В неделя използвахме това че не вали, за да се качим на връх Ореляк.
През целия ден времето бе доста променливо.
Рано сутринта бе облачно, но само след около част и помен не остана от облаците.
Докато дойдем на изходна позиция - хижа "Попови ливади" по небето отново пролазиха облачета.
Доста време карахме по пътя, следвайки дирите на ратрака на работещите на ТВ кула на върха.
Гледки към връх Свещник.
Ето го и връх Баба.
Минута след заснемането на горния кадър всичко потъна в облаци и започнахме да мислим за връщане.
Малко преди Добро поле нещата отново тръгнаха на подобряване.
И крайната цел се показа
Тук - на Добро поле, свършиха и следите на машината. Това бе причината и половината група да обърне назад към хижата.
Останалите продължиме нагоре към върха. Облаците отново се сгъстиха и горе не се радвахме на особено голяма видимост и панорами.
Е, не е като да нямаше де. На Ореляк стъпихме 13 човека.
След обичайното снимане и пиене на чай поехме по обратния път.
Замръзналите "човеци"
Част от групата
Баба, Свещник, Ушите, Муторок и Сарапеля. В мътилката на заден план личи и Алиботуш
Зимата е особено чаровна и красива в чернобели нюанси
Връх Баба
Похода за върши на хижа "Попови ливади", която от май месец миналата година е с нов арендатор - Димитър Пирнарев.
Този човек е преобразил коренно сградата. Студеният, мръсен, смрадлив и мухлясал коптор е превърнал в повече от приятна, чиста и свежа сграда.
Доста трябва да пиша, за да изредя какво е сътворил човека. Все пак ще маркирам основните неща.
Хижата е обезпаразитена, направени са канализационни шахти, стаите са ремонтирани, топли и миришат приятно, чаршафите и калъфките са нови, нови пердета, нови бани и тоалетни, парното работи безупречно.
Превърнал е хижаря столовата от една мизерна дупка в уютно място са почивка и развлечения. Кухнята е напълно обновена и работи в услуга на гостите, цените са народни, отношението приятелско.
Вече се мисли и за допълнителни екстри - осигуряване на транспорт до интересни близки места (археологически обекти, ски центрове, и др.), атракции и наем на велосипеди и друго оборудване.
Чета доста хора от форума вече имат лични впечатления, но реших и аз да дам мнение, тъй като зная много добре какво беше преди.
Хубави снимки, жалко за гледките. Благодаря и за информацията относно хижата! Преди около година време едни приятели бяха ходили и разказваха, че нямало хижар, търсили някакъв човек да дойде от Гоце Делчев да отвори хижата, същият бил доста млад, а приятелката му... съвсем млада. Имаше разни разкази и за кухнята и т.н., но съм забравил. Въобще било малко по-различно. Сега, ако правилно разбирам, новият хижар е постоянно там и стискам палци да му потръгне и Ореляк да се превърне в туристическата дестинация, която подобава да бъде! Аз и групичката ни със сигурност ще уважим през тази година хижата!
Eee, Ореляк! Ние за първи път ходихме тая година и много ми хареса това място – явно е очарователно каквото и да е времето – хубави снимки.
За хижата – ние също останахме с много добри впечатления, макар и да не знам какво е било преди. Освен чистотата и другите материални неща, които са направили, го има и отношението... Въпреки че бяхме само двама туристи в цялата хижа, печката (парно) се поддържаше цялата нощ (хижарят слизаше да слага дърва даже и след като си беше легнал), салатките жената ги спретна за нула време и бяха много вкусни – тия хора се стараят по всякакъв начин да ти създадат уют. Дано и занапред да остане така.
В Хижа Попови Ливади е прекрасно място. Чудесно за отдих има прекрасна храна и е много чисто !
Съб Юни 13, 2015 2:13 pm
tsvetty
Здравейте!
Как мислите, дали ще има сняг по тази част на Пирин тези дни , ако не вали разбира се! Но не дават такива прогнози. Интересува ме връх Свещник и Ореляк.
Благодаря
Южните склонове на Ореляк и Свещник са голи, няма сняг. По останалите и по-надолу в гората има сняг, но не зня колко. До Ореляк няма да имате проблеми. Пътя е проходим. За този към Свещник не зная.
Здравейте. Като гледам температурите - подхода до Свещник ще е предимно кал, горе по реброто /но от от север/ може и да е останаал сняг де и по усойните места под върха. Поздрави.
вр. Свещник 12.02.2016
Съб Фев 27, 2016 11:42 pm
tsvetty
Благодаря ви много за информацията. А някакви идеи за походи по това време на годината без много сняг и стегнато ходене поне по 4-5-6 часа? ако някой има предложения , моля да сподели. Ще съм благодарна
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети