До вр. Вихрен и до...вр. Вихрен.
Понякога ми се струва, че усещам някакво мистично влияние, с което Планината Пирин въздейства върху желаещите да се полюбуват на прекрасните кътчета, езера и върхове....В събота тръгнахме към Попово езеро с приятели, които не са посещавали този район...Дъждът ни отказа на средата на пътя и валя час и половина, бавно и напоително...(Метеоролозите даваха слънце в десетдневната си прогноза и слаби превалявания в краткосрочната... ). В неделята, след дълги умувания, въпреки мъглата, поехме към х. Вихрен с тайното намерение да се поразходим по пътеката към върха....и се озовахме на мостчето над Бъндеришка река - от едната страна на реката - табела за Синаница, от другата за Демяница.... Явно Пирина искаше да ни покаже езерата си този ден - погледнахме Окото, от там се изкатерихме до Муратовото, където мъглите взеха да се разсейват, от там по пряката пътека - Рибното Бъндеришко езеро - много ни хареса! На тръгване от Рибното, Вихрен се изчисти, та пощракахме с фотоапаратите, преди да продължим към Жабешкото и Дългото Бъндеришки езера - на последното вече нямаше хора - бяхме сами и почувствахме величието на планината...
И така, стигам до заглавието. Имах голямо желание да кача вр. Вихрен. В понеделник приятелите ни поеха към Кавала, а ние с половинката към х. Вихрен. Избрахме да се качим през Кабата и да слезнем през Казаните. Вихрен се гушеше в мъгли, което може би беше добре, тъй като не се виждаха стръмните му склонове...Хора бол...добре че нямаше по джапанки, само тук там с калпави маратонки...Набързо щурмувахме върха и гордо започнахме снимките....И малко по малко мъглите взеха да откриват гледки - ту в една, ту в друга посока....Стояхме на върха повече от час, но Кутело така и не се разкри напълно....Заговорихме се с двама планинари и те ни посъветваха да слезем през Кабата, заедно с тях.
Вечерта, разхождайки кучето, погледнахме към Вихрен - красота - няма мъгли, няма облаци, само ясно небе и озарения в червено връх!
На другия ден си тръгвахме за София и решихме да направим малка разходка над х. Безбог....И както си карах, съпругата погледна към Вихрен - цял в слънце и след 40 мин. бяхме на х. Вихрен... Този път минахме по пътеката през Големия Казан, снимахме на много места и с много хора спирахме на приказки. Когато стигнахме Премката, Кутело започна да се покрива с мъгла и решихме да повторим качването на Вихрен, а да оставим Кутело за друг път...
И така, за два дни изкатерихме два пъти вр. Вихрен, от две различни страни.
Всички снимки : http://lubitel.snimka.bg/mountain/pirin-14-18-08-09.413063
Муратово езеро
Рибно Бъндеришко езеро
Дългото Бъндеришко езеро
Нед Авг 23, 2009 10:10 am
Kat
Привет
Много снимки, брей...
Ама не си пуснал най-хубавите: Аз си харесах ей тези:
Kat - знаеш ли колко ми е трудно да избера най-подходящите снимки...всичките си ми харесват....
Междудругото, много ми хареса приказката ти, че който се е качил веднаж на Пирина, после все натам го влече....май ще излезе вярна.....
Ники - и предишното фото беше Олимпус, това го взех специално да си снимам Пирин....оправдавам се с двете кръгли годишнини - моята и от сватбата....
Сря Авг 26, 2009 2:09 am
Lawina
Малко със закъснение чета форума,но разгледах подробно всичките снимки и установих,че сме били на Вихрен в един и същи ден-18.08.2009.Поправи ме ако греша
А за Пирин каквото и да се каже,все не стига.Там се гледа и се мълчи.не бях го виждала много години,но все нещо тегли натам,няма забравяне
Чет Сеп 10, 2009 11:10 pm
lubitel
Да! Второто качване на вр. Вихрен беше на 18.08. На върха бяхме от 13:50 до 14:20...Ти по кое време беше там?
Пет Сеп 11, 2009 12:11 am
Lawina
Точно по обед!Мъничко преди теб!Беше такава тълпа,че едва извардих време да се щракна на пирамидката!
Приятно джиткане по родните баири ви желая!
Пет Сеп 11, 2009 8:18 am
lubitel
Жалко! За малко сме се разминали, можеше и да се видим.... Пожелавам ти още много вълнуващи моменти в планините и особено в Пирин! А някой ден може и да се срещнем на високото...
Съб Сеп 12, 2009 8:35 am
lubitel
Ще си позволя да използвам тази тема за последните ни разходки из Пирина, въпреки разминаването със заглавието.
През почивните дни бяхме в Добринище и се поразходихме наоколо - до х. Яворов от Бетоловото; до Самодивските (Момини) езера; до Кутело и Кончето (в Големия казан видяхме диви кози) ; до Бъндеришка порта и по пътеката за Синаница, даже на връщане изкачихме едно връхче, което според е мен е част от Караулите...Изобщо чудесна почивка, случихме и на хубаво време, само по високото мъглите вземаха връх в следобедните часове.
Снимки : http://lubitel.snimka.bg/mountain/pirin-19-23-09-2009.425057
Едно от Самодивските езера
Мъгла по зъберите на Джангала
Мъглата се опитва да мине през Кончето
Езерото, което ми хареса най-много - едно от Муратовите
И най-високо разположеното езеро, до което сме стигали - горното Спанополско, зад него мислех че е вр. Гергийца, оказа се Безименна кота....
Чудесни снимки г-н Борисов,предлагаш интересна гледна точка и оригинален подход.
Явно ти се отдават нестандартните ракурси.Поздравления!Пък аз същият този ден бях тук........
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети