Автор |
Съобщение |
B&B
|
|
Гръмотевични бури в планината... |
|
Здравейте Обмислям изкачване до в.Вихрен и Кончето към 02-04.09.2016...
Рано е да се каже за прогнозата но явно има риск от неочаквани "гръмотевични бури" .
Чудех се дали заслона е безопасен по време на подобно явление? Или не ?
Ще ми е интересно ако някой реши да сподели преживявания в тази област
Чудех се също дали има вероятност от пренаселване на заслона по това време на годината?
Никога не съм оставала да нощувам там но съм чела доста вдъхновяващи неща за изгрева на това място
|
|
|
Пон Авг 22, 2016 7:14 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Здрасти,
често е коментирано, че заслонът има свойствата на фарадеев кафез и би могъл да запази обитателите си от токов удар при директно или близко (< 30-40 метра) попадение на светкавица. Дали това е така - нямам лични впечатления, а и не съм чувал някой да е преживял подобно премеждие горе.
Все пак, статистически би трябвало да е доста рядко такова събитие предвид факта, че през карстовото било при лошо време прехвърля силен вятър и не задържа гръмотевична облачност.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пон Авг 22, 2016 7:22 pm |
|
|
B&B
|
|
|
|
|
|
Здрасти,
често е коментирано, че заслонът има свойствата на фарадеев кафез и би могъл да запази обитателите си от токов удар при директно или близко (< 30-40 метра) попадение на светкавица. Дали това е така - нямам лични впечатления, а и не съм чувал някой да е преживял подобно премеждие горе.
Все пак, статистически би трябвало да е доста рядко такова събитие предвид факта, че през карстовото било при лошо време прехвърля силен вятър и не задържа гръмотевична облачност. |
Благодаря ти за отговора Звучи успокояващо
|
|
|
Пон Авг 22, 2016 9:24 pm |
|
|
Любомир Илиев
|
Re: Гръмотевични бури в планината... |
|
|
|
Чудех се също дали има вероятност от пренаселване на заслона по това време на годината? |
Миналата събота (20.08.2016) спрях на заслон Кончето, за да обядвам. Имаше 9 (девет) човека за нощувка. По тяхна молба им направих обща снимка и пожелах да се снимам с тях. Сега от снимката ги преброих 9 човека. Непрекъснато идваха нови мераклии за нощувка в заслона, но нямаше места. Дори тези 9 човека бяха много за малкия капацитет на заслона. Под скелета на заслона имаше мишки.
На връщане около 19,00 часа се отбих в заслон Казаните. Имаше двама човека за нощувка с възможност за още двама. Там условията са по-добри.
|
|
|
Пон Авг 22, 2016 10:29 pm |
|
|
tortomanin
|
|
|
Случаен фен, ти си от хората, които си задават въпроса, дали трябва да има планирано нощуване на заслон.
Моето лично мнение е, че не трябва. Заслоните имат много малък капацитет и струпването на планирани и закъсали туристи може да доведе до изнервяне в най-добрия случай. Заслонът е спасение в случай на крайна нужда, с което често се злоупотребява. Добри хора чистят и оставят храна за закъсали, тарикати цапат и ядат.
Не съм паднал от Марс и знам, че моето мнение не се споделя от всички. Ей сега някой ще каже, че е спал, без да цапа.
Който може да си носи бивака, да спи където ще, без да маца!!!
|
|
|
Вто Авг 23, 2016 12:04 am |
|
|
Andro
|
|
|
|
За да работи надеждно една мълниезащитна система е необходимо да е изпълнена правилно и да се контролира периодично. Доколко и първото и второто са налице при заслоните и хижите силно се съмнявам. Ако нещата са читави то е само защото навремето са били добре преоразмерени и изпълнени от мотивирани хора.
Основен проблем са заземителите. В планниски терени почвата има голямо съпротивление или въобще липсва почва и изграждането на добро заземяване отговарящо на изискванията е много трудно и скъпо.
Ефикасно средство за почви с голямо специфично съпротивление е фундаменнтният заземител-стоманобетонният фундамент на сградата, който е с голяма площ, в контакт с почвата, се прави от проводим бетон и армировката се ползва за заземител. За съжаление у нас този метод едва в последно време набира популярност, иначе е възникнал 20-те години на 20-ти век за защита на складове с експлозиви на лош терен.
Мълниеприемниците и отводите също изискват подръжка. При ремонти на покривите често понасят щети от неграмотност.
На заслон Орловец в Рила имаше някаква ръждясала заземителна шина излизаща от скалите от която се точеше ръждиво арматурно желязо увито хлабаво около един прът на покрива. Това не е добър гръмоотвод и може да бъде и по-опасен от липсата му.
Осен това по Наредба 8, която регламентира мълниезащитата се изисква мълниеотводите да са четен брой и да минават от срещуположни страни на сградата.
На метрологичната станция на Мусала преди няколко години изгоряла много скъпа техника, разказваше леля Величка долу от заслона. Замислих се как е станало след като станцията е чудесно екранирана с мрежа и шини-чудесен фарадеев кафез. После ми стана ясно. Не след дълго бяха направили профилактика на заземителите и на някои връзки между шините. По покрива баха добавили множество малки остриета-мълниеприемници. Освен това мълнията е влязла вероятно през електрическта инсталация, която не е била защитена от пренапрежения.
|
|
|
Вто Авг 23, 2016 11:48 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Благодаря за информацията. На заслона мълниезащитна система няма.
|
|
Вто Авг 23, 2016 1:43 pm |
|
|
Andro
|
|
|
Вто Авг 23, 2016 1:55 pm |
|
|
Любомир Илиев
|
|
|
Също споделям мнението, че не би трябвало да се планува нощувка в заслони, подобни на тези около Кончето. Тези заслони са построени предимно за закъсали туристи при неблагоприятни метеорологични условия за връщане обратно или при недостатъчно време за връщане обратно. Дори се дразня от туристи, които още в ранния следобяд бързат да си запазят място за нощувка в подобни заслони. Надявам се авторът на темата @B&B да се интересува от възможност за нощувка в заслоните само в аварийна ситуация при гръмотевични бури. Затова му подсказах какво съм видял в двата заслона. В петък и събота нощувах в хижа Бъндерица (по 10 лв на легло на вечер).
|
|
|
Вто Авг 23, 2016 2:26 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Аз не бих разчитал на такава защита. Шините, или някои от тях, по спомен бяха скъсани долу. Укрепващите струни са боядисани и ръждясали, краищата им имат лек луфт към куките в скалата.
|
|
Вто Авг 23, 2016 4:28 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5833 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
|
Все пак, статистически би трябвало да е доста рядко такова събитие предвид факта, че през карстовото било при лошо време прехвърля силен вятър и не задържа гръмотевична облачност. |
В един летен ден преди няколко години два пъти ни застигна гръмотевична буря с градушка в района около Вихрен и Кутело. По време на първата бяхме все още достатъчно далеч от билото и не се впечатлихме особено, но при втората вече бяхме между котите на Кутело на път към Кончето. Осмелихме се да вървим натам в такова време, защото не очаквахме че е вероятно да се повторят толкова мощни явления само след няколко часа на същото място. Бързо се спуснахме към Премката и се разминахме с опасностите, но си запомнихме урока...
|
|
|
Вто Авг 23, 2016 11:16 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Интересно явление. А колко пъти си минавал оттам, без да те застигне буря по билото?
|
|
Вто Авг 23, 2016 11:25 pm |
|
|
B&B
|
|
|
|
|
|
Също споделям мнението, че не би трябвало да се планува нощувка в заслони, подобни на тези около Кончето. Тези заслони са построени предимно за закъсали туристи при неблагоприятни метеорологични условия за връщане обратно или при недостатъчно време за връщане обратно. Дори се дразня от туристи, които още в ранния следобяд бързат да си запазят място за нощувка в подобни заслони. Надявам се авторът на темата @B&B да се интересува от възможност за нощувка в заслоните само в аварийна ситуация при гръмотевични бури. Затова му подсказах какво съм видял в двата заслона. В петък и събота нощувах в хижа Бъндерица (по 10 лв на легло на вечер). |
Здравей дали ще остана на заслона зависи в колко часа ще успея да тръгна към Вихрен и Кончето и дали ще имам време да се върна.
Тегаво е с транспорта. "недостатъчно време за връщане обратно" Надявам се че малко се оневиних с това... Метеорологичните условия също имат значение...
силно се надявам прогнозата да се измени към по - добро.... Като цяло дори и когато съм в хижа винаги се старая да не оставям хаос и мизерия след себе си.
Даже сгъвам одеялата и чаршафите.
|
|
|
Сря Авг 24, 2016 10:50 am |
|
|
Vodenicharskim
|
|
|
Кончето е постижимо за минаване и за 1 ден - отиване и връщане.
Аз бих Ви посъветвал да се качите от Бъндерица - Казаните - Премката - подсичате Кутело и сте на Кончето.
Минавате го и после обратно по същия път.
Изкачването без много мотаене би трябвало да Ви отнеме около 5-6 часа, слизането 3-4.
Но е добре да тръгнете възможно най-рано, за да имате запас от време.
Ако твърдо сте решили да спите на заслона и да посрещате изгрева, което наистина си заслужава, имайте предвид, че заслона побира до 6 човека...
Миналата година като ходих бяхме 12 и спах на палатка отвън. За щастие времето беше хубаво
|
|
|
Сря Авг 24, 2016 11:07 am |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5833 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
|
Интересно явление. А колко пъти си минавал оттам, без да те застигне буря по билото? |
На това било друг път такава буря не ни е застигала. Наблюденията ни обаче са твърде откъслечни, за да може да се направи достоверен извод само въз основа на тях. Възможно е да се случва рядко, но явно понякога се случва все пак. Иначе подобни емоции сме имали и на други места. Сещам се например за билото около Куклите в Пирин, а също и край Канарата в Рила, както и участъка между Мальовица и Додов връх. Харесваме планината по време на буря и веднага след нея и понякога си търсим белята.
|
|
|
Сря Авг 24, 2016 11:16 am |
|
|
|