|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Dimo Kolev
|
|
|
В последния тунел има един страничен коридор. Като минавам покрай него все за нея си мисля. Дали няма да изкочи 
|
|
|
Пет Юни 24, 2016 9:37 am |
|
 |
Станислав
|
|
|
|
Горките мечки в района на тези тунели! Не знам туристите ли трябва да бягат, ама съм сигурен, че те повече бягат. Особенно като видях местните с какви мотори шпорят в района, мен ми се прииска да избягам, пък ти ми говориш за мечки. Димо, човекът е най-големия звяр в природата и никое животно не иска да си има работа с него. Щом и домашната котка предпочете вместо да дойде при мен да хване баира, прави сметка за дивите горски животни какво е. Говаря за България и в общия случай. Естествено, че от време на време тук-там се появяват стръвници, ама който го е страх от мечки нали знаеш какво прави - стои си в къщи.
Ето ги моторите в края на пътеката при къщичката на НЕК, моторджиите по това време вероятно бяха за риба. Пък нали е резерват, каква риба ще ловят, какви мотори ще карат, какви мечки ще гонят:
Иначе имаш много поздрави от паркаджията (някакво ново момче) на КПП "Сладката вода". В преносен смисъл го казвам и на майтап, защото знам колко ги "обичаш". Пътеката от там за Бабското пръскало, по която слезнахме миналата година с вас, още е затворена, още не са отремонтирали онези паднали парапети и каквото друго е необходимо за да отпадне забраната за преминаване! Още един пример за "добре свършена българска работа" - ще направиш екопътека, но по една или друга причина няма да я поддържаш и след време ще я затвориш, защото преминаването по нея било много опасно! И ще седиш и ще чакаш (вероятно пътеката сама да се отремонтира), а през това време няма да допускаш туристи до там! Какво да говорим повече, а ти ми приказваш за глоби. А паркаджиите кой ще ги глоби за това безхаберие?
|
|
|
Пет Юни 24, 2016 9:51 am |
|
 |
Станислав
|
|
|
|
 |
 |
В последния тунел има един страничен коридор. Като минавам покрай него все за нея си мисля. Дали няма да изкочи  |
Писали сме едновременно, но според мен тези коридори водят към главния водопроводен колектор, който отвежда водата към изравнителя. То по трасето аз преброих 3 такива второстепенни галерии, всичките преградени със заключени решетъчни врати, като вратата на тази последната, за която и ти споменаваш, беше само подпряна:
От чисто инженерно-техническо любопитство ми се прииска да вляза за да стигна до водопроводния колектор и да му видя размерите. Самите второстепенни галерии са доста по-тясни и сигурно ходенето щеше да е по-затруднено, ама .... абе, любопитството ми беше голямо, ама куражът ми се оказа в дефицит. Плюс това ме налегнаха някакви черни мисли, какво ще стане с мен ако ме сполети някакъв сакатлък в тези странични галерии, кой и кога ще ме намери в случай на нужда от помощ и т.н. Нищо, оставил съм ги в програмата за следващия път.
|
|
|
Пет Юни 24, 2016 10:30 am |
|
 |
satzata
|
|
|
Здравейте, аз имам един леко страничен въпрос, но и ние ще разходим Триглавския масив този уикенд.
Та, на Мазалат няма места и искам да попитам дали ще има проблем да си опънем палатка някъде около хижата?
|
|
|
Пет Юни 24, 2016 10:35 am |
|
 |
Dimo Kolev
|
|
|
 |
 |
Здравейте, аз имам един леко страничен въпрос, но и ние ще разходим Триглавския масив този уикенд.
Та, на Мазалат няма места и искам да попитам дали ще има проблем да си опънем палатка някъде около хижата? |
Нямаш проблеми. Има едно чудесно местенце малко над хижата в посока Вълчата глава. Има масичка с пейки. Но дали ще е свободно ....
|
|
|
Пет Юни 24, 2016 10:41 am |
|
 |
satzata
|
|
|
Благодарско!
|
|
|
Пет Юни 24, 2016 10:43 am |
|
 |
Dimo Kolev
|
|
|
 |
 |
 |
 |
В последния тунел има един страничен коридор. Като минавам покрай него все за нея си мисля. Дали няма да изкочи  |
Писали сме едновременно, но според мен тези коридори водят към главния водопроводен колектор, който отвежда водата към изравнителя. То по трасето аз преброих 3 такива второстепенни галерии, всичките преградени със заключени решетъчни врати, като вратата на тази последната, за която и ти споменаваш, беше само подпряна:
От чисто инженерно-техническо любопитство ми се прииска да вляза за да стигна до водопроводния колектор и да му видя размерите. Самите второстепенни галерии са доста по-тясни и сигурно ходенето щеше да е по-затруднено, ама .... абе, любопитството ми беше голямо, ама куражът ми се оказа в дефицит. Плюс това ме налегнаха някакви черни мисли, какво ще стане с мен ако ме сполети някакъв сакатлък в тези странични галерии, кой и кога ще ме намери в случай на нужда от помощ и т.н. Нищо, оставил съм ги в програмата за следващия път. |
Трябваше да влезеш. Тунелчето навътре е 20-30 м. Завършва до метална стълба, от която се качваш да видиш тунела по който минава водата. Трябва силен фенер, щото е голяма тъмница. Ако искаш другият месец като ходя натам ще ти звънна. А за тези мотори незнам на кой са, но някои от веца наистина ходят с мотори. Първо разстоянието не е малко и второ вдигат шум и плашат мечките. На теб майтап ти се струва, ама ако дойдеш с мен ще те запозная с един от ВЕЦ-а, който дава дежурства там. На годината има десетина срещи по пътечката с тях. И трябва добре да знаеш терена. И къде са възможните места за отстъпление. Който е по близо до тях той отстъпва. Сяда и чака другия да мине. И после продължава. Там не е т....к работата. Няма къде да кривнеш
|
|
|
Пет Юни 24, 2016 10:47 am |
|
 |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Та, на Мазалат няма места и искам да попитам дали ще има проблем да си опънем палатка някъде около хижата? |
Нямаш проблеми. Има едно чудесно местенце малко над хижата в посока Вълчата глава. Има масичка с пейки. Но дали ще е свободно .... |
А,там не е ли парк ве?? шот такива зловещи неща прочетох за паркаЖиите малко по-нагоре че....
|
|
|
Пет Юни 24, 2016 10:55 am |
|
 |
Antoon
|
|
|
|
Ама вие много щъкате по тези тунели! Да разбирам, че в раницата винаги си носите нужната шестогранна тръбичка, тъй ли? Или ги отваряте с друго заклинание!
|
|
|
Нед Юли 03, 2016 8:46 pm |
|
 |
Dimo Kolev
|
|
|
 |
 |
Ама вие много щъкате по тези тунели! Да разбирам, че в раницата винаги си носите нужната шестогранна тръбичка, тъй ли? Или ги отваряте с друго заклинание! |
шшшш. недей ся издава хватката
|
|
|
Пон Юли 04, 2016 1:13 am |
|
 |
Yan4o
|
|
|
Изтупвам си миналогодишната тема от прахта, за да не отварям нова подобна, а и питането ми е доста по-прозаично.
Явно толкова ни хареса преходът от Равна до Соколна, през Кадемлиите, Пиргос и прочие, че тази година решихме да направим подобен, но по другия диагонал - х. Русалка - Светишки рид - Пиргос - М.Кадемлия - х. Мазалат.
Не съм го минавал в немаркираната част , както и от М.Кадемлия до Русоватец, но имам представа за маршрута.
Не съм наясно обаче какво е реалното положение с водата. Помня от миналата година, че при подсечката на Пиргос имаше извор, от който можеше да се пълни вода. Но до там и след това - до Русоватец, май няма. Прав ли съм?
И на този под Пиргос дали може да се разчита на 100%, че ако тръгнем с разчет до там - да не жадуваме после още няколко часа?
Пресен ми е споменът как след якото драпане по Бабски рид миналия юни, бяхме неприятно изненадани , че от тръбата под Г.Кадемлия не течеше вода, а бяхме си напълнили малко, за да не ни тежи нагоре. Е, проблемът излезе, че е в разместената тръба(маркуч) в каптажчето и след малко интервенции - текна, ама трябваше да ползваме и филтри после.
|
|
|
Пон Юни 12, 2017 5:22 pm |
|
 |
sugarboy
Регистриран на: 14 Юли 2015 Мнения: 6 Местожителство: Велико Търново |
|
|
|
Здравейте, колеги! Да не отварям нова тема, а и тази е за маршрутите около масива Триглав. Намислили сме една компания в неделя да направим маршрут от х. Партизанска песен до х. Мазалат. Групата включва и деца. Скритата ми мисъл е една част от групата да остане с децата на х. Мазалат, а ако успея да навия още някой ентусиаст, да тръгнем към Голям кадемлия. Четох доста теми във форума, но не мога да попадна на по-подробна информация точно за този маршрут. Наистина ли са 4 часа само изкачване от хижата до върха? Има ли някакви опасности в района - мечки и други непредвидени. Ако не успея да навия ентусиасти, мога и сам да се пробвам до върха - правил съм го от х. Плевен до вр. Ботев. Мен ходенето не ме плаши, мога да поддържам дори по-бързо от средното темпо, правил съм и до 10 часа ходене. Питането ми е по-скоро, за да си направим разчет на времето и в колко часа най-рано да тръгнем с групата от Велико Търново, за да се вместим в светлата част на денонощието - все пак, сега са най-големите дни. Благодаря ви предварително!
|
|
|
Вто Юни 13, 2017 8:46 am |
|
 |
EXIIIT
|
|
|
[quote="sugarboy"]Здравейте, колеги! Да не отварям нова тема, а и тази е за маршрутите около масива Триглав. Намислили сме една компания в неделя да направим маршрут от х. Партизанска песен до х. Мазалат. Групата включва и деца. Скритата ми мисъл е една част от групата да остане с децата на х. Мазалат, а ако успея да навия още някой ентусиаст, да тръгнем към Голям кадемлия. Четох доста теми във форума, но не мога да попадна на по-подробна информация точно за този маршрут. Наистина ли са 4 часа само изкачване от хижата до върха? Има ли някакви опасности в района - мечки и други непредвидени. Ако не успея да навия ентусиасти, мога и сам да се пробвам до върха - правил съм го от х. Плевен до вр. Ботев. Мен ходенето не ме плаши, мога да поддържам дори по-бързо от средното темпо, правил съм и до 10 часа ходене. Питането ми е по-скоро, за да си направим разчет на времето и в колко часа най-рано да тръгнем с групата от Велико Търново, за да се вместим в светлата част на денонощието - все пак, сега са най-големите дни. Благодаря ви предварително
|
|
|
Вто Юни 13, 2017 9:35 am |
|
 |
gandi
|
|
|
 |
 |
Здравейте, колеги! Да не отварям нова тема, а и тази е за маршрутите около масива Триглав. Намислили сме една компания в неделя да направим маршрут от х. Партизанска песен до х. Мазалат. Групата включва и деца. Скритата ми мисъл е една част от групата да остане с децата на х. Мазалат, а ако успея да навия още някой ентусиаст, да тръгнем към Голям кадемлия. Четох доста теми във форума, но не мога да попадна на по-подробна информация точно за този маршрут. Наистина ли са 4 часа само изкачване от хижата до върха? Има ли някакви опасности в района - мечки и други непредвидени. Ако не успея да навия ентусиасти, мога и сам да се пробвам до върха - правил съм го от х. Плевен до вр. Ботев. Мен ходенето не ме плаши, мога да поддържам дори по-бързо от средното темпо, правил съм и до 10 часа ходене. Питането ми е по-скоро, за да си направим разчет на времето и в колко часа най-рано да тръгнем с групата от Велико Търново, за да се вместим в светлата част на денонощието - все пак, сега са най-големите дни. Благодаря ви предварително! |
Здравей, миналата година на 29.04 направих ходенето от хижа Мазалат до Голям Кадемлия за 3ч. и 20м. като на върха ме хвана снежна буря така ,за 4 часа смятам ,че е напълно постижимо за средно подготвен турист. Много е важно да си носиш GPS и да имаш подготвен трак тогава ориентацията по време на прехода е много по-лесна.
|
|
|
Вто Юни 13, 2017 9:37 am |
|
 |
sugarboy
Регистриран на: 14 Юли 2015 Мнения: 6 Местожителство: Велико Търново |
|
|
|
Благодаря ви! И аз си мисля, че 4 часа са много. В неделя, живот и здраве, поне до х. Мазалат ще отидем, а се надявам, запленени от гледките, да продължим, поне част от колектива, и нататък.
|
|
|
Вто Юни 13, 2017 2:52 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|