Здравей Ивайло!
С Петър сте се разходили по прекрасен маршрут. Дублиращата КЕ пътека в частта й от Голямата поляна на Златишкия проход до Кабата е също толкова интересна и красива, затова Ви пожелавам да минете и по нея. Съвсем точно си описал и наименованията на местностите, през които сте минали. Имам само една малка забележка и тя е относно канала в северния край на поляната Караалан. Преди години четох в един пътеводител описание на пътеката и там след местността Караалан беше посочена местността Чукура. Понеже чукур означава дупка, аз също си направих грешния извод, че канала е именно местността Чукура. Когато минах лично по целия маршрут и се замислих за имената на местностите по него, осъзнах че почти всички са сбъркани. Най-вероятно автора на пътеводителя изобщо не беше минавал по пътеката, а беше взел имената на местностите от някаква карта и машинално ги беше нанесъл в описанието си. Според мен, местността Чукура /Дупката/ се намира много по на североизток от Караалан и е ето тази:
Тя започва от седловина Гроба на юг и през нея тече река Четвърто Керездере. Зад нея се вижда един гол рид, на който се намира тухления заслон на една от твоите снимки. В някои пътеводители този рид е посочен като рид Чукура, макар че това едва ли е вярно, защото ридът не може да бъде дупка.
Искам да споделя също и мнението си относно топонима Крачола. Във всички пътеводители под Крачола се разбира поляната Юсин пача - изписват ги Юсин пача /Крачола/, т.е. не като две отделни местности, а като една местност с две различни имена - турско и българско. С топонима Крачол обикновено се наричат местностите, в които даден рид се раздвоява. Според мен, Юсин пача и Крачола са две различни местности. Крачола се вижда добре на снимката и това е пасището южно от вр. Голяма Занога, в долната част на което се отделят два странични рида /единия е голият рид със заслона, а другия е гористият рид зад него/. Двата рида са разделени от каменната река Грамадата, а поляната Юсин пача се намира в средата на гористия рид и също се вижда добре на снимката.
Пет Юли 03, 2015 9:36 am
ivailo.hr
Привет pelitko!
Някои от местностите, които съм споменал на снимките и които вече са на картата са по твои данни, тъй че заслугата си е изцяло твоя. Аз добавих още някое и друго деренце, през което минава пътеката и което го нямаше на картата. Повечето са пресъхващи.
Тъкмо се канех да ти задам някои въпроси за някои местности и ти ме изпревари. Ако имам допълнителни въпроси, ще те питам на ЛС.
Другият преход от Голямата поляна при Кашана до Кабата го направихме миналата събота и скоро ще кача снимки и от него.
Поздрави и още едно голямо благодаря за колосалния труд, който си свършил в Стара планина, като цяло! Дано по-скоро се материализира изцяло и на картата!
Пет Юли 03, 2015 10:06 am
ivailo.hr
Изминалите почивни дни - 16 и 17.04.2016 г. се поразходихме из Стара планина, като съчетахме полезното с приятното, маркирайки част от трасето на Ком - Емине.
Маршрутът ни бе следният:
Първи ден: София - проход Кашана - вр. Мургана - вр.Челопешка Баба - вр. Мара Гидия - слизане към х. "Кашана".
Втори ден:
От х. "Кашана" към връховете Капалу, Кордуна и Свищи плаз, обяд под вр. Свищи плаз - вр. Голяма Занога и връщане по прясно маркираната от нашите приятели подсичаща пътека - вр. Капалу и слизане към х."Кашана" - София.
За да е по темата, тук ще обхвана втората част от маршрута...
Отправната ни точка беше хижа "Кашана"...
Хижа "Кашана" и бунгалата към нея...
Гледка от вр. Капалу (1622 м)...
Върховете Кордуна и Свищи плаз, гледани от вр. Капалу...
Шарена черга...
Изкачваме вр. Кордуна по зелената маркировка, идваща от х. "Стражата"...
Откри се гледка на север към долината на река Малък Искър...
На вр. Кордуна (1822 м)...
Има зелена стрелка и надпис към хижа "Стражата"...
Централното било на Стара планина на изток, гледано от вр. Свищи плаз...
Поглед от вр. Свищи плаз към връх Голяма Занога...
Към Кордуна и Капалу...
Гледка от вр. Свищи плаз (1888 м) към долината на река Куру дере и гр. Златица.
Острият връх е Козлуелоси (1444 м)...
Билото на изток към Косица и Паскал...
На вр. Голяма Занога (1819 м). Поглед към вр. Свищи плаз и Кордуна...
От вр. Голяма Занога на изток...
Сред красивата гора се белее х. "Свищиплаз"...
Връх Кордуна, гледан от подножието на връх Свищи плаз...
А, нашите приятели се трудиха неуморно, докато ние се разхождахме по билата, отбелязвайки коловете...
Връщаме се по прясно маркираната от нашите приятели подсичаща пътека ...
Бяхме възнаградени от чудесен залез...
Цялата група на вр. Капалу...
Идеалният залезен завършек на деня...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 6 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети