Чудесна новина. Дано пътеводиитела е готов до средата на юни.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пет Фев 12, 2016 2:24 pm
ivailo.hr
stefan_iliev38 написа:
ivailo.hr написа:
Значи и тази година ще има кой да трамбова по маршрута, за да не се затрие съвсем.
Няма да се затрие маршрутът - ти нали ще пишеш пътеводител за него! Успех в начинанието!
.....................................................
За да се пише пътеводител за един маршрут, той трябва да се премине от автора и то бавно, славно, по родопски -- да се направят достатъчно снимки, да се водят записки, да се измери това онова...
Аз нямам такива намерения за Е8 в цялост. По-скоро ще мина по границата от Тимок до Резово, отколкото по Е8 в цялост... Обяснявал съм много пъти защо.
Някой ден живот и здраве мога да го мина на две части:
Юндола - х. Орфей
вр. Проглед - с. Мезек
Още по-интересно ще е да се мине по алтернативното и вече вероятно почти заличено трасе от м. Караколас по билото към Чиляка.
В Родопите само с пътеводител на много места човек не може да се оправи. Там трябва подробно описание от типа: "Завой на .... градуса, след ... м. завой на ..........". Познай колко хора ще могат да се ориентират с това описание , а пък тези, които могат да се ориентират с подобно нещо, не им пука много много откъде точно минават. И за да не съм голословен, ще дам един пример с описание от "пътеводител" и действителната ситуация на местността. Източник за последното съм аз. И така...
В пътеводителя на гръмко рекламираната, като най-дългата екопътека в България на стр. 90 (стр. 48 на файла), втора колона, последен абзац четем:
"Пътят свършва почти до беседката, която предлага място за сенчеста почивка и пикник, ако не сте го направили по-рано... Оттам следва стръмно спускане по обрасъл с храсти и ниска дървесна растителност югозападен скат към живописното Гарга дере."
Гарга дере всъщност е долината на р. Есенска.
От картата по-долу се вижда, че след беседката не следва стръмно спускане по югозападен скат. Заради тази въпиюща глупост обаче, ние доста повършахме на югозапад (лилавата линия) от беседката. След като не открихме маркировката, а само съмнителни животински просеки надолу (югозапад), аз теглих една цветиста по адрес на тези, които са маркирали пътеката и тези които са писали „пътеводителя“. Върнахме се на пътя, който „свършва почти до беседката“ (двусмислица). Правилно би било да се напише: „Малко преди черният път да премине в пътека, надясно/югозапад има глухо, маркирано отклонение към беседка“. После могат да се напишат и второстепенни детайли, напр. че от беседката има хубави гледки и т.н. тра-ла-ла…
Времето се влошаваше, над нас имаше оловно сиви облаци, по телефона ми казаха прогнозата от няколко авторитетни сайта, според която едва ли не камъни ще падат върху нас, тъй че с две думи трябваше да се изнасяме оттам. Мярнахме на югоизток добре очертана пътека, която все някъде слизаше, най-вероятно в с. Кошница (както се и оказа впоследствие). Върнахме се на черния път и тръгнахме по него. Малко (40 м.) след това той стана пътека, посоката стана югоизток и след още 40 м. се появи нашата маркировка… Толкова за посоките. По-надолу загубихме трайно маркировката, но затова пък след два дни се върнахме и се качихме от Гарга дере нагоре, защото там я знам къде слиза. Е, пак остана малък участък без маркировка, но тя вероятно минава през безнадеждно обрасли с храсти и тръни места, тъй че там има безпроблемен, алтернативен, немаркиран маршрут.
И накрая нещо за пасажа: „стръмно спускане по обрасъл с храсти и ниска дървесна растителност югозападен скат към живописното Гарга дере“. С изключение на посоката, всичко е вярно. Стръмно е, обрасло е с нисък габър и почти няма маркировка, но спускането е на запад.
Пет Фев 12, 2016 2:25 pm
gundu
ivailo.hr написа:
...... С изключение на посоката, всичко е вярно. Стръмно е, обрасло е с нисък габър и почти няма маркировка, но спускането е на запад.
........................
Е не е ли направо разкошно?! Всичко си е баш така освен посоката! Те така, с такъв "Пътеводител", като тръгнеш от Ботев, вместо в Карлово с кеф можеш да слезеш на Емине.
Един цитат от времето, когато топографията беше повече изкуство отколкото наука: "Когато знаеш посоката, пътя не можеш да объркаш!"
_________________ ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Пет Фев 12, 2016 5:46 pm
momchilov
Може ли някой да даде опорни точки за минаването на маршрута. Мислех, че е паралелен на ком-емине, но нещо много варианти, повечето не стигат морето...
Мисля да се пробвам юни в началото, с голямата раница и палатка. Дано дотогава си изясня откъде точно трябва да се мине.
Има такова нещо, но трябва турската страна да се намеси. При нас маршрута свършва при с. Мезек. От там се пресича границата при Свиленград. Поне това е замисъла.
Между другото и Е-3 трябва да стигне Босфора. За Турция не знам, но тук не е изграден до границата.
Пон Фев 22, 2016 12:51 am
ivailo.hr
momchilov написа:
Да нещо такова, но някой ми беше казал за вариант стигащ до морето...
През 2014 г. засякохме един французин на х. Орфей. Тръгнал сам с палатка, смартфон и някакви дребномащабни карти. Тръгнал по Е8 от Ирландия, както си му е реда, каза че трябва да стигне до Истамбул, а крайната му цел е Пекин или Шанхай. Есенцията която запомних от неговия кратък разказ за трасето на маршрута в различните държави напомняше по смисъл популярната в началото на 90-те игра "Тука има, тука нема!"
Пон Фев 22, 2016 12:34 pm
Mariana1000
Съвсем се обърках като ви чета Хайде да уточним нещата
Е- 3 е "Атлантически океан - Ардени - Карпати - Стара планина - Черно море"
Е - 8 е "Северно море - Дунав - Карпати - Рила - Родопи - Босфор"
Т.е. и двата свършват на Черно море, но единия при н. Емине, другия в Истанбул.
В момента БТС искат да пренапишат българската част на Е - 8, но дори и така няма шанс да свърши на нашето Черноморие, колкото и да е приятно да приключваме похода с плаж
momchilov, като гледам че на Ком - Емине не се съобразяваш с маркировката, вземи тегли на картата една линия от Боровец до морето и карай по нея
Иначе маршрутът е следния: Боровец - х. Мусала - връх Мусала - х. Заврачица - х. Белмекен - язовир Белмекен - х. Смирненски - Юндола - с. Аврамово - вр. Велийца - с. Бозево - махала Златарица (Кьорева махала) - Каратепе (или втори вариант Юндола - Велинград - вр. Голяма Сюткя - Каратепе) - язовир Голям Беглик - язовир Широка поляна - х. Орфей - хижа Тешел - Триград (има няколко варианта - през Триградското ждрело, през Буйновското ждрело и Ягодина) - Чаирски езера - с. Мугла - х. Ледницата - х. Перелик - Пампорово - Рожен - х. Момчил юнак - х. Преспа - х. Свобода - х. Сини връх - с. Паничково - проход Китката - с. Йончево - х. Аида - с. Спахиево - с. Сираково - с. Тракиец - язовир Тракиец - с. Текето - с. Орлово - х. Книжовник (не се знае дали работи, най-вероятно не) - с. Долно Войводино - гара Царева поляна - с. Кладенец - с. Лясковец - с. Долно Садиево - х. Тънково (и за нея не се знае дали работи, най-вероятно не) - подсичане на вр. Света Марина - вр. Шейновец - крепост Мезек - с. Мезек (от проход Китката се отбива втори вариант покрай язовир Кърджали, но трябва да ровя за карта, защото не го знам точно откъде минава, по-късно може да го допиша)
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Фев 22, 2016 9:33 pm
Mariana1000
Същото твърдят, само на картите са пльоснали някакви измислени линии
Вярвам, че турците ще се опитат да прилапат и края на Е-3 в полза на туризма си, но няма да ги огрее. Финистера е на единия край, Емине на другия, няма какво да си точат зъбите. Достатъчно им е един европейски маршрут да свършва на Босфора, айде няма нужда и 12-те все там да водят.
Е-3 съм го захващала от двата края, дай Боже някой ден да походя и по средата
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Фев 22, 2016 9:53 pm
momchilov
Реално всички имат предвид - българската част на съответното Е! Аз просто се надявах, че има начин да завършва през Странджа на Черно море. Ако се знае маршрута в странджа - може пък и да се измисли връзка до там...В турция не ми се ходи пеша точно тази година...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети