Рибарица- Бенковски през Костина??
Някой минавал ли е скоро по тази пътека и какво е състоянието й?
Сря Окт 28, 2009 3:55 pm
planinar
Минавал съм пътеката преди 3 години. В началото те чака досадно ходене първо по асфалт, после по черен път. Следва много стръмно качване към хижата. В тази част, при мокро/ влажно време пътеката става доста хлъзгава. Като цяло този подход не е най-добрия - препоръчва се за сухо време. Ако искаш да минеш от там за разнообразие – давай смело.
Сря Окт 28, 2009 4:45 pm
W_sjankata
Кой е правил тази препоръка /за мокрото време/ ? И въобще описание на пътекета има ли някъде?
Сря Окт 28, 2009 4:49 pm
Tonysd
Преди година пътеката беше в добро състояние. Ако си с кола можеш да я оставиш в местността Костина, на края на асфалта и така да спестиш част от пътя.
Последната промяна е направена от Tonysd на Чет Окт 29, 2009 2:08 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Окт 28, 2009 4:50 pm
planinar
W_sjankata написа:
Кой е правил тази препоръка /за мокрото време/?
Вангеле, препоръката е от хижарката Олга и е съвсем буквално изпитана на собствения ми задник (тогава слизахме).
Ако ще ходиш, прати поздрави от мен.
Камен
Сря Окт 28, 2009 5:12 pm
W_sjankata
Трак, опорни точички или карта има ли нейде?
Сря Окт 28, 2009 9:30 pm
zhivik
Здравей - чета от известно време форума, но досега не съм писал. Включвам се защото точно през изминалия уикенд бях на хижа "Бенковски", и имам доста пресни впечатления. Относно въпросната пътека - видях началото и, доста е стръмничка, и предвид това, че там горе вече е зима, може да е сравнително хлъзгаво. За сметка на това, имам по-добро предложение - има пътека, която минава малко по на запад, и далеч не е толкова стръмна. Ние слязохме по нея, и беше много приятно. Основните недостатъци са два - първо, върви се до самия край на дърварския път (асфалтът е само в началото, колата може да се остави на кръчмата до паметника на Георги Бенковски, или малко по-нагоре); и второ, маркировката е почти неразличима, макар че има табели. Нещо важно: по-стръмната пътека, спомената по-горе, започва преди пътят да е свършил - има табела. В момента, който се стигне края на пътя, пътеката се пада леко вляво, има една широка поляна. След това би трябвало да е лесно различима, ние слязохме по нея, и беше цялата в сняг, но нямахме проблем с ориентацията. Пътеката е с доста приятен наклон, само накрая е леко по-стръмна, но това са не повече от 500-600 метра, с други думи нищо работа. В горната си част, пътеката излиза от гората съвсем близо до пътеката за Антоновския превал. В хубаво време, отпред се извисява връх Булуваня. От там е лесно, след като се излезе на по-равното се виждат едни кошари на изток, а точно след тях е Дома на овчаря. По-късно тази седмица ще пусна снимки от ходенето ни, както и ще сложа някъде GPS трак, спрях засичането на паметника на Бенковски, така че няма да има проблем с ориентирането.
Бих искал да спомена и нещо друго, обаче - ако сте с повече от една кола, и не ви се катери по твърде стръмни пътеки, може по-скоро да се качите по пътя покрай река Заводна, като оставите едната кола там, някъде около рибарника, а другата на паметника на Бенковски (така направихме ние, главно защото бяхме 17 души група). Не знам колко ви се ходи и колко храна ще мъкнете, но ако не държите на твърде много натоварване, това е определено по-лекия вариант. По пътя няма как да се загубите, по-нагоре той се разклонява за хижа "Вежен" наляво (или на изток), а вие поемате леко на запад - пътя всъщност води до Дома на овчаря, отклонението за "Бенковски" е малко преди него.
Между другото, хижарката Олга е жива и здрава, даже показа нагледно как се играе белот - всъщност така се увлече, че остави генератора да работи един час повече
Добавено:
Съжалявам за закъснението (проблемът с форума дойде в неподходящ момент), снимки от ходенето може да намерите тук
_________________ Насилието е последното средство на некомпетентния.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети