Здравейте!!!
След няколко дни ще правим прехода хижа Вихрен - връх Синаница - хижа Синаница - заслон Кончето - връх Вихрен - хижа Вихрен и имам няколко въпроса.
Първо за пътеката от връх Синаница до хижата. Има ли изобщо пътека и маркирана ли е. Второ от хижа Синаница до заслон кончето как е пътеката. Има ли къде да се замотаем, за колко часа горе долу се минава и такива неща. И трето около хижа Синаница позволяват ли разпъване на палатки или да си търсим друго място в посока Загаза. Останалата част от маршрута ми е добре позната.
Благодаря предварително за информацията!!!
Здравейте!!!
След няколко дни ще правим прехода хижа Вихрен - връх Синаница - хижа Синаница - заслон Кончето - връх Вихрен - хижа Вихрен и имам няколко въпроса.
Първо за пътеката от връх Синаница до хижата. Има ли изобщо пътека и маркирана ли е.
Има поне четири различни пътеки, участъци на част от които са маркирани с цветни марки, а останалите -- с пирамидки:
Аз лично предпочитам най-обходния и относително по-полегат вариант през Синанишката порта. Най-често използвания, но и доста стръмен вариант е пътеката по СИ ребро на вр. Синаница. Преди няколко години, когато минах по жълтата маркировка, клека доста беше затворил пътеката и на места не беше особено приятно минаването, но и не представляваше кой знае какъв проблем. По четвъртия вариант не съм минавал все още, но бих могъл да споделя че улея под билото изглежда доста респектиращо, гледан отгоре.
heidentum написа:
Второ от хижа Синаница до заслон кончето как е пътеката.
Има няколко различни варианта. Може би най-пестеливия всред тях е слизане до разклона на кафявата маркировка, по нея към Черната вода, сетне изкачване по жълтата марка до Итипица и оттам по червената марка до заслон Кончето.
heidentum написа:
Има ли къде да се замотаем, за колко часа горе долу се минава и такива неща.
Препоръчително е да ползвате GPS, макар че повечето участъци от маршрута ви са добре маркирани. Времето е според походката и почивките, разстоянията и денивелациите не са малки.
heidentum написа:
И трето около хижа Синаница позволяват ли разпъване на палатки или да си търсим друго място в посока Загаза.
Непосредствено около хижа Синаница през натоварените летни месеци обикновено се разпъват хижарски палатки, за които са издадени разрешителни от парка. Собствена палатка в краен случай би могло да се ползва на по-отдалечена полянка над хижата. Загаза също е нелош вариант, но бихте загубили повече височина, а и по принцип също попада в границите на парка.
Съб Авг 27, 2016 9:01 pm
heidentum
Относно палатките по-скоро си мислех да тръгна от Синаница в посока Загаза и на мръкване да я метна някъде около пътеката и сутринта да продължа или ще има проблем ако го направя?
Относно палатките по-скоро си мислех да тръгна от Синаница в посока Загаза и на мръкване да я метна някъде около пътеката и сутринта да продължа или ще има проблем ако го направя?
Аз понякога се придържам към канадското правило -- бивакуване там където настъпи здрача и до развиделяване. Още по-добре ако е встрани от пътеки и често посещавани обекти. Все пак, това също е нарушение в българските паркове и подлежи на санкции...
Съб Авг 27, 2016 9:23 pm
heidentum
Да нарушение е няма спор. Въпреки, че мисля че е редно да има определени места около хижите да речем на които да е разрешено. Естествено това е доста дълга тема.
Мои приятели ги глобяваха близо до хижа Безбог при разклона за Полежан. Доста нелепо като се има на предвид че до хижата се качват с коли. Както и да е.
Благодаря за информацията и отделеното време!!!
Нед Авг 28, 2016 3:03 am
heidentum
А как стоят нещата с овчарниците. Има ли по трасето понеце съм си патим от овчарски кучета и предпочитам да ги заобикалям.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети