МАРОКО - Планини, каньони, пустини и море; 01 - 21.06.2009
Привет на всички знайни и незнайни съфорумци-планинари...
Най-после се наканих да кача снимките от приключенията ми из Мароко и Испания. Както знаят една част от съфорумците тук, предприех едно авантюристично скитосване до Мароко и Испания в началото на месец юни.
И така, равносметката е: Три седмици в Мароко и три седмици в Южна Испания /Андалусия/. Общо - месец и половина в странствуване и прибиране на 14.07 в родината. Разбира се, приоритет бяха планините, но те бяха гарнирани и с други разни хубавинки /каньони, пустини, градове, морета и т.н./;
Три седмици обиколка из Мароко: Южно Мароко - Маракеш, ВИСОК АТЛАС, Уарзазат, Загора,долината на р.Драа и началото на пустинята Сахара, долината на р.Дадес и каньоните на Тодра и Дадес; Северно Мароко - Фес, планинската верига Риф /Рифски Атлас/и гр.Кетама, гр.Шефшауен /Шауен/ и околността; Средиземноморското мароканско крайбрежие - гр.Тетуан, гр.М'дия, Кабо Негро и крайбрежието до гр.Сеута /исп./;
Ще нахвърлям набързо маршрута:
Взех си еднопосочен билет от София през Мадрид до Маракеш. Така на 1-ви юни сутринта излетях от София с прекачване в Мадрид и привечер бях в Маракеш. Вечерна обиколка из Маракеш и нощувка, разглеждане на града по светло през следващия ден и втора нощувка. На третия ден придвижване до подножието на Висок Атлас. Последваха 4 дни обиколка из масива на Тубкал с изкачване на 4-хилядниците из района. След това с цялото бойно снаряжение в голямия пек траверс към юг и спускане към ез.Ифни и посока към кръстопътния град Уарзазат. Оттам отклонение по долината на р.Драа към гр.Загора и границата на Мароко с Алжир и началото на пустинята Сахара при селцето М'хамид. Три дни в горещите прегръдки на пустинята и малко яздене на камила. После отново през Загора връщане в Уарзазат и отклонение по долината на р.Дадес към известните каньони на Тодра и Дадес: - От гр.Тинерир през каньона Тодра и с.Тамтатущ и през Маршрута на Номадите /Nomad Piste/ се прехвърлих към каньона на р.Дадес и по долината се спуснах към гр.Бумалн Дадес.
След това прехвърляне от Южно Мароко с нощен автобус към Северно Мароко и гр.Фес. Във Фес се прекачих и поех към планинската верига Риф /Рифски Атлас/. Там се установих в сърцето на планината - гр.Кетама. Дойде ред и на живописно разположеният град Шефшауен /или още Шауен/. После посока гр.Тетуан и мароканското средиземноморско крайбрежие при Кабо Негро и М'дия - плаж, скали, къпане и разни други приключения /взеха ме за марокански емигрант... /. Накрая по крайбрежието до гр.Сеута - испански автономен град, разположен на африканския марокански бряг.
От Сеута последва прехвърляне през протока Гибралтар към Гибралтар и Южна Испания /но това в друга тема/.
Скицирам грубо маршрута, понеже иначе ще трябва да напиша цяла книга.. Ако някой го интересуват подробности, или иска да разбере за определна част от маршрута, да пита..
На по-късен етап може да измислим някаква презентация /в кръчма, къща или където има предложения/
Та тва е засега...
По-здрави...и до-скитане..
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Последната промяна е направена от Niksi на Вто Юни 01, 2010 12:39 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 12, 2009 5:05 pm
lubitel
Невероятно! Нямам думи! Niksi - поздравления за обиколката! Сега набързо прехвърлих снимките от първия линк, а довечера спокойно ще им се насладя с чаша ракия в ръка....
Адаш, ти направо си се разбил от снимане бе! Надпиши поне 50-на тра да се ориентираме долу горе какво гледаме. Ще трябва бая време да отделя да ги разгледам. Мдам
Еее човече това е страхотно!Ще се радвам ако може да напишеш поне на някои от снимките къде точно са правени.
Пет Авг 14, 2009 6:36 pm
Весела Ягодова
Привет бате Никола ! Най-после албумите ти са в Пикаса и ще мога да ги рагледам като човек, че онзи сайт направо...Започвам с Испания и Мароко. Тебе съм те признала за яко изтрещял пътешественик. Тц, тц, ми то скоро и до Антаркида ще стигнеш
Пон Окт 12, 2009 8:06 pm
dido
Има там една бяла мечка дето все пита за него ...
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Окт 12, 2009 8:32 pm
Niksi
ооо...како Веси. Не те мяркам по чатовете напоследък.
Такова изтрещяване дай Боже всекиму. Инак влизаме в коловозите /матрицата...и т.н./, и измъкването става все по-трудно..
За Антрактида ще ми трябва фрак...нема да са излагам пред пингвинКите я..
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Вто Окт 13, 2009 6:33 pm
Весела Ягодова
Ми не ме мяркаш, щото не се задържам много-много вкъщи. Обикалям, макар и регионално - къде по работа, къде за кеф. Даже се чудех дали да не пусна малко снимки...Живи-здрави, все ще се засечем някъде из баирите, да пием по бира
Niksi щом си ходил в Испания можеш ли да ми кажеш дали това 4е Испания се превръща в пустиня е лъжа или не е?И дали тя по принцип е страна с пустинна или полупостинна природа?Много ме интересуват отговирете на тези 2 въпроса!
Съб Окт 31, 2009 5:34 pm
Niksi
Привет Илиян Пенчев..
Действително голяма част от Испания е доста суха, направо полупустинна. Това в най-голяма степен важи за Южна Испания, представена главно от провинция Андалусия. Същото може да се каже и за вътрешността на страната - т.нар. испанска месета.
Поне част от тези места понаобиколих, и го видях с очите си. Изключение прави северната част на Испания - планинската верига на Пиринеите, Кантабрийските планини, Галисия. Там природата до голяма степен се припокрива с нашата.
Поздрави..
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети