Живея в Дупница от дете все се дивя на върховете които се виждат от терасата ми. От три години все се каня да се кача до Черни връх в Рила, но едва тази неделя намерих спътник и време да се разходим до този връх. Информацията е доста оскъдна за този връх и малко го подценихме. През седмицата случайно се заговорих с човек от ПСС и ми каза че от х. Отовица до върха са около 3-4 часа. Първоначалния ми план беше да се кача до върха и после по билото до връх Отовица и в зависимост от времето да спим или на Вазов или да слезем на Скакавица. Но тъй като имахме на разположение само 1 ден плана беше да отидем от х. Отовица и да се върнем същия ден.
Сутринта докато се организираме вече беше станало 8:30, в 9:30 стигнахме началната точка - бившата лудница под х. Отовица. До хижата има черен път, но не посмях да си троша колата. От там до хижата е около час по пътя. Около хижата бяха почнали вече скарите, на самата хижа имаше някакъв персонал, но не знам какво ще стане със хижата понеже преди месец собственика е починал.
След Отовица се хваща пътеката за х. Иван Вазов и се върви около 2 часа в гора. По пътя имаше 2-3 табелки с направление Бистрица и самоковището, включително и някакъв стар черен път ( някой ако знае за тези пътеки през Бистрица да сподели каква е ситуацията). Пътеката беше хубава и наскоро маркирана (поне до изхода и от гората). Когато излязохме от гората върха вече се виждаше и решихме да се движим директно към него, пък и трябваше да минем да напълним вода понеже там водата е кът и това беше единственото място след хижата където можехме да напълним. На около половин, един час под заслон Юрта хванахме на дясно към върха, времето беше с нас, високи облаци и слаб ветрец, пък и бяхме загубили пътеката за Вазов и решихме да не се лутаме в търсенето и а направо на горе. След около час качване към някакъв връх който не е обозначен на картите (между Черни връх и Птичи) видяхме че първоначалния ни план да минем от северната страна или по билото няма как да успее. От северната страна е много стръмно и опасно, а по билото са големи камъни и скали. Затова се наложи да заобиколим въпросния безименен връх и вместо да спестим време загубихме сигурно около час. От bgmountains си бях свалил маршрут към Черни връх и решихме да се придържаме по него до върха. Пътеката минава от южната страна (откъм калините) и около 400 метра ги взехме за около 50-60 мин. Като казвам пътека имам предвид по-малки камъни които стават за преминаване. Та към 15 часа ( след 5 часа) вече бяхме на върха.Въпреки че не беше най-ясното време имаше хубави гледки към Дупница и най-вече калините и Полич.
За съжаление времето ни притискаше и не можахме да се полюбуваме дълго на гледката.
На слизане решихме да се насочим към заслон Юрта и от там да хванем маркировката Отовица - Вазов. Околко самия заслон маркировка не видях, затова решихме да се спуснем малко по реката да напълним вода и после с GPS-a на телефона да търсим пътеката. За мое щастие този път телефона не ме подведе и след 10 мин. успяхме да хванем пътеката. В 7:30 бяхме вече при автомобила. Така приятната неделна разходка се оказа 10 часов преход.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети