10 юли - полянка с безброй златни витошки лалета и много дру
Пон Юли 11, 2016 3:01 am
il4o_voivoda
След като януари 6-7 пъти подред кръстосвах Витоша отвсякъде, половин години залисан със всякакви други "чутовни" планини не бях надзъртал тъдява. Само дето се шмугвах под полите й. Сега внезапно, в странен час - 14.30 тръгнах на шега нагоре, от Железница. Без път и посока. Магия. Свежест юлска, вода, извори шумят, млади хора щькат и цветя, цветя, до изнемога... Снимах със сапунерката. Бегом към Черни връх, за 3 часа. 10 минути отдих и пак надолу, ще пропусна мача! Не се прави така. Трябва да си полегнеш като бял човек, да разпуснеш и изпуснеш суматохата, да се насладиш на нечовешката омая и да напъпи нещичко цветно в душата ти. Ама къде време, за екстри, биричка ледена и пр.! В 20.50 в автобус 98, към друго световно чудо и стотина снимки на всякакви цветя и билки. Но толкова безброй витошки лалета не съм срещал никога, а уж съм старо куче. Стават чудеса и на Витош планина. Побързайте?
Пон Юли 11, 2016 10:08 am
kmeta91
Поздравления за хубавата разходка и един бърз въпрос. Какво е растението с големите листа от втората снимка което е на заден план в горния ляв ъгъл?
Какво е растението с големите листа от втората снимка което е на заден план в горния ляв ъгъл?
Чемерика (Veratrum). Силно отровна е, съдържа стероидни алкалоиди, които активират натриевите йонни канали и при поглъщане предизвикват бърза смърт поради спиране на сърцето. Отровно е цялото растение, в най-голяма степен -- корените му по време на растеж през пролетта и лятото. Наесен и зиме част от отровните алкалоиди се метаболизират от растението и то става по-малко отровно. Индианците са използвали сок от корените на чемерика за отровните си стрели.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети