пак са омекнали, а на това май му викаха остеопороза. И в този случай сводът е най-невинното нещо, което може да се случи, така че обърни по-сериозно внимание на това внезапно споходило те събитие.
Чет Яну 05, 2017 4:12 pm
аngel
vladofff написа:
Така, че за да ти "падне" свода, значи костите пак са омекнали, а на това май му викаха остеопороза. И в този случай сводът е най-невинното нещо, което може да се случи, така че обърни по-сериозно внимание на това внезапно споходило те събитие.
Съгласен съм, знам че е метатарзалгията е следствие от други причини и правя каквото мога, за да живея нормално, да работя и да продължа с ходенето. Но точно при стелките, това ми е спасението в момента - два дни да нося твърда обувка, и започва възпаление.
vladofff , всяко зло за добро - с меки кости ще ми е по-лесно да пълзя и се провирам през скалите, както го глася
Чет Яну 05, 2017 4:24 pm
neillmakoli
За първи път чувам, че остопороза може да е в основата на заболяването.
От досегашните ми посещения при лекари не съм чул такова нещо.
Ходил съм и при ортопед(уж известен и добър специалист).
Чет Яну 05, 2017 9:58 pm
vladofff
neillmakoli написа:
За първи път чувам, че остопороза може да е в основата на заболяването.
От досегашните ми посещения при лекари не съм чул такова нещо.
Ходил съм и при ортопед(уж известен и добър специалист).
Аз не твърдя такова нещо, просто изказах предположение. Има спецове, които да кажат, но за целта потърпевшият трябва да ги потърси. Това имах предвид.
Да споделя нещо за мембраните и тяхната цена. Беше след онази известната градушка през 2014г., която изпотроши половината керемиди на покрива, който и без това плачеше за ремонт. Започна се едно пороучване на модерните дишащи изолации за покриви. Отивам аз в един специализиран магазин и ми показват едно тесте мостри на дишащи мембрани. На пипане бяха като вестник, а цената беше някъде 1-5лв/м2. Една от мембраните беше на Dupont. Демонстрираха ми как слагат парче мембрана между две прозрачни чаши. Горната беше пълна с вода. Долната беше пълна с въздух и свързана с помпичка от апарат за кръвно налягане. Помпайки въздух от долу нагоре се виждаше бълбукане във водата, но никаква вода не порокапваше през мембраната.
Тогава загрях, че производителите на мембрани произвеждат един и същи продукт в огромни количества и супер евтино. Когато тези мембрани се ламинират към текстил и станат на дреха се придава значителна добвавена стойност с прости методи и евтини суровини и цената става....
Пон Фев 13, 2017 3:04 pm
kartechar
Някой може ли да сподели впечатления от DryDS на Dachstein, че си поръчах едни чепици с такава мембрана?
Вто Окт 24, 2017 8:20 pm
al.popov84@gmail.com
Montura Vertigo GTX
Здравейте,
тъй като съм прохождащ и се чудя какви обувки да си купя,които да ползвам и за котки и трек ,
моля накой да ми каже дали има наблюдения на тази италианска марка новодошла на пазара.
За мен обувката е добра но на визия а и няма история.Моля за коментар!Благодаря!
https://www.alpstationline.it/en_wd/vertigo-gtx-48356.html
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3
Страница 3 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети