|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Bushwalker
|
|
Планове за преход, вашето мнение! |
|
Здравейте, планирам юлски преход с един приятел в Рила. Поради факта, че съм слабо запознат с Рила (израснах като планинар в Пирин) искам да попитам с какви трудности може да се сблъскам със следния план:
с.Бистрица - х.Иван Вазов - х. Мальовица - х.Рибни Езера - х.Македония - Рилски Манастир
Плана включва 4 нощувки по хижите, на ходене носим, ядем малко,
Мнения и препоръки са добре дошли, ако ми хрумнат специфични въпроси ще пиша.
|
|
|
Пет Юни 17, 2016 1:32 am |
|
 |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Плана си е ок трудности не виждам по трасето така че-ГАЗ! 
|
|
|
Пет Юни 17, 2016 7:00 am |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4325 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
Re: Планове за преход, вашето мнение! |
|
 |
 |
...
с.Бистрица - х.Иван Вазов ... |
По-точно от къде за този участък?
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пет Юни 17, 2016 8:22 am |
|
 |
Bushwalker
|
|
|
|
От Дупнишкото село Бистрица, не от Софийското .
|
|
|
Пет Юни 17, 2016 4:18 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3435 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
Re: Планове за преход, вашето мнение! |
|
 |
 |
... искам да попитам с какви трудности може да се сблъскам със следния план:
с.Бистрица - х.Иван Вазов - х. Мальовица - х.Рибни Езера - х.Македония - Рилски Манастир
Плана включва 4 нощувки по хижите,... |
ОСНОВНА трудност - хижа "Рибни езера" - както от лошо време, така и от лоши условия в хижата и недобра храна...
П.П. От с. Бистрица до хижа "Иван Вазов" по долината на река Бистрица (немаркирана пътека) или по червената маркировка, промушваща се между Черни връх и Ашикларски (Птичи) връх?
Ако имате време и възможност - може да минете по билото през Ашикларски връх и Сейменски камък, а защо не и залез на Отовица...
Успех!
|
|
Пет Юни 17, 2016 7:11 pm |
|
 |
Bushwalker
|
|
|
|
По червената маркировка, за по-сигурно. (сега забелязах, че може да се мине покрай Отовица, и като цяло да се тръгне от Самораново)
Иначе до х.Рибни Езера ми е ясно, че има бая път. Ама нали е лято, не се стъмва в 5 следобед, всичко ще е наред.
А каква е общата картина там? По мнения и на други места никой не хвали условията в хижата, за какво иде реч?
П.П: Залеза на Отовишки ще бъде подменен със изгрев на Отовишки, после по билото (стига да е проходимо, това вие ще кажете) до раздела и оттам към Мальовица по червената маркировка.
|
|
|
Пет Юни 17, 2016 8:04 pm |
|
 |
Алекс.Йо
|
|
|
Ако нямате GPS, проучете и следете добре маркировката между Бистрица и билото, както и между х.Македония до Рилски манастир. Не места е тегаво и може човек да се обърка.
Пожелавам хубаво време.
|
|
|
Пет Юни 17, 2016 8:31 pm |
|
 |
Bushwalker
|
|
|
|
Благодаря, ще се има в предвид.
Иначе за времето не берем много грижа, и двамата сме студенти без работа така, че видим ли хубава прогноза (цяла слънчева седмица) се стягаме на момента, като разбира се се обадим за места няколко дни предварително.
|
|
|
Пет Юни 17, 2016 9:05 pm |
|
 |
fireman75
|
|
|
|
 |
 |
Благодаря, ще се има в предвид.
Иначе за времето не берем много грижа, и двамата сме студенти без работа така, че видим ли хубава прогноза (цяла слънчева седмица) се стягаме на момента, като разбира се се обадим за места няколко дни предварително. |
[Цяла седмица юни ми се вижда множко
|
|
|
Пет Юни 17, 2016 9:39 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3435 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
 |
 |
...
П.П: Залеза на Отовишки ще бъде подменен със изгрев на Отовишки,... |
Планирате да станете в 4 и 30 , да тръгнете най-късно в 5, за да можете преди 6 часа да сте на Отовишки връх за изгрева?
|
|
Пет Юни 17, 2016 11:35 pm |
|
 |
Bushwalker
|
|
|
|
Точно така ... ''планираме''
Има една военна максима "Никой план не оцелява среща с врага".
Зависи, ако станем в 5 станем (по навик си лягаме в 9 най-късно в планината), ако не живи и здрави, няма да го насилваме.
fireman, за другия месец е плана. Иначе и пет дни хубаво време ни устройва!
|
|
|
Съб Юни 18, 2016 2:29 am |
|
 |
vandu
|
|
|
|
От Бистрица до Иван Вазов си е тегав маршрут за неопитни планинари, 8 часа изкачване ( ако намерите някой да ви качи с джип до самоковището ще спестите един час). До излизане от гората си личат пътеките покрай реката, а и е сравнително живописно. След излизане от гората се почват едни морени и храсти, липсва пътека, може да се наложи и газене на реката. Хора също липсват. На мен много ми хареса този маршрут Бистрица-Вазов, но не знам дали бих го повторил. За тази година съм планувал Отовица- Черни връх и по билото до х. Вазов.
8 часа тръгнахме от центърО на Бистрица, 16:30 бяхме на хижата. 30 мин. си удължихме прехода защото минахме под хижата и малко я подминахме.
|
|
|
Съб Юни 18, 2016 5:11 pm |
|
 |
yuport
|
|
|
|
Според мен най-лесния за изкачване маршрут от с.Бистрица до х.Ив.Вазов е през вр.Фенерка, Богдая, Поличите, Винчето. Пътя от селото до Фенерка е широк, чешмички, беседки, денивелацията е плавна. После по билото: панорами, гледки да ти се напълни душата с красота. Трудно е да се объркате, тя хижата се вижда отдалеч стигнете ли Винчето.
|
|
|
Нед Юни 19, 2016 4:55 pm |
|
 |
Bushwalker
|
|
|
|
Много благодаря yuport за информацията. Определено смятам да се мине по този път, щом на другите пътеки е лесно да се заблудиш. А и панорамите винаги са за предпочитане пред горичките.
(Чак след подрообно изучаване на възможните маршрути в тази зона осъзнах какво точно е питал Ристо Туристо, а аз първосигнално изплюх реплика от репертоара на пишман турист )
|
|
|
Вто Юни 21, 2016 4:48 pm |
|
 |
yuport
|
|
|
|
От с.Бистрица има поне два пътя до вр. Фенерка. Пряката пътека не я препоръчвам, много е стръмна, много разклонения има, като улей на бобслей е. Задължително ползвайте картата на българските планини - от тук на сайта има ги и двата пътя и си личи кой е широкия и удобен коларски път. С джип може да ви закарат направо на върха за 30 минути и да избегнете изкачването (около 3 часа).
Успех!
|
|
|
Сря Юни 22, 2016 8:50 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|