Някой правил ли е подобен преход скоро гр.Карлово - х.Левски - вр.Ботев - Пръскалото - гр.Калофер ?
Плануваме да го осъществим началото на Юли, като ще преспим в х. Левски и после ще минем през Ботев,Пръскалото и ще преспим в Калофер и от там с автобус до Карлово.
Интересува ме в какво състояние са пътеките.
Общо целият маршрут е около 12ч при нормално темпо.
4ч до хижа Левски, 4 до Ботев, 2ч до пръскалото и 4 до Калофер.
Пон Юни 06, 2016 8:50 pm
loudidd
Спете на х.Рай, много път е за един ден от х.Васил Левски през Ботев до Калофер, не е непостижимо, но си граничи със спортно постижение, не нормален преход в планината.
И се поинтересувайте за Тарзановата пътека - от дирекцията казват, че е затворена, други хора минавали, най-добре на х.Рай звъннете за актуално инфо...
Цитираното инфо за часовете може и да е така, но на практика не е реално - да, от Карлово до хижа Васил Левски може и за 4 да се стигне, на другия ден за 4 часа може и да стигнете Ботев и оттук вече го пишете 30мин. на върха почивка, после 2 часа да слезете (ако тарзановата е ок тогава) до Райското, там 30мин. мотаене, после 30мин.. до хижа Рай, и там мотаене и после 4 часа до Паниците (а оттам имате още бая по асфалта до Калофер). Та от точка до точка времената може и да са верни, ама човек не е робот, почива, снима, гледа, храни се - то планината не е само ходене, има и други удоволствия...
И се поинтересувайте за Тарзановата пътека - от дирекцията казват, че е затворена, други хора минавали, най-добре на х.Рай звъннете за актуално инфо...
Там няма кой да ви даде инфо. Там планинари няма. Те и пътеката до Райския Купен не знаят от къде минава.... Поне до преди 2 год. беше така. Вече може и да са подучули
Иначе си е постижимо. Но си е махане здраво на крачолите
Пон Юни 06, 2016 11:23 pm
Yan4o
...
Склонен съм да мисля, че целият маршрут не може да се направи за такова време при нормално темпо. Вярно, че за всеки "нормално"-то е различно, и не ви познавам, но така посочените времена според мен са за хора със сериозни ходови възможности в планината и не в голяма група. Ако е за идеята "дали може да се направи за толкова" - да, може. Но ако искате да се насладите на планината, не трябва да се целите в такива времена. Според мен.
А ако искате по-равномерно разпределение за 2 дни - защо не помислите за вариант с преспиване на засл. Ботев, като се качите от към Калофер, т.е. по Тарзановата да качвате, а не да слизате?
Някой правил ли е подобен преход скоро гр.Карлово - х.Левски - вр.Ботев - Пръскалото - гр.Калофер ?
Плануваме да го осъществим началото на Юли, като ще преспим в х. Левски и после ще минем през Ботев,Пръскалото и ще преспим в Калофер и от там с автобус до Карлово.
Интересува ме в какво състояние са пътеките.
Сега като се замисля, това е едно много яко нещо за един ден. Тези часове обикновено са "чисто ходене", без почивки. Ще взема да го пробвам с непрекъснато 12 часово ходене/тичане, после ще доложа как изглежда. Там не е проблем линейното разстояние, а сериозните денивелации.
Ако се спи на Левски обаче, си е съвсем нормално двудневно ходене...
Простете, че се намесвам в тази тема, но все пак се изкуших да споделя един съседен обзорен кръгов маршрут, който е дори още по-натоварващ от разисквания тук:
Тръгнахме от Карлово към 17:00 ч (във знойна петъчна вечер в края на юни), след като плановете ни за двата почивни дни многократно се бяха променяли.
В Добрила пристигнахме след полунощ -- изкачването е бая, жегата беше още по-голяма (дори и по тъмно), вода очаквано нямаше по този билен маршрут (последната е при карловското водохващане), ала изненадващо и ветрец липсваше. Пътеката тогава ни бе напълно непозната и, както се оказа впоследствие, на места вече несъществуваща. Явно съм бил толкова замаян от това изпълнение, че след няколко часа сън на тръгване в утринта забравих ризата си (от горната снимка) в хижата и се сетих за това чак на слизане към Карлово на следващия ден. Решихме да не си даваме зор да бързаме, а да се наслаждаваме на всичко, което планината щедро ни предлагаше. На Купена бяхме малко преди обед:
След Саръкая ни посрещна обичайната следобедна мъгла с обещание за дъжд:
Неспокойната ни почивка в шумния заслон Ботев беше по-кратка от желаната и на зазоряване бяхме на върха:
Там застигнахме Милен Неделчев, с когото се бяхме запознали предната вечер в заслона, и с който предстоеше да станем добри приятели. Той не издържа шумотевицата в заслона и се изнесе към върха още преди полунощ (и добре направи!)...
Когато чу намеренията ни за деня (слизане до Рай, последвано от прибиране към Карлово през Равнец), той каза че вече не са му по вкуса такива "свински" преходи. Все пак, изрази желание да си чукнем среща над Равнец, където наистина търпеливо ни дочака, четейки нещо интересно вместо да се пъне по Тарзановата пътека. Този ден също беше много горещ, въпреки шарената сянка, предлагана от облаците:
Приземяването в Карлово ни се видя безкрайно, може би донейде и заради понатрупаната умора от предишните 48 часа:
Ето и малко статистика за това ходене:
Вижда се че сме били бая по-бавни от "нормалното" време според Найсмит, Лангмуир или Тоблер, често сме почивали, и в крайна сметка средната ни скорост е била под 2 км/ч. Това обаче не пречеше в Карлово да се чувстваме щастливо "разглобени". Все пак добре подготвени хора, в малка група, с още по-малко багаж и в хубаво време вероятно биха успели да се вместят в "нормалното" време или дори още по-кратко.
Статистиката по-горе е и връзка към сайта, където човек може да направи подобни изчисления за всеки изминат или планиран маршрут -- препоръчвам го. И най-сетне, за любителите на по-подробен фоторазказ, всички снимки от това ходене са тук.
Връщайки се към темата, маршрута от Карлово през Ботев до Калофер е само с десетина километра по-кратък (39 км), а като денивелация се спестяват около 1000 метра (изкачване: 2694 м, слизане: 2563 м). Може да бъде преминат за 12 ч или дори още по-малко, но това би било по-скоро препускане, отколкото разходка с кеф, и едва ли е на всекиму по силите. Най-големия му недостатък за мен обаче е, че е далеч по-малко обзорен от гореспоменатия -- включва изкачване по безкрайна долина и сетне сравнително скучно слизане към Паниците и Калофер.
Вто Юни 07, 2016 3:08 pm
milev5
Благодаря за подробната информация.
Поради късото време с което разполагаме за преходи искахме да извършим този преход, но явно ще се утрепем от път за оня дето духа.
Другият проблем беше че ще сме с 10 и повече човека в хижа РАЙ, а от тях поне 5 ще хъркат като дъскорезници, смятай как ще спът останалите
В момента начертахме маршрут -> оставаме транспорта в хотел Райски Кът - Пръскалото - спим в хижа Рай(който спал, спал ) - в. Ботев - връщане в хотел Райски Кът, нощуваме и на другия ден потегляме починали.
За Пръскалото ще мислим или като пристигнем в х. Рай на същия ден или на другият ден по пътя за в.Ботев.
От Варна сме и малко трудно съчетаваме походите с работата.
Вто Юни 07, 2016 8:40 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3372 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
milev5 написа:
Благодаря за подробната информация.
Поради късото време с което разполагаме за преходи искахме да извършим този преход, но явно ще се утрепем от път за оня дето духа.
Другият проблем беше че ще сме с 10 и повече човека в хижа РАЙ, а от тях поне 5 ще хъркат като дъскорезници, смятай как ще спът останалите
В момента начертахме маршрут -> оставаме транспорта в хотел Райски Кът - Пръскалото - спим в хижа Рай(който спал, спал ) - в. Ботев - връщане в хотел Райски Кът, нощуваме и на другия ден потегляме починали.
За Пръскалото ще мислим или като пристигнем в х. Рай на същия ден или на другият ден по пътя за в.Ботев.
От Варна сме и малко трудно съчетаваме походите с работата.
Чета с интерес темата и мислех да не се намесвам, ама последният вариант, който сте избрали, ми се струва най-недомислен, така че не се стърпях.
Защо първия ден не стигнете до връх Ботев? Преди приемаха закъсали туристи за нощувка (срещу малко заплащане) и едва ли ще ви върнат, ако сте замръкнали на върха. Ако не - посрещате залеза и бавно и внимателно слизате до заслон "Ботев", където преспивате (може би при по-добри условия от хижа "Рай", а може да има и акордеон).
На следващия ден - може и през хижа "Васил Левски" да слезете, а може и през Равнец (май само аз не съм бил на него ). Слизате в Карлово и с някакъв транспорт се придвижвате до вашия транспорт. Или спите някъде в Карлово или в Калофер и се прибирате.
Вто Юни 07, 2016 8:57 pm
Yan4o
milev5, аз също съм от Варна и редовно се опитваме с една групичка да се организираме така с по 2 нощувки, от петък до неделя, като се съобразяваме и с транспорта - гледаме да е кръгов маршрута, защото сме с коли. Преди 2 години точно този маршрут направихме: 1 ден оставяме групата на Паниците, а колите на Карлово, като се разбрахме с един местен да ни върне (2-та шофьори) обратно до Паниците и от там всички до х. Рай, където нощуваме. 2 ден - по Тарзановата , вр. Ботев, чорбичка на заслона и слизане до х. Левски, където е 2-та нощувка. На 3 ден - слизане към Карлово, където ни чакат колите и по живо, по здраво - към Варна. За група от 10-на души е идеално. По дълги преходи е малко рисковано да се планират, защото един бавен да има - цялата група се бави.
Вто Юни 07, 2016 10:30 pm
pl27
Един колега всяка година минава маршрута посочен в горния коментар на Yancho, но за един ден. Пътуване по тъмно и на разсъмване от Калофер, Паниците, х.Рай, Тарзановата пътека, в. Ботев, х. В. Левски, Карлово и обратно пътуване по тъмно до София. Дори последните години ходи и с жена си по този маршрут. За мен това си е спортно постижение, а не туризъм. Но, за статистиката и това е възможно.
Сря Юни 08, 2016 10:51 pm
milev5
Емиии за мен нямаше значение кой маршрут, но се съобразявам с останалите планинарчета, от които останах с впечатление, че не са много уверени в себе си и това ги дърпа назад.
И те решиха да караме маршрута хотел Райски Кът - х.Рай - Пръскалото - Ботев - хотел Райски Кът.
Пък до година може и през х. Левски, ако им дойде куража
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети