|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
mom4i
|
|
|
|
Благодаря ти Владов за коментара, и аз щях да го направя, ама ми убягна тази тема за известно време
Гледам са се понатрупали мнения...
Да, Петко е консултанта за правенето на парапетите, знае какво и къде трябва да се прави и си общува с всички паркове и администрации.
Най му е необходима на този пасаж табела, и хубава маркировка, която да го заобикаля (от горе). На табелата да пише какви са проблемите и опасностите и тя да се сложи на последния кол, преди да поемат коловете към върха. Да - един парапет ще повиши сигурността, но няма да спаси никой при поледица, снежни навявания през есента или фирнован сняг през пролетта. Историята е същата, като с парапета подсичащ Кончето, който е в същото състояние... Българския турист има повече нужда от повишаване на планинарската си култура, отколкото от парапети. Да знае от къде кога се минава, и как да се екипира. И как да се закачи на един парапет с едно няколкометрово въженце и 1 карабинер
Редовно минавам от там и ще следя с интерес ремонтните дейности
Момчи
|
|
|
Нед Ное 09, 2014 8:01 pm |
|
|
cho
|
|
|
Пет Окт 16, 2015 5:07 pm |
|
|
irina
|
|
|
|
Поздравления!
|
|
|
Пет Окт 16, 2015 6:38 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Браво Чочо, споменавахме ви зимата
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пет Окт 16, 2015 11:55 pm |
|
|
Stanev
|
|
|
|
Като че ли темата се обособи като една от най-сериозните за заслона, та и аз да питам тук за да не отварям нова тема. Спал съм горе на палатка през лятото, но есенно и зимъска не съм ходил. Понеже сега е вече хладинка нощно време, да питам как стои въпроса с отоплението на заслона, помня че имаше печка август месец. Дърва всеки сам си носи предполагам или има откъде да си "наберем" сух клек?
_________________ "...Some people have systemathic approach on nothing..." |
|
|
Пон Ное 09, 2015 12:02 am |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4318 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
|
|
Като че ли темата се обособи като една от най-сериозните за заслона, та и аз да питам тук за да не отварям нова тема. Спал съм горе на палатка през лятото, но есенно и зимъска не съм ходил. Понеже сега е вече хладинка нощно време, да питам как стои въпроса с отоплението на заслона, помня че имаше печка август месец. Дърва всеки сам си носи предполагам или има откъде да си "наберем" сух клек? |
Ми няма от къде да си наберете зимата. Далеч е, суров е - не върши работа.
Ние последния път си носихме донбаски въглища, дървени сухи подпалки и течни химии за запалване.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пон Ное 09, 2015 12:06 am |
|
|
Stanev
|
|
|
|
Мерси за включването Ристо, значи ще се носщт дърва. Добре че сме няколко човека.
|
|
Вто Ное 10, 2015 10:57 am |
|
|
аngel
|
|
|
|
Преди палвах огънчета тук-там, вече не го правя, тогава имах следния начин на решаване на този проблем - носех 2 ластика за багажник за колело с куки от тези които се продават в Бриколаж или Метро . 1-2 км / зимата може и 3-4 км преди мястото на огъня/ се оглеждам за паднали или висящи по дърветата или клека сухи клони, отчупвам ги, нося ги в ръце и в момента когато няма място вече в ръцете и пречат на ходенето, свалям раницата и ги качвам върху нея. С ластиците прокарани през удобни места и на раницата , отгоре й се събира голям наръч сухи дърва, който и не тежи много. Никога не ме е подвел, този начин на осигуряване на дърва, които да не се мъкнат чак от изходна точка.
|
|
|
Вто Ное 10, 2015 12:27 pm |
|
|
Stanev
|
|
|
|
Две снимки от уикенда, малко но от сърце. Времето беше уникално добро и много топло за сезона. През деня на слънце можеше и по къс ръкав да се стои.
|
|
Вто Ное 17, 2015 11:24 am |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4318 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
Вто Ное 17, 2015 12:24 pm |
|
|
il4o_voivoda
|
|
|
|
Благодарност за всяко сторено добро!
|
|
|
Вто Ное 17, 2015 10:57 pm |
|
|
Stanev
|
|
|
|
Печката работи перфектно, но трябва да си носите дърва. Аз едвам заспах от жегата, чак към 3 се завих с чувала След нас почистихме, заметохме и си взехме буклуците както си трябва Оставих малко чай и една неразпечатана пуретка
|
|
Вто Ное 17, 2015 10:59 pm |
|
|
dobrifin
|
|
|
Бидейки не посещавал точно тази част на Мальовишко от около година , тръпката от предстоящото ходене трансферираше като свободен електрон в мен в продължение на няколко поредни дни ... имаше и още мисловни процеси , които допринасяха за това , щото предстоящият преход да не бъде стандартен и праволинеен , както би следвало да бъде в тази част на Рила ...
Средата на месец април , метеорологична прогноза - преобладаваща , екипировка в раниците - зимно-лятна , настроение - приповдигнато . Стартът от ЦПШ е ранен , коли почти няма , ентусиасти още малко , но стимули не липсват
Води се леят по пътеката към хижата , поляни с минзухари известяват новият сезон , туристите все още не са плъзнали по любими маршрути , на х.Мальовица ремонтът продължава с пълна сила , вече на последният етаж .
С рязък завой на Изток-СИ и леко цопване в буйната река , смело подемаме Ръждавишкият рид по камънаци и морени , през мокър клек и стичащи се водни струи . А красавецът отново се пъчи
До момента на първият сблъсък със снежната действителност , стръмният склон покрит със сняг се оказва непревземаем без употребата на котараци , ( а колко им се чудехме дали да ги вземаме от колата ) , с помощните средства упражнението вече става стандартно и билото е на хоризонта , с Купени , Камила , Черната скала , Иглите
И е време за смяна на котки със снегоходки , с подобаващо оставени следи и нови взори към Попова капа и Купени
Заслон Страшното езеро бе в отлично състояние , чистичко , подредено , с наличие на много хранителни продукти , посуда , аптечка , завивки , дори и малко клек за разпалване на печката , мишо си е там , "разписва се" по леглата , но храната бе непокътната ?!?
Бялата рилска пустиня бе омайваща и смразяващо тиха
А ние си продължаваме със следите ... и гледките ... към Попова капа
В борба с отвесен склон при опит за съкращаване на пътеката се оказахме победени и се поотърколихме и овъргаляхме в снега , за да ни стане ясно защо зимното трасе е Зимно !
Затоплянето и слънцето него ден усложниха операцията по замяна на котки и снегоходки , затъването на места над колене бе досадно , но Поповата капа бе укротена под зоркото око на силният вятър и палещото слънце .
Лопушкият връх , Мусаленското било , Скакавците , Погледецки рид се откриха
Както и Югозападна Рила и Пирина
и един обитател на Поповокапската обител
Сняг да искаш
И пак Лопушкият връх с Мусаленско и Скакавско била
Слизането към Йончево езеро в по-голямата си част бе съпроводено с доволно затъване във вече омекналият от слънцето сняг , дори и с употребата на снегоходци . А Йончевото даваше първи наченки на пролетно настроение
Минзухарената песен се носеше и край него с пълна сила ...
Остана време и за едно ударно нагазване в една от Преките реки към ЦПШ , ей така , само по обувки , за проверка на непропускливостта
и отново за един "приятел" , този път залезен , и както винаги различен и все така привличащ и красив
Това от мен и от априлският съботник на Горната земя
|
|
|
Съб Апр 30, 2016 11:14 pm |
|
|
il4o_voivoda
|
|
|
|
Чуден преход, прекрасни снимки и свеж разказ. Ама чак толкова прекалена скромност - липсва поне един кадър с живите, весели рилски херои. То така не се остава в историята. И лош пример за подрастващите и безброя почитателки.
|
|
|
Пон Май 02, 2016 10:35 pm |
|
|
cho
|
|
ремонт на з.Страшното езеро |
|
Планинарски поздрав!
Отново хубавото и свежо! време позволи на група приятели
да осъществи поредния ремонт на заслона.
Ремонтът е извършен благодарение на лични средства и труд .
Поздравления и благодарности на всички приятели планинари,
активно участвали в това благородно дело!
|
|
|
Сря Окт 05, 2016 6:22 am |
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|
Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|