|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
momchilov
|
|
|
Ето и моя вариант за е8(недовършен). С малко повече подготовка за пътеките - нямаше да е това, но...
Заврачица може да се пропусне и да се отиде директно към Белмекен или Хр. Смирненски, но при такъв дъжд/снях и преспи - толкова.
0 София - Боровец - х. Мусала - 2,5ч
1 х. Мусала - заслон Еверест(ледено езеро) - вр. Мусала - х. Заврачица
2 Х. Заврачица -ВСК Белмекен - Х. Хр. Смирненски - Юндола - с. Света Петка- вр. Юмеров връх - вр. Острец - гр. Велинград
3 гр. Велинград - вр. Сертьова чука - вр. Чадъра - вр. Малка сюткя - м. Казармите - яз. Беглик - яз. Тошков чарк
4. Тошков чарк - яз. Широка поляна - х.Орфей - х.Тешел - х. Триградски скали
5. х. Триградски скали - с. Мугла - х. Перелик - Пампорово - х. Студедец(в ремонт)- Рожен - х-л Момчил юнак
6. х-л Момчил юнак - яз. Хайдушки поляни - х. Преспа - х.Свобода - заслон с чешма - с. Белица - Кръстова гора
(Има си пътека за Сини връх директно,но я нямах на моята карта - табела видях само 1, така че не можех да следвам)
7. Кръстова гора - с.Мостово - махала Синивръх - Белинташ - Чотрова чешма - вр. Синивръх - х. Сини връх (В. Коларов) - с. Жълт камък
- с. Паничково - с.Йончево - заслон с чешма(2 чучура) по пътя за с. Сърница
8. Заслон с чешма(2 чучура) по пътя за с. Сърница - чешма 5 чучура, еко пътека за Боян ботево - с. Караманци - с. Петелово - Хасково - София
|
|
|
Нед Май 29, 2016 2:00 am |
|
 |
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 653 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
Нед Май 29, 2016 10:41 am |
|
 |
ogobogo
|
|
|
|
Замислете се, когато минавате по Буйновското ждрело, да се отбиете към дяволския мост (свързва с. Борино с Буйновксото ждрело).
|
|
|
Нед Май 29, 2016 5:23 pm |
|
 |
Mariana1000
|
|
|
Момчилов, добре дошъл в клуба на най-лудите (миналите и трите Е-та) Браво, казах ти, че две седмици са ти много.
Пътеката за Сини връх е добре че не си я намерил, не е добро място това
(не знам защо не ползваш BG Mountains, като там засега най-добре са отразени Е-тата?)
И защо се отказа при Сърница не разбрах? Каква е тази еко-пътека, по която си тръгнал? Имал си други планове за края, не за Мезек, така ли?
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Вто Май 31, 2016 4:10 pm |
|
 |
momchilov
|
|
|
Благодарско Марияна. За сърница, а и изобщо за повечето отклонения причината е, че ползвах просто списъка с точки от темата за Е8 - 2014.
 |
 |
Здравейте.
Дойде време за откриването на раздел за европейски маршрут Е-8 "Северно море - Дунав - Карпати - Рила - Родопи - Босфор" или накратко "Северно море - Рейн - Дунав - Рила - Родопи", а в българската част - Е-8 "Рила - Родопи" (възможни са и други наименования )
Ще помоля модераторите да преместят настоящата тема в новия раздел, както обещаха.
Накратко: Възнамерявам тази година да премина пеша маршрут Е-8 с приятели. Засега планът е това да стане около края на юли и началото на август. Засега съм безработен, поради което времето не е толкова важно за мен. Нощуването (на спални чували, палатки, заслони, хижи) подлежи на допълнително обсъждане, темпото на придвижване - също.
Като за начало - ето приблизителните времена за изминаване на отделните отсечки на Е-8, взети от гърба на картите на маршрута:
Боровец - х. "Мусала" - връх Мусала - х. "Заврачица" - приблизително 11 часа
х. "Заврачица" - х. "Белмекен" ( - х. "Смирненски") - 7 ( - 8 ) часа
х. "Белмекен" (х. "Смирненски") - х. "Юндола" - 5 часа
х. "Юндола" - с. Аврамово - с. Медени поляни - с. Черновръх - 56 километра
с. Черновръх - язовир "Голям Беглик" - 5 часа
язовир "Голям Беглик" - х. "Орфей" - 8 часа
х. "Орфей" - туристическа спалня Тешел - х. "Триградски скали" - 6-7 часа
х. "Триградски скали" - Ливадите - с. Мугла - х. "Ледницата" - 7 часа
х. "Ледницата" - х. "Перелик" - х. "Студенец" - 8 часа
х. "Студенец" - седловина Рожен - х. "Момчил юнак" - 5 часа
х. "Момчил юнак" - х. "Преспа" - х. "Свобода" - 4-5 часа
х. "Свобода" - х. "Сини връх" - 9 часа
х. "Сини връх" - проход Китката (с. Паничково) - х. "Мечковец" - 8 часа и 30 минути
х. "Мечковец" - язовир "Тракиец" - х. "Книжовник" - 8-9 часа
х. "Книжовник" - х. "Тънково" - 9 часа
х. "Тънково" - връх Света Марина - с. Мезек - 12 часа
с. Мезек - Свиленград - 6 километра.
Общо около 550 километра и 133 часа (че се помни по-лесно ). Следователно напълно възможно е за около 2 седмици да се измине маршрутът. За повече от 2 седмици мисля, че ще доскучее, особено безводните черни пътища на Източните Родопи.
Ето и любителски снимки на седемте карти на маршрут Е-8 на Картография, за да може всеки да си прецени, дали са му необходими (според мен картите не си заслужават високата антикварна цена и могат да имат само сантиментална стойност при отмятането им при постепенното преминаване на маршрута. Освен това има повтарящи се карти).
(по-долу давам връзка само към първата снимка на картите от общо 71 снимки в албума ми "Снимки за Планинарски форум Планина http://planina.e-psylon.net" - снимки от номер 286 до номер 356)
Карти на маршрут Е-8 от Картография
Това е засега от мен. По-късно ще пиша още по темата, като се надявам да се включат и други заинтересовани.
Успех на всички! |
Още в началото стана ми малко странно защо да ходя на х. Белмекен ако ще продължавам към х. Хр. Смирненски - или е грешка или целта е да се удължи маршрута.
После - х. "Юндола" - с. Аврамово - с. Медени поляни - с. Черновръх - 56 километра - стори ми се лудост, а и Черновръх май е връх само, а не село... Като село ми го дава в северна България...
После тоя яз. Голям беглик - къде му е пътеката към Орфей... Та затова импровизирах - видяла си откъде минах.
В Пампорово ударих гредата с тая хижа - Студенец - ни табела ни дявол на сградата. Иначе указателни табелки към нея - бол. Както и да е - явно е в ремонт, от години. Та се наложи да продължа към х. Момчил юнак. За деня към 60 км - лошо няма, ама да бях тръгнал по-навреме...Малко позамръкнах на тесен асфалтов път накрая към Момчиловци.
За сини връх стана дума, че пътеката я нямам на картата в гсм-а, а марки няма. Като стигнах се разбра, че хижата бившата В. Коларов където като дете съм ходил много пъти от училище. После х. "Мечковец"- също не я намерих. Имаше 2 хижи в близост, реших че ще ходя до х.Аида. Но по пътя замръкнах пак и като вали, едно заслонче по пътя ми се стори по-добрата идея. На другия ден реших, че си продължавам към Книжовник, но такава хижа също няма на картата ми. И като стигнах главния път и повече нямаше никакви пътеки - решението беше готово. Още беше преди обяд и се прибрах.
За друг път ще си начертая цялото трасе, а не да се надявам че в движение ще се оправя. Освен това 7-8 дена са предостартъчно по оптималния маршрут.
Така или иначе тази разходка ми беше повече да ми посвикнат крачетата да ходят по няколко дена и за Е3 да имам повече шансове за бързо минаване =< 9 дена.
|
|
|
Вто Май 31, 2016 7:03 pm |
|
 |
didogen
Регистриран на: 15 Дек 2011 Мнения: 1479 Местожителство: kleta majka balgariq |
|
|
|
 |
 |
Още в началото стана ми малко странно защо да ходя на х. Белмекен ако ще продължавам към х. Хр. Смирненски - или е грешка или целта е да се удължи маршрута.
После - х. "Юндола" - с. Аврамово - с. Медени поляни - с. Черновръх - 56 километра - стори ми се лудост, а и Черновръх май е връх само, а не село... Като село ми го дава в северна България...
После тоя яз. Голям беглик - къде му е пътеката към Орфей... Та затова импровизирах - видяла си откъде минах.
В Пампорово ударих гредата с тая хижа - Студенец - ни табела ни дявол на сградата. Иначе указателни табелки към нея - бол. Както и да е - явно е в ремонт, от години. Та се наложи да продължа към х. Момчил юнак. За деня към 60 км - лошо няма, ама да бях тръгнал по-навреме...Малко позамръкнах на тесен асфалтов път накрая към Момчиловци.
За сини връх стана дума, че пътеката я нямам на картата в гсм-а, а марки няма. Като стигнах се разбра, че хижата бившата В. Коларов където като дете съм ходил много пъти от училище. После х. "Мечковец"- също не я намерих. Имаше 2 хижи в близост, реших че ще ходя до х.Аида. Но по пътя замръкнах пак и като вали, едно заслонче по пътя ми се стори по-добрата идея. На другия ден реших, че си продължавам към Книжовник, но такава хижа също няма на картата ми. И като стигнах главния път и повече нямаше никакви пътеки - решението беше готово. Още беше преди обяд и се прибрах.
За друг път ще си начертая цялото трасе, а не да се надявам че в движение ще се оправя. Освен това 7-8 дена са предостартъчно по оптималния маршрут.
Така или иначе тази разходка ми беше повече да ми посвикнат крачетата да ходят по няколко дена и за Е3 да имам повече шансове за бързо минаване =< 9 дена. |
Добре де, като те питахме какви са ти плановете каза само дните, и че не ти вярваме.
Защо не попита дали някой има трак на маршрута. На мен ми го даде съфорумник, но не помня кой точно ми го даде. Но за трака по-късно.
Да до хижа Белмекен няма нужда да се ходи. Предполагам е в маршрута, защото е той е правен по времето, когато спортната ваза е вила само за спортисти. Юндола - с. Черновръх е даден в км., защото е асфалт. В Пампорово х. Студенец е в ремонт от 2009-та (че и по-рано) и от тогава ще е готова за следващата година. Видно е, че ще става хотел, но явно кризата се е отразила. Хижа Книжовник се намира източно и преди с. Книжовник по Е-8.
Аз съм готов с моят примерен трак по дни. По късно ще го публикувам.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P. |
|
|
Вто Май 31, 2016 7:38 pm |
|
 |
momchilov
|
|
|
Дидиген.
Само да се изясня - не съм недоволен от пътешествието. Така като имах само списък стана повече като приключение. Е, на моменти из Рила можеше и като премеждие да се определи . Мечтаех си за снегоходки, но още тогава си казвах, че няма да нося и снегоходки заради 1 ден в който да ми трябват. Раницата беше леко преднамерено тежка и пълна с какво ли не - към 17 килца - но снегоходки не ми се носеха. Носех високи обувкис гортекс, които носих само 1ия ден.
Както и на е3 - маратонките без мембрана бяха най-добрия избор за мен. Сменях 4 чифта чорапи - се чувствах почти като със сухи крака.
|
|
|
Вто Май 31, 2016 8:39 pm |
|
 |
didogen
|
|
|
Това, че си доволен е най-добрата оценка. И аз съм привърженик на обувките без мембрана. Има го споменато някъде из аналите на форума.
17 кг. раница? С какво прекали толкова, че докара тази тежест. Аз ще се целя в 8-10 кг. и 15 кг. за колелото. Смятам, че тази тежест ще мога да я нося псувайки тихо, без да викам до два часа изкачване. До дни ще си изчистя концепцията, че къде на майтап, къде не остана по-малко от месец.
|
|
Вто Май 31, 2016 10:01 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5886 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
 |
 |
17 кг. раница? С какво прекали толкова, че докара тази тежест. |
Зимно-пролетния сезон в нашенските високи планини е доста голямо предизвикателство. Дори само в еднодневно ходене човек може да попадне на много разнообразни климатични условия. Това изисква и носенето на повечко екипировка. При многодневно ходене като тези по E-тата в този сезон е съвсем сигурно че ще потрябва какво ли не и не всичко може да бъде отсвирено с лека ръка. В средата на април из Белмекенско имахме и температури под нулата и нужда от снегоходки от време на време, в един момент дори съжалихме че не носим и котки. На връщане ни трябваха бански костюми, плавници и други по-скоро морски принадлежности в 30-градусова жега. Всичко това -- в рамките на два дни...
|
|
|
Вто Май 31, 2016 10:14 pm |
|
 |
didogen
|
|
|
Това ми е ясно за климатичните условия, но спокойно може да минете без плавници и шнорхел. А банските може да ги заместите с клин или обикновени долни гащи. Това -- в кръга на шегата. Просто ми е любопитно, какво толкова е носил. Със сигурност е имал зимно яке, което се надявам на мен да не ми потрябва и няма да взема. За високото добре, но аз бих се разтоварил в по-ниската част от маршрута.
|
|
Вто Май 31, 2016 10:24 pm |
|
 |
momchilov
|
|
|
Didogen, понеже питаш ще се опитам да споделя и за раницата. Преднамерено тежка беше - както казах за да влизам във форма за е3.
Иначе - раницата е почти 2 кила, палатка- 2,2 - чувал 1,8 , шелте 0.300, пелерина за дъжд - 0.500 - това са тея дето им ги знам с точност.Дъ норт фейс обувки с гортекс - които толкова не харесвам, че малко остана да ги изхвърля, ама като знам колко пари са - нищо че са боклук, размислих - а и нали ми трябват тежести да нося... Не ги знам колко тежат - кило може би.
Иначе не позна - зимно яке не съм носил. Носих ръкавици за ски, поларено пуловерче и поларена жилетка. Гъзовейка отгоре и може да се комбинират дрехите. 2 панталона тънки, бързосъхнещи и мирино клин - но не съм ходил никога в комбинация. Клина беше по-скоро като пижама. През деня всичко ставаше мокро по няколко пъти на ден - важно е да съхне, а температурите не са били по-ниско от 0.
Лекарства - добавки, мазила, лепенки...сигурно 2 кила. Храна - променящо се но до към 3 кила предполагам. Вода към 1 кило, но за лятото препоръчвам за някои места да е поне 1,5 - ако си знаеш всички изворчета - може би и с 0.5 може да се мине. Наистина има много вода, но като не знаеш кога е следващата е неприятно да ти е малко. Иначе при мен - водата си идваше направо от небето и само за удобство си я пълнех в шишенца от чешми...
Другите килограми дето никога не ми излизат по списък, но като тегля раницата си са си там - отдавам на дреболийки, дйунйурийки като 2 челника с резервни батерии, клещи секачи, игла с конец, въженце...Щеките и каквото е на мен не влизат в килограмите.
И дано се постопи снега, че от Х. Мусала до Белмекен си е декември. Снежните "петна" не им се вижда края и се пропада в разни поточета течащи отдолу...
|
|
|
Сря Юни 01, 2016 9:09 am |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Momchilov, поздравления за похода!
Само едно не разбрах:
 |
 |
Върнах се. Стихнах до линията Кърджали- Хасково и повече на картата никакви пътеки нямах... ... |
 |
 |
...
(Има си пътека за Сини връх директно,но я нямах на моята карта - табела видях само 1, така че не можех да следвам)... |
 |
 |
...
За сини връх стана дума, че пътеката я нямам на картата в гсм-а, а марки няма. Като стигнах се разбра, че хижата бившата В. Коларов където като дете съм ходил много пъти от училище. После х. "Мечковец"- също не я намерих. Имаше 2 хижи в близост, реших че ще ходя до х.Аида... |
 |
 |
На другия ден реших, че си продължавам към Книжовник, но такава хижа също няма на картата ми. И като стигнах главния път и повече нямаше никакви пътеки... |
Коя карта си ползвал? И защо не си ползвал картите, на които маршрутът е обозначен, като например тези на "Картография" и на "Домино"?
Ама да знаеш колко се смях, че не си намерил хижа "Мечковец", а си решил да ходиш до хижа "Аида".
|
|
Сря Юни 01, 2016 9:02 pm |
|
 |
Mariana1000
|
|
|
 |
 |
Още в началото стана ми малко странно защо да ходя на х. Белмекен ако ще продължавам към х. Хр. Смирненски - или е грешка или целта е да се удължи маршрута. |
Целта е да се спи на нея, ако е в края на деня и човек не си носи бивачни принадлежности. По същия начин стои въпроса и с отбиването до хижа Пирин или Малина по време на Е-4 или до хижа Топчийско по време на Ком-Емине.
 |
 |
После - х. "Юндола" - с. Аврамово - с. Медени поляни - с. Черновръх - 56 километра - стори ми се лудост, а и Черновръх май е връх само, а не село... Като село ми го дава в северна България... |
Хм, ами тук грешката ти е, че не си си подготвил домашното както казва Борис Борисов в един друг раздел. Планът (както е отбелязано) е съставен въз основа на картите на Картография, значи са достатъчно стари да има промени, особено в имената на хижи, местности и върхове.
Село Черновръх сега се казва Каратепе и не е село, а някаква курортна местност, доколкото разбрах. Иначе има и връх, маршрутът го подсича.
http://www.kade.si/#map=15/2664555.75/5137983.28/0
Освен това не е задължително да ги минаваш наведнъж тези 56 км, ние ги разделихме на две, като си дадохме по-голяма почивка в Каратепе.
 |
 |
После тоя яз. Голям беглик - къде му е пътеката към Орфей... Та затова импровизирах - видяла си откъде минах. |
Не знам точно откъде си минал, но се минава покрай язовир Широка поляна и горско стопанство Дженевра. Има червена маркировка през цялото време, макар и на места да беше поизбледняла още преди две години.
В BG Mountains е отразено съвсем точно къде минава маршрута в тази част от Е-8, можеш да го разгледаш:
http://www.kade.si/#map=15/2664555.75/5137983.28/0
 |
 |
В Пампорово ударих гредата с тая хижа - Студенец - ни табела ни дявол на сградата. Иначе указателни табелки към нея - бол. Както и да е - явно е в ремонт, от години. Та се наложи да продължа към х. Момчил юнак. За деня към 60 км - лошо няма, ама да бях тръгнал по-навреме...Малко позамръкнах на тесен асфалтов път накрая към Момчиловци. |
Ами отново домашното. Хижа Студенец не работи от години и се дава просто като ориентир, защото сградата си стои. Иначе в Пампорово тя не е жизненоважна, доколкото има хотели, в които да се преспи. Ние спахме в Почивна база Орлица, като се спазарихме да си платим апартамент и да спим в него всички. Разбира се, за сам човек е по-трудно да си намери евтин подслон.
Между другото, на картата BG Mountains изрично е отбелязано, че не работи в скоби след името на хижа Студенец.
http://www.kade.si/#map=15/2749008.62/5107787.68/0
 |
 |
За сини връх стана дума, че пътеката я нямам на картата в гсм-а, а марки няма. Като стигнах се разбра, че хижата бившата В. Коларов където като дете съм ходил много пъти от училище. |
Продължавам да недоумявам защо използваш карта, на която няма туристическата маркировка. Ако е от любов към приключенията добре, то и ние имахме GPS, но го вадехме само като много се чудехме накъде да продължим, през повечето време се оправяхме по хартиените карти. Но да си ползваш навигацията, а да сложиш неподходяща карта, това не го разбирам. Ето я маркировката откъде минава, пътеката не е лоша. Макар да си личи че е рядко използвана, нямаше паднали дървета. След Дългата поляна даже се върви по път (който беше отвратителен).
http://www.kade.si/#map=15/2787532.88/5139585.48/0
Колкото до маркировката, наистина беше оскъдна, ето това е на разклона с пътя
https://goo.gl/photos/dT2RxBtsaTV6Kf889
https://goo.gl/photos/5eAnDEkoXthfiCFT8
Има една табелка по-нататък, която "намеква" за имената на хижата. Ние поне там направихме догадката, че преди се е казвала Васил Коларов, не бяхме чували това и име преди.
https://goo.gl/photos/H53bxmUddNQ3Fzk48
И после като видяхме тоя надпис "3 часа" на следващата табелка, направо се отчаяхме
https://goo.gl/photos/XpcFgG1bmfTqWb246
На тази снимка на камъка се вижда състоянието на маркировката
https://goo.gl/photos/Jra7KKusSwj7xhxm9
Ето и една полуизядена от дървото табела със старото име на хижата
https://goo.gl/photos/CdhKFbdNEEVw93bp6
 |
 |
После х. "Мечковец"- също не я намерих. Имаше 2 хижи в близост, реших че ще ходя до х.Аида. Но по пътя замръкнах пак и като вали, едно заслонче по пътя ми се стори по-добрата идея. На другия ден реших, че си продължавам към Книжовник, но такава хижа също няма на картата ми. И като стигнах главния път и повече нямаше никакви пътеки - решението беше готово. Още беше преди обяд и се прибрах. |
Хижа Мечковец и хижа Аида са едно и също. Над хижата има връх Мечковец, който до 1942 г. се е казвал Аида. Сега как му е името не съм сигурна. Предполагам, че аида на турски има нещо общо с мечка.
Книжовник сме коментирали че е вече частна собственост, освен това като се минава пред нея се удължава маршрута и е малко излишно. Същото е и за хижа Тънково, там човек трябва да се отбие за да стигне до нея, ама и тя вече е частна.
След хижа Аида има марки чак като се слезе в Спахиево (дотам е черен път) и после има марки тук там, но се издирват с много повишено внимание. Просто се върви от село до село. Преди Орлово съвсем изчезват, после след него пак се появяват. Това от преди две години, а всяка година ще става по-лошо. Наистина има опасност този маршрут да се затрие, ако още малко се остави така.
 |
 |
Така или иначе тази разходка ми беше повече да ми посвикнат крачетата да ходят по няколко дена и за Е3 да имам повече шансове за бързо минаване =< 9 дена. |
Успех и за двете 
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Чет Юни 02, 2016 4:31 pm |
|
 |
didogen
|
|
|
Много се чудех дали да дам отчет, защото това ще го прочетат хора, които са много по-навътре от мен в пътешествията като цяло. Със помощта и съветите най-вече на muvo, ogobogo и Стефан успях да сглобя следната концепция.
Екипировката:
Палатка-1 кг, чувал-1,200 кг., шалте-0,300кг, раница-0,800 кг. Другото са дежурните дрехи, аптечка и храна. За обувките още не съм решил какво ще взема. При тях чуденката е повече дали да са с мека или твърда подметка.
Колелото:
Ами успях да сглобя читаво такова. Идеята е да не е най, ами да мога да го ремонтирам с една отверка и два шестограма. С комплекта за поддръжка тежи малко над 15 кг.
Някой неща ми се искаха да станат по-иначе, но заради непредвидени разходи се ограничих. Ако изскочат непредвидени приходи може и да оптимизирам някой неща.
Маршрута:
Направен е така, че да ми е удобен, не е точно по марката. Отклоненията са при места, които искам да посетя и такива на които съм бил и познавам района. На места трака съм го чертал наистина по карта, не знам какво ме очаква. Разпредел е за седем дена, но ми е ясно, че това трудно ще се случи и съм отделил 10 дена. Застраховал съм се срещу лошо време и преумора. За другото си има застраховки.
http://dox.bg/files/dw?a=213881b5e6
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Последната промяна е направена от didogen на Пет Юни 03, 2016 12:10 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Юни 02, 2016 10:58 pm |
|
 |
ivailo.hr
|
|
|
Ще бъде интересно да споделиш, след като се върнеш, в какво състояние е участъкът, по който смяташ да се качиш към Перелишкото било от мах. Касъка.
|
|
|
Чет Юни 02, 2016 11:30 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|