От хижа Вихрен до връх Тодорка-за колко време?
Здравейте! Знае ли някой каква е продължителността на маршрута от хижа Вихрен до Връх Тодорка.Питам, защото ще използваме маршрутките , които се качват от Банско до хижата и незнам дали ще успеем в рамките на един ден да отидем и да се върнем до 18.00 часа, когато тръгва последната за деня маршрутка от х.Вихрен до Банско.
Чет Авг 04, 2016 4:46 pm
mom4i
Не е лесно това с връх Тодорка...
Според мен - слезте на Шилигарника от маршрутката и издрапайте до върха по пистите. 1000 м е, 2.30-3 часа ще ви стигнат ако се движите нормално. Върха е най-северната кота, над лифтовете.
След това си изберете път за прибиране:
По билото, през Малка Тодорка и Тодорина порта и по маркираната пътека до х. Вихрен, също 2.30-3 часа. Красиво и панорамно преминаване от над километър по билото и стръмно каменисто спускане към портата (не е очевидно, пътя трябва да се търси внимателно).
По източния ръб на върха, през езерата Тодорини очи и пак през Тодорина порта. Няма толкова стръмно слизане, има езера, но пък със сигурност е по-дълго, може би с около час или малко по-малко.
При всички случаи времето е достатъчно, ако се ходи нормално
Да се знае, че маркирани пътеки до и от Тодорка няма, пирамидки и следи в тревата...
Чет Авг 04, 2016 8:32 pm
zaples14
Само че, ако се тръгне от Шилигарника след края на пистите следва изкачване по северния ръб на Тодорка. Това си е около 300 метра доста опасен участък и някои туристи биха се сериозно стресирали.
Чет Авг 04, 2016 9:13 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3384 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Освен да допълня отговора на Mom4i с данни от реално ходене:
Хижа "Вихрен" - езеро Окото - Жабешкото езеро - Тодорина порта - кота 2693 м (т. нар. Малка Тодорка) - Тодорин връх - Тодорини езера - Тодорина порта - Жабешкото езеро - хижа "Вихрен" - 8 часа и 30 минути (с размотаване и много снимки, по-точно 1100 броя). Най-вероятно ще се справите за много по-кратко време. По пътеводител го дават 3 часа до връх Тодорка, следователно общо около 6 часа.
Успех!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Авг 04, 2016 9:23 pm
cinderella
Благодаря на всички за информацията.Ще ми бъде много полезна!
Чет Авг 04, 2016 10:29 pm
mom4i
Егати реалното ходене - 1100 снимки
За мен от Тодорина порта към Малка Тодорка е технически по-сложно от северния ръб на Тодорка, ама толкова рядко ходя там, че мога и да бъркам Изобщо Тодорка, намирайки се на странично било и в страни от туристическия поток, не е много популярен връх. Няма да се учудя, ако зимните изкачвания (екстремните скиори и бордисти) са повече от летните...
Чет Авг 04, 2016 11:19 pm
mom4i
А да, за стресирани туристи, Тодорка - с водач
Чет Авг 04, 2016 11:22 pm
tortomanin
Пу, тотално ще объркаме човека!
За мен лично Малка Тодорка е любим връх и се качвам там поне пет пъти годишно. Цялото ходене през Тодорките съм го правил няколко пъти и не мисля, че е натоварващо. Но от пистите? От последната лифтена станция, 2530 метра май беше, в едно ветровито време ръбът ми се стори стресиращ и не съм го повтарял.
Мнението ми е крайно субективно!!!
От пистите над Бъндеришка поляна, но от шосето, през най-стръмната писта моето време беше над три часа. През езерата, със снимането и лиготенето е почти пет. Пак крайно субективно.
Кръгов маршрут? Защо не, но никога не съм го правил.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети