ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Маршрут за начинаещи
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Маршрут за начинаещи
Автор Съобщение
twingo

Мнение Маршрут за начинаещи Отговорете с цитат
Здравейте!

Начинаещи сме и търсим нетруден маршрут в Стара Планина. Идеите са няколко:
1. Беклемето-х.Козя стена-х.Ехо-Чифлик
2. Узана-х.Партизанска песен-х.Амбарица и обратно
3. Карлово-х.Хубавец-х.Амбарица-Черни осъм (или само до х.Хубавец, разглеждаме Стара река и се връщаме).

Първите два маршрута са ми приблизително ясни, повече информация ми трябва за последния - има ли много изкачвания и труден ли е като цяло.
Нед Юли 10, 2016 7:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

Мнение Отговорете с цитат
Във вариант две посочената крайна точка предполагам е неволна грешка........

Нед Юли 10, 2016 7:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Първият и третият са дълги за един ден, втория маршрут е идален ако имате предвид Мазалат. 5-6 часа е в двете посоки с мотането.

Нед Юли 10, 2016 7:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
twingo

Да, Мазалат имах предвид.

Иначе сме предвидили най-много 2 нощувки, в маршрутите се виждат къде ще бъдат.

В третия вариант след х. Хубавец труден ли е маршрутът, защото все пак се минава през билото, а и според мен е по-голяма вероятността да се загубим?
Нед Юли 10, 2016 8:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Станислав

Вие при третия вариант стигнете ли билото (Платнешки ярове) вероятността да се загубите преди да стигнете х.Амбарица е по-малка, проблемът според мен при него е по-сериозната денивелация от Карлово до там - 1500м и наличието на говеда и овце в района на Дъбенски егрек. Това е след х. Хубавец, като тръгнете по Малката река и се качите над гората. А където има добитък там има и кучета, които си пазят периметъра. Може да няма животни в района, да са в съседство, но аз винаги имам едно наум за там.

Щом сте начинаещи, от всичко което си предложил, обмислете това, което ви препоръчва didogen. Пък ако маршрута ви се вижда къс при нужда може да продължите леко след х.Мазалат и да се качите на вр. Вълча глава (Куртбаши).

И друго за начинаещи - х.Мазалат е посещавана хижа и ако решите да спите на нея се обадете и си запазете места. Да няма изненади.
Нед Юли 10, 2016 8:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
entusiast1

Здравейте!
Използвам темата, защото и аз се броя в категорията начинаещ. Ще бъдем семейно на почивка в Павел Баня и 1 ден самосиндикално искам да си организирам планинарско изживяване! "Капризите" ми са следните:
Дайте идея за хубав еднодневен маршрут /8-9 часа / в района на Централен Балкан. Ще бъда с кола и затова трябва да е с една точка на тръгване и пристигане. Ако има как да не се повтаря голяма част ще е супер т. е. тъй наречения кръгов маршрут. И за да не си помислите, че съм съвсем неопитен а и за ориентир във времената ще Ви дам примери за постигнати "успехи" - х. Вихрен - вр. Вихрен - 2ч, вр. Вихрен - Премката -Казаните - хижата - 3ч, Узана - Шипка - 2ч, Кръстец - Бузлуджа - Шипка с летни сандали - 6,5ч.
Благодаря предварително!
Пон Авг 22, 2016 1:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli

Местожителство: Сливен

entusiast1 написа:
Здравейте!
Използвам темата, защото и аз се броя в категорията начинаещ. Ще бъдем семейно на почивка в Павел Баня и 1 ден самосиндикално искам да си организирам планинарско изживяване! "Капризите" ми са следните:
Дайте идея за хубав еднодневен маршрут /8-9 часа / в района на Централен Балкан. Ще бъда с кола и затова трябва да е с една точка на тръгване и пристигане. Ако има как да не се повтаря голяма част ще е супер т. е. тъй наречения кръгов маршрут. И за да не си помислите, че съм съвсем неопитен а и за ориентир във времената ще Ви дам примери за постигнати "успехи" - х. Вихрен - вр. Вихрен - 2ч, вр. Вихрен - Премката -Казаните - хижата - 3ч, Узана - Шипка - 2ч, Кръстец - Бузлуджа - Шипка с летни сандали - 6,5ч.
Благодаря предварително!

Ами като гледам възможностите ти ....
за 8-9 часа:
Карлово-Равнец-Рай-Ботев-Левски-Хубавец-Карлово / повтаряш само петолъчката Smile
Пон Авг 22, 2016 1:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

entusiast1 написа:
Здравейте!
Благодаря предварително!

В Триглав има страхотни еднодневни маршрути, но повечето са немаркирани. И да се обяснят не е лесно. Иначе маркираните са дълги. Говоря без повтаряне. Може нещо покрай Тъжа да се излмисли, с качване по пътя до някъде и слизане покрай ждрелото и ВЕЦ-а. Само, че и там не е маркирана втората част. Триглав ти е най-близо до Павел баня.

Има много хубав кръгов маршрут с малко повече напън. Габарево-х.Соколна-Синаница-Демиркапия-с.Скобелево. Но се тръгва от Барата над Габарево и се слиза в Скобелево. Там трябва да се види как да се подходи и за връщането също
Пон Авг 22, 2016 3:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

Най-бързо, така без да се замислям, подходящ маршрут в този район може да бъде с начална точка местността Паниците. Разходка до х.Рай и пръскалото. От там слизане до Калоферски манастир, по зелената маркировка и обратно на Паниците. Съвсем осъществимо е ако се тръгне по-рано сутрин.
Пон Авг 22, 2016 3:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Станислав

Щом ще захождаш от Павел баня ще ти бъде най-удобно да използваш с. Скобелево за изходен пункт. В тази връзка, и щом си начинаещ, ето ти още една алтернатива и от мен:

Оставаш колата в източния край на с. Скобелево, максимално близко до моста на р. Габровница. Преминаваш моста и хващаш зелената маркировка към заслон Икишча. Движиш се по рида, който затваря от изток ждрелото на реката и стигаш до заслона и едноименния връх Сечен камък. Тук зелената маркировка свършва и нататък продължаваш на север - северозапад по жълтата в посока вр. Парата, Гювенди конак, Патарешка поляна с ветрогенераторите и стигаш до чешмата при вр. Корита. Тук хващаш червената маркировка в посока запад и тръгваш към х. Мазалат. На хижата правиш кратка почивка, наслаждаваш се на гледките към връх Мазалат и масива на Триглав и след това с леко връщане назад към вр. Мали Бухал хващаш синята маркировка и слизаш в долината на р. Габровница. Там по пътя се връщаш при колата в с.Скобелево.

Варианта на mikesli от Карлово за вр. Ботев през х.Рай е много хубав, но имай все пак едно наум, че може да не се вместиш в рамките на 9 часа. Не знам как ходиш при продължителни преходи, но ако решиш да правиш този вариант тръгни възможно най-рано от Карлово за да имаш аванс спокойно да се върнеш пак там в рамките на светлата част на деня.

Иначе Димо е прав, в района на масива Триглав има страхотни възможности за кръгови еднодневни маршрути, но в определени части ще ти се наложи да ходиш без маркировка, а за начинаещ това не е препоръчително.

Успех и приятно ходене!
Пон Авг 22, 2016 10:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
entusiast1

Благодаря за идеите! Ще си помисля на кой вариант да се спра. Един въпрос към предложението на Whitestar - пътека между х. Рай и Калофер не е ли само през Паниците? На картите не виждам вариант между Калоф. манастир и хижата. Да не е някоя немаркирана? А и още нещо - ако има такъв вариант, съществува ли "топла" връзка между Паниците и манастира, че иначе става тъпо с прибирането до колата?
А, хрумна ми още нещо - дали може да се завърти някакъв интересен маршрут с използване на лифта Сопот? Ще имам повече път с кола, но пък ще си спестя време и сили в набиране на височина за сметка на повече ходене във високото - идея, която много ме блазни! Обещавам това да е последния ми въпрос и да не Ви досаждам повече!!!
Сря Авг 24, 2016 11:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

entusiast1 написа:
А, хрумна ми още нещо - дали може да се завърти някакъв интересен маршрут с използване на лифта Сопот?

Качваш се с лифта и отиваш до Добрила. От там по билото качваш Амбарица и Купена. После се спускаш назад и през Малък Купен слизаш по рида Ортабурун (Хубавец) през заслона на овчарите до водослива на Малката и Голямата река при хижа Хубавец. Покрай стара река и си в Карлово. Свиркаш на едно такси и те кара до лифта за колата. Ето ти един номер 0889710035 на такси.

Лифта-Добрила е ясно
По билото пак е ясно
Надолу до Хибавец няма маркировка, но отгоре се вижда много добре посоката. На заслона питай от къде почва пътеката в гората. Тя е широка, подзидана с клони и камъни и не можеш я обърка. Слиза до Малката река. Покрай нея без да я пресичаш надолу за 5 мин си на хижата
Надолу е ясно до Карлово

Друг вариант е от Малък Купен да слезеш на подсичащата пътека Добрила-Левски. И по нея или на запад до Добрила и надолу с лифта или на изток до Левски и по реката в Карлово. Можеш на тази пътека да слезеш и след Кръстците но не знам дали ще видиш от къде на място. На картата я има

Варианта на Whitestar: Качваш се от Паниците на Рай. Слизаш на обратно до разклона в м.Сливката (където се разделя стълбовата маркировка към Параджика). От там започва зелена към Манастира. Слизаш на манастира, продължаваш още малко надолу и в ляво се отделя път, който слиза до реката. Пресича се реката по метално мостче и се излиза на Аязмото. От там нагоре започва пътека маркирана с кръстове по дърветата, която излиза на Малкото манастирче. Страхотно място. След него се тръгва по път, който излиза на билото на рида Стражата. На ляво (север) може да се тръгне по път, който скоро достига до табелите за начало на Парка над Паниците и от там да слезеш до колата. Ако пък продължиш направо влизаш в Паниците и трябва да се качиш по асфалта за колата

Варианта на Станислав също не е лош, но аз не харесвам връщането по р. Габровница. Това е едно дълго трамбоване по широк път без гледки. Скука. Иначе кръгчето също става.
Сря Авг 24, 2016 12:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
packo packov

Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Dimo Kolev написа:

Друг вариант е от Малък Купен да слезеш на подсичащата пътека Добрила-Левски. И по нея или на запад до Добрила и надолу с лифта или на изток до Левски и по реката в Карлово.

A вместо да ходи от подсичащата на изток или запад що да не продължи на юг до гората, да пресече реката и по пътеката до хижа Хубавец?

Сря Авг 24, 2016 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

Dimo Kolev написа:
entusiast1 написа:
А, хрумна ми още нещо - дали може да се завърти някакъв интересен маршрут с използване на лифта Сопот?

Качваш се с лифта и отиваш до Добрила. От там по билото качваш Амбарица и Купена. После се спускаш назад и през Малък Купен слизаш по рида Ортабурун (Хубавец) през заслона на овчарите до водослива на Малката и Голямата река при хижа Хубавец. Покрай стара река и си в Карлово. Свиркаш на едно такси и те кара до лифта за колата. Ето ти един номер 0889710035 на такси.

Лифта-Добрила е ясно
По билото пак е ясно
Надолу до Хибавец няма маркировка, но отгоре се вижда много добре посоката. На заслона питай от къде почва пътеката в гората. Тя е широка, подзидана с клони и камъни и не можеш я обърка. Слиза до Малката река. Покрай нея без да я пресичаш надолу за 5 мин си на хижата
Надолу е ясно до Карлово

Друг вариант е от Малък Купен да слезеш на подсичащата пътека Добрила-Левски. И по нея или на запад до Добрила и надолу с лифта или на изток до Левски и по реката в Карлово. Можеш на тази пътека да слезеш и след Кръстците но не знам дали ще видиш от къде на място. На картата я има

Варианта на Whitestar: Качваш се от Паниците на Рай. Слизаш на обратно до разклона в м.Сливката (където се разделя стълбовата маркировка към Параджика). От там започва зелена към Манастира. Слизаш на манастира, продължаваш още малко надолу и в ляво се отделя път, който слиза до реката. Пресича се реката по метално мостче и се излиза на Аязмото. От там нагоре започва пътека маркирана с кръстове по дърветата, която излиза на Малкото манастирче. Страхотно място. След него се тръгва по път, който излиза на билото на рида Стражата. На ляво (север) може да се тръгне по път, който скоро достига до табелите за начало на Парка над Паниците и от там да слезеш до колата. Ако пък продължиш направо влизаш в Паниците и трябва да се качиш по асфалта за колата

Варианта на Станислав също не е лош, но аз не харесвам връщането по р. Габровница. Това е едно дълго трамбоване по широк път без гледки. Скука. Иначе кръгчето също става.

За моя вариант не виждам какво мога да добавя, след разясненията на Димо. А за предложението със Сопотския лифт - по-важен според мен е участъкът в горната част, близо до билото. Възможността от Малък Купен да се слезе на подсичащата пътека и да се продължи на запад докато се хване разклона с червенозелената маркировка до х.Левски е по-добра. За спестяване на малко време може дори да се върнете и между Малкия Купен и Амбарица да слезете до посичащата пътека. Поздрави и успех!

Последната промяна е направена от Whitestar на Сря Авг 24, 2016 3:11 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 24, 2016 1:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Dimo Kolev

packo packov написа:
Dimo Kolev написа:

Друг вариант е от Малък Купен да слезеш на подсичащата пътека Добрила-Левски. И по нея или на запад до Добрила и надолу с лифта или на изток до Левски и по реката в Карлово.

A вместо да ходи от подсичащата на изток или запад що да не продължи на юг до гората, да пресече реката и по пътеката до хижа Хубавец?

Ми щото не четеш май Very Happy

Dimo Kolev написа:

Сря Авг 24, 2016 2:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.