Отговор на въпроса:А в село може ли?
Привет!
Мариана написа:
Ще видим напролет, като избуи Ужасът на Стъргел т.е. шипките и къпините
Въпросната пътечка няма нищо общо с т.н."Ужасът на Стъргел","живи-здрави" да дойде пролетта и лятото пък тогава ще му мислим.
Мариана написа:
А в село може ли?
Съвсем сериозно може,затова и не съм го коментирал.Към поредицата имена на села съвсем спокойно причислявам и "мойто" село, защото там също има маркировка.
Ставаше въпрос за маркировка в градска среда и съм изразил лично мнение.Не казвам, че не може,прави се, само като идея за нещо по-различно:
Чет Фев 18, 2016 11:42 am
ivailo.hr
stefan_iliev38 написа:
............................................
За заслонът при Стъргелската мандра:
Има ли снимки отблизо от вътрешността на заслона? Покривът не пропуска ли вода? Има ли нарове, става ли за нощуване?
Според мен пролетта ще видим докъде ще стигне строителството около Арабаконак и тогава може да маркираме и този заслон. А може да се окаже, че на Арабаконак ще направят още по-хубав заслон. Така или иначе в района остана още работа за вършене, така че нямам търпение да дойде пролетта.
...........................................
Така нареченият заслон (то си е жив навес, но няма да навлизам в стари полемики) представлява хибрид от дървена конструкция (покрив и две стени) и каменна стена. В ъгъла заключен от дървените стени има две пейки с различна дължина (около: 1,50 м. и 3 м.). Стените не са направени плътно, а имат хубави фуги между дъските. Каменната стена е встрани и в нея е вградена камина, коминът на която беше запушел с тикла. Самата камина изглежда доста аматьорски направена, но може и да греша. До цялото това чудо на открито има две дълги маси с пейки. Петър може и да има някакви снимки. Аз този път бях без фотоапарат и без урудка...
Чет Фев 18, 2016 4:09 pm
Петър
Разбира се, че трябва да има маркировка в град Котел. За целта има хубави дървета и още по-хубави електрически стълбове.
Трябва обаче да се съгласува с местните власти, които едва ли биха имали нещо против да се улеснят и привлекат туристите в града. Още повече - както отбеляза Mariana1000 - ако не им се налага те да плащат за това.
През 2012 г. по време на нашето Ком-Емине влязохме в Котел от запад покрай река Сухойка и Природонаучния музей. Минахме покрай няколко чешми и паметници, като стигнахме до църквата. От там ни упътиха към (или пък сами намерихме) уютната къща за гости "Констанс" на ул. "Софроний" 5, където пренощувахме. До вечерта разгледахме центъра на града и Пантеона на котленските възрожденци, също така напазарувахме храна и лекарства. На следната карта съм обозначил пътя ни с тънка червена линия:
На другия ден имахме леко несъгласие в групата дали трябва да питаме някой от жителите на града за най-краткия път до главното шосе за Котленския проход и град Омуртаг. 4-ма от нас решиха да попитат и хората ни насочиха - по ул. "Диавена" - ул. "Св. Св. Кирил и Методий" и съвсем малко по ул. "Поп Янко" до бул. "Васил Левски" (главното шосе) - дебелата червена линия на картата. Другите 2-ма от групата не попитаха и разчитаха, че сами ще се оправят - те са минали най-вероятно по ул. "Проф. Павлов", ул. "Георги Сава Раковски" и ул. "Луда Камчия", след което по бул. "Васил Левски" до мястото, където ние ги изчакахме 10-тина минути. Техният път е бил с около 800 метра повече от нашия - синята линия на картата.
Наглед 800 метра повече не са толкова много. Но при положение, че за деня ти остават над 25 километра с тежки раници по труден за ориентиране терен, не е най-добрата идея денят ти да започва с близо 1 километър допълнително ходене, изгубване на пътя още в самото начало и съмнения след неуспешния старт.
Като гледам картата и ми хрумна, че може да се избегне почти цялото ходене по шосето след град Котел, ако се хване горския път на североизток от града - отбелязан с оранжева линия. Обаче трябва да се преодолее близо 40 метра денивелация, което не е особено добра идея.
Горе-долу и ние през 2013-та минахме по тънката червена линия на излизане. С тази разлика, че минахме по уличката директно зад Констанс. До главния път забелязах 3-4 марки по къщи и огради. Също и 2-3 по главния път. Но точно не мога да кажа къде.
На влизане аз минах по пътека през гората, която тръгва от вилната зона. Пътеката или я изпуснах или свърши в нищото, и понеже трябваше да заобиколя около км. по карта минах през гробищата. Все пак бързах да хвана отворен магазин, а то се оказа, че работят до 20 часа.
Въпросната пътека също беше добре маркирана, с видими марки една от друга.
stefan_iliev38 написа:
И накрая - малко ком-еминейски хумор - понеже вече имам опит в маркирането на паметници - ето как си представям маркировката върху Пантеона:
Колкото до паментика на Арабанаконак. Айде давам ви го и без това ми се повтаря с този на Шипка при желязната батарея.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Чет Фев 18, 2016 10:09 pm
momchilov
Много важен момент за ком-емине, според мен е пътят от Губислав до Гара лакатник. Около километър след като почне асфалта, има стар път през шубраците и излиза на около километър от главния път. Да дам и един истински ориентир - малко след липата с 2те големи кучета в ляво през мантинелата
Някой ако разполага с трак, предполагам ще е по-ясно.
Пет Фев 19, 2016 7:39 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3472 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
momchilov написа:
Много важен момент за ком-емине, според мен е пътят от Губислав до Гара лакатник. Около километър след като почне асфалта, има стар път през шубраците и излиза на около километър от главния път. Да дам и един истински ориентир - малко след липата с 2те големи кучета в ляво през мантинелата
Някой ако разполага с трак, предполагам ще е по-ясно.
От село Губислав до Гара Лакатник наистина е много важен момент - десетина километра асфалтов път покрай уранови мини. А дали и пътят не е радиоактивен, така че ком-еминеецът да се зареди добре с енергия по пътя към морето?
Momchilov, можеш ли да посочиш на картата BG Mountains (връзката по-горе) къде се намира този земен път?
Картата има възможност за изчертаване на трак и запаметяване на точки - избират се от горния ляв ъгъл - Route и Wpt, после се запаметяват във формат .gpx с команда Save (намираща се отново в горния ляв ъгъл на картата).
Миналата година ми беше първото минаване на похода и минахме по въпросния стар път но дали е по пряк и кратък незная на първия остър завой след Губислав се слиза от асвалта и се хваща една пътечка която излиза на тоя път
Пет Фев 19, 2016 9:33 pm
momchilov
На картата няма да мога да покажа къде точно е. Подозирам, че не голяма тайна - хората от Губислав си я ползват... Това прави поне 4-5 човека...
Съб Фев 20, 2016 4:59 pm
captain Bertorelli
Въпросната пътечка е и маркирана, освен това. Просто няма подходящо дърво или кол, на което да се укаже началото й и е трудна за забелязване. Иначе е сравнително широка. Предполагам, това е бил стария път за Губислав, преди да се появят МПС-тата. И да, съкращава сериозно разстоянието. Е, лишавате се от панорамна разходка около бивша уранова мина.
Нед Фев 21, 2016 12:55 pm
captain Bertorelli
Това за кучетата е така. Ако в дясно те облайват две кучета от една къща разположена на стръмен склон, то вероятно десетина метра преди това си изпуснал пътеката.
Нед Фев 21, 2016 12:59 pm
momchilov
Мен един местен жител ме опъти за пътеката, някъде около кучетата. Явно изтървах оказаното място. Но с мен въреше едно известно малко бяло кученце - турист от Берковица, та като почнаха да лаят онея ми ти кучета и реших, че да си вървя по асфалта не е чак толкова зле. Като ги подминахме, кучето ми показа пътеката. Наистина има маркировка и въпреки, че е обрасла - не се губи чак до края.
Нед Фев 21, 2016 9:34 pm
todor__x
Въпросната пътечка при Губислав, ние си я хванахме без проблем тогава, марки си имаше.
Точно е преди последния завой в селото от изток. След къщата с въпросните кучета има леко качване на изток и обратен завой със слизане на запад, като се заобикаля къща и двор. Пътеката още преди къщата се отклонява на югоизгок, но не е гопяма загуба и да се направи завоя по асфалта и тогава да хванеш по пряката. Долу излиза малко преди рибарник/или поне за такава табела са ми спомените/, от запад на него, който е южно под пътя.
Нед Фев 28, 2016 4:41 pm
momchilov
Ето и подсичането на връх Белева поляна - в предния пост има снимки и за него.
Вто Мар 01, 2016 12:01 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3472 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
captain Bertorelli написа:
Въпросната пътечка е и маркирана, освен това... И да, съкращава сериозно разстоянието. Е, лишавате се от панорамна разходка около бивша уранова мина.
todor__x написа:
Въпросната пътечка при Губислав, ние си я хванахме без проблем тогава, марки си имаше.
Точно е преди последния завой в селото от изток. След къщата с въпросните кучета има леко качване на изток и обратен завой със слизане на запад, като се заобикаля къща и двор. Пътеката още преди къщата се отклонява на югоизгок, но не е гопяма загуба и да се направи завоя по асфалта и тогава да хванеш по пряката. Долу излиза малко преди рибарник/или поне за такава табела са ми спомените/, от запад на него, който е южно под пътя.
На снимките на Momchilov видях една табела с надпис "х. Пробойница". Каква друга маркировка има по въпросната пътека/път?
Има план за премаркиране съвсем скоро на тази отсечка от Ком-Емине и трябва спешно да се изясни ситуацията.
Дали да се маркира само асфалтовият път, или само въпросната пътека/земен път, или и двата варианта?
Дали вървенето по сянка през гора и спестените около 600 метра компенсират липсата на гледки и по-трудния терен?
Ето какво се получава, като се насложи картата на Momchilov върху картата БГ Маунтийнс: