|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Планинец
|
Въпрос за еднодневка до вр.Мургаш |
|
Здравейте,
Иска ми се да не губя време за достигане до началната точка на маршрута и затова ще пътувам с колата. Въпросът ми е къде мога да я оставя безопасно така, че да я намеря на връщане? По-конкретно смятам да тръгна от колата сутринта, да кача вр.Мургаш и да се върна най-късно до вечерта до колата.
Ще съм благодарен за всякакви мнения и съвети!
|
|
|
Вто Юни 14, 2016 9:53 pm |
|
 |
Antoon
|
|
|
|
Ами аз съм си оставял колата и над Бухово, и над Желява, и при Елешнишкия манастир, и в Чурек, и на Витиня, че и на края на асфалта след село Ябланица, и все съм се качвал до Мургаш, и все съм си намирал колата непокътната. Ти реши откъде искаш да се качиш (има и други варианти, ама аз по тези съм ходил) и тогава конкретно ще може да ти кажем къде да оставиш колата.
|
|
|
Вто Юни 14, 2016 10:34 pm |
|
 |
Планинец
|
|
|
 |
 |
Ами аз съм си оставял колата и над Бухово, и над Желява, и при Елешнишкия манастир, и в Чурек, и на Витиня, че и на края на асфалта след село Ябланица, и все съм се качвал до Мургаш, и съм си намирал колата непокътната. Ти реши откъде искаш да се качиш (има и други варианти, ама аз по тези съм ходил) и тогава конкретно ще може да ти кажем къде да оставиш колата. |
Понеже пиша от телефона и чак сега видях колко глупаво съм си задал въпроса. Идеята е да мина от Витиня до вр.Мургаш по билото. Заради колата май отпада възможността за някакво кръгче, та вероятно за съжаление ще трябва да минавам по един и същи маршрут два пъти...
|
|
|
Вто Юни 14, 2016 10:55 pm |
|
 |
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1278 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100 |
|
|
|
Преди две седмици оставих колата на вече бившата бензиностанция на Витиня. Не я бяха пипали. Хем малко ме питаха журналист ли съм с фотото... От там до мургаш са 18 км. 15 до говедарника и още три до върха. Има нов път около 12-13 км нагоре от бензиностанцията. Ако е сложена бариерата казвате че имате говеда горе и отивате да ги нагледате и пускат. Пести се ходене по гаден път. Подсичащата пътека е яко обрасла. Не се ползва. А по пътя и камионите дет го правят качват на стоп.
_________________ Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/ |
|
|
Сря Юни 15, 2016 12:28 am |
|
 |
pl27
|
|
|
Ходил съм до Мургаш еднодневно и с градски транспорт от южните квартали на София (най-далечните от Стара планина). Изходна точка ми беше Бухово, като стигнах дотам с ТБ2 и А90. В едната посока е около 17 км. Пътят е много лесен, защото се ползва и от коли, но е дълъг. Бях обратно на спирката в Бухово към 17:30, така че време има достатъчно. Лошото на ходенето през лятото е липсата на гледки - всичко е в маранята, заради изпаренията при топло време.
|
|
|
Сря Юни 15, 2016 12:46 am |
|
 |
Планинец
|
|
|
Благодаря за отговорите!
То явно на Витиня ще оставя колата. Чудя се може ли да се остави някъде, където има хора-да речем на туристическата спалня Витиня. То вярно, че ми е стара колата, ама да не рискувам да се прибирам пеша...
packo packov, аз мисля да ходя по маршрута/маркировката на КЕ, за кой подсичащ път става дума?
pl27, твоя маршрут мисля да го използвам това лято по следния начин: Гара Лакатник - х.Тръстеная - х.Лескова и покрай х.Мургаш към Бухово и София, защото ще ми трябват повече дни.
|
|
|
Сря Юни 15, 2016 9:20 am |
|
 |
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1278 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100 |
|
|
|
Планинецо, на туристическата спалня едва ли има някого. Покрай бензиностанцията минават доста коли, макар пътя да е стар. Тя е точно на него. Там е и депото за товар и разтовар на дърва. Няма да имаш ядове. Новият горски път за който писах е част от маршрута на КЕ. На места маршрута сече някой завой на пътя. Има марка но пътека почти липсва и е много обрасло. По умно е да се върви само по главния път. Може да е малко по дълго но със сигурност е по лесно и бързо. От Време на Време има и марка по негони си минава през една беседка Хайдушкото кладенче където може да си налееш хубава студен вода.
|
|
Сря Юни 15, 2016 9:31 am |
|
 |
Планинец
|
|
|
 |
 |
Планинецо, на туристическата спалня едва ли има някого. Покрай бензиностанцията минават доста коли, макар пътя да е стар. Тя е точно на него. Там е и депото за товар и разтовар на дърва. Няма да имаш ядове. Новият горски път за който писах е част от маршрута на КЕ. На места маршрута сече някой завой на пътя. Има марка но пътека почти липсва и е много обрасло. По умно е да се върви само по главния път. Може да е малко по дълго но със сигурност е по лесно и бързо. От Време на Време има и марка по негони си минава през една беседка Хайдушкото кладенче където може да си налееш хубава студен вода. |
Много ти благодаря, там ще оставя колата. Тъкмо мислех да те питам за водата на Хайдушкото кладенче, ама явно ми четеш мислите
Само още нещо - след вр.Ралчовска белилица пътя се разклонява - единия минава през вр.Въртежката, а другия го подсича, но пък минава през Пейов кладенец.
1. И по двата пътя ли може да се мине в момента, и има ли вода на Пейов кладенец?
2. На Зла поляна по моя маршрут към вр.Мургаш има ли вода
3. Тази вода,
http://www.kade.si/#map=16/2641895.5/5283180.81/0
отбелязана със синьо квадратче на картата, има ли я в момента?
|
|
|
Сря Юни 15, 2016 9:43 am |
|
 |
tzezko
|
И аз да кажа.... |
|
Като един истински професионалист по билните маршрути и предхождащите ги изкачвания ще отбележа, че спокойно можеш да си подкараш колата по новия път от старата бензиностанция, да я оставиш километър два след Хайдушкото кладенче и тези десетина- дванадесет спестени километра да си ги избръмчиш билно. "Но"-то е възможността бариерата на връщане да е заключена, за което своевременно би могъл да се информираш от работниците, шофьорите, машинистите по пътя, както и от охраната на портала на ДДС-то. Моите впечатления са, че никога не я затварят.
|
|
|
Сря Юни 15, 2016 11:07 am |
|
 |
Планинец
|
Re: И аз да кажа.... |
|
 |
 |
Като един истински професионалист по билните маршрути и предхождащите ги изкачвания ще отбележа, че спокойно можеш да си подкараш колата по новия път от старата бензиностанция, да я оставиш километър два след Хайдушкото кладенче и тези десетина- дванадесет спестени километра да си ги избръмчиш билно. "Но"-то е възможността бариерата на връщане да е заключена, за което своевременно би могъл да се информираш от работниците, шофьорите, машинистите по пътя, както и от охраната на портала на ДДС-то. Моите впечатления са, че никога не я затварят. |
Благодаря, ще го имам в предвид.
И все пак за водата може ли да помогне някой?
|
|
|
Сря Юни 15, 2016 11:24 am |
|
 |
packo packov
|
|
|
Онзи ден я бяха затворили. Ама слизаш пеша до къщичката на машинистите идват и отключват.
|
|
Сря Юни 15, 2016 11:41 am |
|
 |
Планинец
|
|
|
 |
 |
Онзи ден я бяха затворили. Ама слизаш пеша до къщичката на машинистите идват и отключват. |
Благодаря-тази къщичка на машинистите къде се намира?
Имаш ли идея за водата от въпросите ми по-горе?
ПП Извинявай за досаждането, но ако е хубаво времето може и още утре да отида...
|
|
|
Сря Юни 15, 2016 11:49 am |
|
 |
Планинец
|
|
|
[quote="Планинец"]
 |
 |
...................................................
Само още нещо - след вр.Ралчовска белилица пътя се разклонява - единия минава през вр.Въртежката, а другия го подсича, но пък минава през Пейов кладенец.
1. И по двата пътя ли може да се мине в момента, и има ли вода на Пейов кладенец?
2. На Зла поляна по моя маршрут към вр.Мургаш има ли вода
3. Тази вода,
http://www.kade.si/#map=16/2641895.5/5283180.81/0
отбелязана със синьо квадратче на картата, има ли я в момента? |
Понеже утре тръгвам, някой може ли да помогне за водата?
|
|
|
Сря Юни 15, 2016 7:06 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Едвам сега виждам темата.
Знакът, който си дал на картата, не означава вода, а каптаж. Няма течаща там. Не разчитай и на водата на Пейов кладенец.
Вода има на Хайдушкото кладенче - http://www.kade.si/#map=18/2647088.16/5281224.92/0. На Зла поляна има извор и чешма-чучур с място за пикник - 50 метра източно от извора http://www.kade.si/#map=19/2637782.3/5286706.25/0 - има пътечка, маркирана е с бяла боя, която се отделя от стълбовата маркировка на Ком-Емине при разклона за Белия камък тук - http://www.kade.si/#map=19/2637495.11/5286988.63/0.
През април месец ние оставихме колата на 6,1 км нагоре по земния път над Витиня. Пътят го строяха усилено, така че сега сигурно още по-нагоре може да се стигне. Става и за най-обикновена кола. Работниците не са ни спирали, имаше и офроуд-джипове. Само ни казаха да преместим колата от първоначалното място, където бяхме паркирали, защото там обръщали камионите и да не ни я закачат.
Маркираната пътека на Ком-Емине подсича връх Въртежката, но на връщане след това можеш да слезеш през Въртежката за разнообразие. Върховете в района имат бетонни коти, които са обрасли и трябва малко да поразровиш тревата, за да ги откриеш.
За кръгов маршрут, ако има време - може да се слезе от Мургаш към Белия камък и от там през маркираната пътека през река Чешковица (където да се налее вода) да се излезе отново на Зла поляна.
Ако има други въпроси - задавай.
Успех!
|
|
Сря Юни 15, 2016 7:42 pm |
|
 |
Планинец
|
|
|
 |
 |
Едвам сега виждам темата.
Знакът, който си дал на картата, не означава вода, а каптаж. Няма течаща там. Не разчитай и на водата на Пейов кладенец.
Вода има на Хайдушкото кладенче - http://www.kade.si/#map=18/2647088.16/5281224.92/0. На Зла поляна има извор и чешма-чучур с място за пикник - 50 метра източно от извора http://www.kade.si/#map=19/2637782.3/5286706.25/0 - има пътечка, маркирана е с бяла боя, която се отделя от стълбовата маркировка на Ком-Емине при разклона за Белия камък тук - http://www.kade.si/#map=19/2637495.11/5286988.63/0.
През април месец ние оставихме колата на 6,1 км нагоре по земния път над Витиня. Пътят го строяха усилено, така че сега сигурно още по-нагоре може да се стигне. Става и за най-обикновена кола. Работниците не са ни спирали, имаше и офроуд-джипове. Само ни казаха да преместим колата от първоначалното място, където бяхме паркирали, защото там обръщали камионите и да не ни я закачат.
Маркираната пътека на Ком-Емине подсича връх Въртежката, но на връщане след това можеш да слезеш през Въртежката за разнообразие. Върховете в района имат бетонни коти, които са обрасли и трябва малко да поразровиш тревата, за да ги откриеш.
За кръгов маршрут, ако има време - може да се слезе от Мургаш към Белия камък и от там през маркираната пътека през река Чешковица (където да се налее вода) да се излезе отново на Зла поляна.
Ако има други въпроси - задавай.
Успех!
|
|
|
Сря Юни 15, 2016 8:00 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|