ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 61, 62, 63 ... 227, 228, 229  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Хайде другари ПСС- ри,дайте отчета да видим какво сте правили, къде, колко, как с кого по чие нареждане. Да не е само по заповедите на оня малоумник дето предният път се ИЗПЪРДЯ мозъчно като каза , че в района около з. Маринка имало дървета и шума и било трудно да се търси Мирослав.
Дайте да видим ние които Ви издържаме със "скромните" си данъци от "малките" си доходи. Дължите ни отчет.
Колко струва тази т.н. спасителна операция.
Какво включва тази цена, обоснована ли е тя.
За цената която искате да се заплати Вие какво сте направили, кога при какви метео условия.
Ама както всеки път ще си затраем и ще го заметем под леглото.............

Да се извиня за ГРУБИЯТ ТОН на всички момчета от ПСС които си губят времето с издирване на такива като нас, просто началниците им и тези които са на заплата в тази структура се ИЗАКВАТ на труда им.
Пон Дек 19, 2016 2:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Дженгала написа:
Искам публичен доклад от ПСС по кои маршрути и зони са обходени по часове и дни и при какви атмосферни и теренни условия в акцията за търсенето на Тодор.

Хубаво би било да има такъв доклад, но едва ли ще се появи. Нейде из журналистическите репортажи се промъкнаха сведенията, че ПСС проверяват всички заслони в района. Вероятно са посетили и този, който отстои на около 880 метра по права линия от мястото, на което Тодор е бивакувал, поне до колкото може да се прецени от разпространеното негово видео. Съществен пропуск на Тодор е незапознатостта му с възможностите за аварийно напускане на избрания от него маршрут. От друга страна, пропуск на ПСС е вероятно необходената от тях пътека между гореспоменатия овчарник и седловината между Кръстците и Костенурката, която в конкретните условия (незначителна снежна покривка по южните склонове и северен вятър) се е явявала основна възможност за напускане на билото.

HHristov написа:
Според мен е допуснал и втора грешка, като е изоставил спалният чувал и палатката, когато е решил да се евакуира. Ако не беше достигнал до хижата щеше наистина да има сериозни проблеми.

Въпросната палатка всъщност дори не е негова, а на приятеля му, останал в х. Добрила. Тази палатка не е подходяща за зимни условия, нещо което Тодор вероятно вече е разбрал от собствен опит.

НИКОЛАЙ Т. написа:
Освен тази, според мен е допуснал още две основни грешки.Тодор не само, че не е познавал района, но и не си е направил труда да го проучи и другата е липсата на котки и пикел.Това са все неща без които зимната планина може да се превърне от едно приятно преживявяне в кошмар.

Мда, предприемане на този траверс в зимни условия без котки и пикел е твърде самонадеяна проява...
Пон Дек 19, 2016 3:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

vedrin написа:
Мда, предприемане на този траверс в зимни условия без котки и пикел е твърде самонадеяна проява...

Принципно не е невъзможно, дори и в сегашните условия, но "секунда невнимание - цял живот - мъртъв..."
Пон Дек 19, 2016 3:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1rob

Давате ли си сметка,че колкото повече сме информирани/образовани ( от интернет предимно, за жалост) толкова по-теоретично потговени ставаме и за съжаление толкова по-псевдо компетентни и осъждащи?
Човекът ни опроверга.
Тенденцията е видна, дерзайте Croc
Пон Дек 19, 2016 9:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
МИШШОО

Изход моля те не сравнявай Миро с този хашлак моляяяяя. Начина, по който Миро си отиде е много съмнителен и там останаха много въпросителни с ПСС. Вие го осъзнавате мн добре, но тук хавата е съвсем друга... Това 39-годиишно дете, което "не знаело" , че го търсят 4-дни, слязал като му свършила газта и докато търсил обхват на 10м от палатката си, направил клипчета за ФЕЙСЧЕТО с маската(пестил батерия за клипове,а не за 112). Тоя не заслужава жената и приятелите, дет са го търсили. И спрете да го оправдавате, махнете ПСС, махнете парите за издирване, махнете че нямал застраховка....НО - Той не е казал на майката на децата му за плановете си, предал е най-близките си и сега вика "Аз не съм подавал сигнал". Ами да беше подал сигнал на жена си бе, да и беше казал, че 5-дни може да те няма, и че си жив бе мухльо рамбов
!!!!! Измислен герой.
Вто Дек 20, 2016 1:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Аз сравнявам неадекватните според мен действия на ПСС.
Липсва всякаква информация от тях за проведените им акции със съответните изводи - /изходи/.
ПЪк кой, как и колко е подготвен/дали пред компютъра или наистина на терен/при условие , че не познаваме човека няма как да знаем.Пример е и този Тодор.Като се даде гласност, че го търсят веднага някакви хора намериха профила му във Фейса, от нещата които е писал там се направиха и изводи, че бил някакъв си самозванец, тъпак щото щял да си купува котки от Лидъл за 8 лева, че нямал никаква представа къде отива и какво го чака , че е поредният самоубиец..........и т.н.
Е кво се оказа , че човека не е бедствал, справил се е въпреки писанията в нета.
Така, че кой колко е подготвен без да го познаваш не можеш да правиш изводи. Щото пък аз познавам овчари , говедари, селяндури, гражданя и още какви ли не, дето ще те направят на смешен в планината, въпреки всичката ти екипировка, GPS-си,компаси,карти, илюзии, че познаваш района топографията и особеностите на планината, пикели, котки,снегоходки, палатки, чували, Уормъри и други.
Ай със здраве и наздраве на ПСС.
Все пак ще си чакаме отчетчето им.
Вто Дек 20, 2016 10:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Значи така. Този зорлем го направиха херой. В такива случаи, в детската градина се прави анализ дали е положителен или отрицателен, но до момента като гледам, няма единно виждане. Нека обаче напомним нещо друго. Изключително се преекспонира ролята на ПСС. Първо грижата за давещите се е на самите тях, ПСС е вторичен и субсидиарен фактор, на който не може и не бива да се разчита на 100%. Всеки който си е имал работа с тях, знае добре това. ПСС е "длъжна" да оказва помощ, но в определени параметри, които очевидно не са ясни на мнозина от коментиращите тук. Ако е налице риск за спасителите, те са в правото си да откажат акция и понякога го правят. Вие, ние, всички които сме закъсали обаче, нямате/нямаме такъв избор, така че критиките към ПСС да си ги спестим, с нищо не са ни длъжни. Голяма част от хората, които гледахме по телевизията, наречени спасители, очевидно бяха повече комична гледка, отколкото реална сила - само като ги видите как навлечени с пухенки тръгват от града нагоре, трябва да ви стане ясно, че това е по-скоро организирана от околийския управителЪ потеря по Указа за изтребление на разбойничеството, отколкото поделение редовен аскер и че благополучният изход от сериозна ситуация често би бил доста съмнителен. Но това са доброволци, хора които въпреки всичко са отделили от времето си за да опитат /поне да опитат/ да помогнат заради което смятам, че никакви отчети никому не трябва да дават. Единствено тези, вдигнали тревогата, както и самия херой трябва да ги поразмъкнат тук и там да дават публично обяснения, както и да им се потърси отговорност, ако се намери основание, а то има, само на прима виста се сещам две-три причини тоя да не помирише повече Централен Балкан, за назидание на всички кретени, които в бъдеще биха предизвикали идентична ситуация. Вдигната е тревога - очевидно за вдигащия не е била фалшива. Търсеният пък не я бил предизвикал, пак нямало причина. Тогава да го хванем за ушите и по ЗЗТ - къде бивакува, защо тръгна умишлено като знаеш, че е забранено - максимална глоба за продължително бивакуване/повече от една вечер/, зарязване на инвентара - равносилно на изхвърляне на битови отпадъци в защитена територия... Трябва да последва изземване на екипировката, послужила за извършване на нарушението, публично обявяване на резултата от административно-наказателната преписка и т.н. Такива все има за какво да ги тричат.
Вто Дек 20, 2016 10:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Владииииии оправи ми деня.... Very Happy Very Happy Very Happy със ЗЗТ.
Вто Дек 20, 2016 10:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
МИШШОО

EXIIIT написа:
Аз сравнявам неадекватните според мен действия на ПСС.

Да според мен е голям пропуск, че Балкана не е газифициран, човек няма къде да си зареди бутилчицата ебаси. И wifi трябва да се пусне, та да може всеки да си пуска live stream. И един хоремаг на Ботев - пей сърце, цяла зима на билото ще се бивакува.

майтапа настрана

ПСС не са цвете за мирисане, ама то понеже всичко ни е наред в Родината, та само те ни останаха да ги оправяме. Къде му е застраховката?!?!? Аз не бих пратил хората си без пари, да ги рискувам в планината за някой, който не уважава планината, таксите(колко е една застраховка?!?!?!) и СЕМЕЙСТВОТО си....

EXIIIT написа:

Като се даде гласност, че го търсят веднага някакви хора намериха профила му във Фейса, от нещата които е писал там се направиха и изводи, че бил някакъв си самозванец, тъпак щото щял да си купува котки от Лидъл за 8 лева, че нямал никаква представа къде отива и какво го чака , че е поредният самоубиец..........и т.н.

Не видях някой да го обвинява за ЛИДЛ-а, в планината най-добрия инструмент е Сърцето.... Има кураж и сърце пича за планината, явно няма сърце за жената и децата си..... Тодор Владимиров ( нарочно му пиша името, като се търси в гугъл, дано му излезе и ме прочете )

EXIIIT написа:

Щото пък аз познавам овчари , говедари, селяндури, гражданя и още какви ли не, дето ще те направят на смешен в планината, въпреки всичката ти екипировка, GPS-си,компаси,карти, илюзии, че познаваш района топографията и особеностите на планината, пикели, котки,снегоходки, палатки, чували, Уормъри и други.

Анннннтака - сам напипа ключа, тук точно е шайзето..... Чобанина прави геройства всеки ден без да търси аплодисменти, овчаря няма нужда от това, щото за разлика от тоя клоун с вудътъ, ръкътъ и плънинъта мисли по съвсем друг начин, над суетата и парадирането. Пак казвам бедстващ няма да снима клипове, а ще пести всяка капка енергия от тялото и телефона си. Ако пък не е бедствал е трябвало да каже: " Жено, отивам на разходка, като свърши газта и пийнието сЪ връщам, не ме търси..."
Вто Дек 20, 2016 12:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел

Явно изобщо не разбирам финансовата страна на ситуацията, затова моля за малко помощ. От една страна, говорим за ПСС като за отчасти "доброволческа" организация, от друга страна се дъвчат едни 25 000 лв за няколко дни търсене. Нещо хич не ми се връзва. Може ли който има по-ясна представа да каже по принцип при организирана акция колко от спасителите са "на щат" и колко са доброволци, кой от хората на терен какво заплащане/обезщетение получава (или едни пари просто отиват в една организация), някакъв процент от застраховките отива ли ПСС и т.н.
Първо, хеликоптерът - нали бил военен, а не на ПСС? Нега оставим настрана факта, че за тях това е едно полезно учение, което да ги разтуши малко от таблата и белота, но дължи ли се обезщетение заради популизма на най-популистичния политик от новата ера насам, при положение, че не ми е известно да е регламентирана финансово помощта на военните в извънредна ситуация? Все едно, ако стане пожар и отидат войничетата да гасят близо до някое село, после да си калкулират едно обезщетение от хората заради спасените ниви...
Второ, за щатните - те как получават заплащане от ПСС - на прекарано време в акция, на твърда месечна заплата или някаква комбинация? Какъв процент от времето си прекарват в търсене на изгубени планинари и какъв всеки ден по пистите по курортите? Не е ли редно да се финансират до голяма степен от въпросните ски-курорти? Релно, знаете ли какъв точно "платен" ресурс е похабен в конкретния случай?
Трето, доброволците. Доколкото зная, упражняват своята си професия и при нужда биват свиквани. Лично те, макар и "доброволци", получават ли някакво заплащане при акция? А някакви пари отиват ли за обезщетяване на работодателя им, който ги пуска n на брой дни да спасяват?
Изобщо, искам да добия представа къде отиват тези внушителни 25000 лв (ако наистина са толкова, разбира се) за да се опитам да си направя някакви изводи. По принцип тази сума нямаше да звучи толкова сериозно, ако нямаше смешните тавани (по подразбиране май 1000 лв), до които се покрива от застрахователите. А май не се и предлагат по-смислени застраховки извън маркирани маршрути и т.н. Аз веднъж питах в Армеец и едва ме разбраха какво искам (под "туристическа" упорито си представяха екскурзия до Пиза и Милано с автобис, гид и магнитчета). Покритията, които предлагаха ми звучаха несериозно формулирани. По принцип в нормалните европейски държави цените на много услуги, покривани от застраховки са раздути (което изкривява пазара в съответната ниша), така че бих могъл да си представя ситуацията като "нормална", ако имаше нормални работещи застрховки, които да покриват тези суми. Да, ама не. Но пък за сметка на това масово сме облъчвани по ТВ, че най-важното за да не умрем в планината, било да не ходим сами и да имаме застраховка Very Happy
Благодарско за информацията и за евентуални допълнения/корекции на въпросите ми!
Вто Дек 20, 2016 1:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
il4o_voivoda

Изключително пълнокръвно разчепкване на последната "случка". Жалко, че форумът нито е фактор, нито съветник, нито лобист при реалните промени и урегулирания на планинарството.
Вто Дек 20, 2016 4:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел

Как мога да си редактирам мнението, за да поправя правописните грешки Oops
Вто Дек 20, 2016 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Редакция е възможна до 2 часа след публикуването на съобщението.

Вто Дек 20, 2016 5:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Първо как може да сравняваш Кугър-а с обикновен хеликоптер? По думите на премиера Кугърите са най-модерното нещо във военната техника, ще спрат бежанците, ще преместят Шенген от западната на източната ни граница и т.н. Нека не ги принизяваме до хеликоптери.
Сумите които бяха спрягани от Нова започнаха от 1500 лв. и стигнаха до 25 000лв. Последно се оказа, че сумата е малко над 2000 лв. Което също не се връзва, защото по ценоразпис излиза, че за ден първи в който има двама спасителя в базата и двама на терен 720 лева може да са малко множко. Но за ден последен по същия ценоразпис 400 лв., за 40 души на терен са крайно недостатъчни. То хубаво са доброволци, ама тази цена едва покрива сух пакет с храна и термос чай, което поне е редно да им се даде. Да не говорим за текущи и непредвидени разходи. Я станция изтървана или срязана гума. Това е най-дребното.
За военните, не знам дали имат перо за спасителни операции, независимо дали спасяват турски бракониери на Калкан в наши териториални води, турист в планината или военен при операция или учение. До сега не съм видял техен представител да излезе и да иска да се възстановят разходи по подобна операция. Таблата и белота е сведен до минимум, откакто няма задължителна военна повинност.
В изнесените постове в курортите дежурство се дава от щатни служители на ПСС преди всичко, доброволците участват в акции преди всичко. Винаги има изключение. БЧК получава държавна субсидия и редовно пренебрегва ПСС при разпределеноето ѝ.
За заплащането ако съм Борисов ще настоявам на доброволците да им се плаща надник плюс пържола, ако съм Дянков ще настоявам да плащат осигуровки, плосък данък, акциз "тъпчене на тревички" и пържолата да минава санитарен контрол, като цената се поема от самите спасители.

Вто Дек 20, 2016 8:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli

А защо за тази новина не се вдига толкова шум? При нея никой не говори за разходи и заплащане от рибарите, нищо, че е вдигнат хеликоптер и т.н. или планинарите сме богаташи или ненормалници, които гледаме само как да създаваме проблеми...

Цитат:

Двама рибари изчезнаха в морето край Шабла
20 декември 2016

Двама рибари от Дуранкулак са изчезнали в морето и се издирват от снощи, съобщи за Дарик кметът на шабленското село Веселин Йорданов.

49-годишният Коста М. и 29-годишният Галин Т. са излезли с лодка да ловят риба вчера около 13.30 часа. Те не са се върнали и в 19.30 часа роднина на по-възрастния мъж подал сигнал на тел. 112.

Още снощи е започнало издирване. По думите на Йорданов на място са пристигнали екипи от Военно-морските сили, Гранична полиция и Морска администрация. В акцията се е включил и хеликоптер „Пантер" от състава на ВМС. Той излетя около 10:20 ч. от авиобаза "Чайка" край Варна, но час по-късно поради влошаване на хидро-метеорологичната обстановка напусна района, успявайки да обследва половината му площ.

На място са сформирани и доброволчески екипи от жители на Дуранкулак, Крапец, Тюленово и Граничар. Доброволците обхождат брега от Дуранкулак на юг, влезли са в морето и с лодки, за да търсят рибарите. До момента двамата са в неизвестност.

Веселин Йорданов добави, че двамата изчезнали имат няколкогодишен опит като рибари. Вчера морето е било сравнително спокойно, без вълнение. Издирвателната акция продължава.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631295&utm_source=newspaper.bg&utm_medium=freetraffic&utm_campaign=nopriority

P.S. Дано с рибарите всичко приключи благополучно...
Вто Дек 20, 2016 10:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 61, 62, 63 ... 227, 228, 229  Следваща
Страница 62 от 229

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.