ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
КОМ – Емине Варианти на пътеката
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 12, 13, 14  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
КОМ – Емине Варианти на пътеката
Автор Съобщение
boris_borisov

Мнение Отговорете с цитат
Тази година минах два пъти покрай Издремец /с колело, разбира се Smile/. Пролетта с Пацко и съквартиранта му и през лятото сам. При пролетното преминаване по маркировката набелязах няколко неприятни момента: след Тръстеная, колкото и равнинно да изглежда, се кара трудно, нагоре е; покрай фермата пътят минава през една голяма л..яна локва; после през гората пак е кално, каменисто и стръмно; по поляните след това пак е нагоре и се кара трудно; при самото подсичане на Издремец в гората пак беше много кално и осеяно с кравешки л..а; пак там пътеката е силно наклонена, има големи камъни и предната есен приятелка на Пацко се е пребила и си е потрошила колелото; после, при оня кол в средата на поляната, където посоката се променя рязко, наклонът на спускане е неприятно голям, а долу в ниското те чакат бодливи храсти, които заплашват гумите на колелото, дрехите и кожата ти; после пак няколко кални деренца и 2-3 паднали дървета на пътеката, които с колело се заобикалят трудно. Ясно ми е, че за големите карачи тия трудности не са никакъв проблем, ама аз не съм голям карач и тия работи ме дразнят и морят Smile
После през лятото на КЕ експериментално реших да подсека Издремец от запад, за да видя дали оттам не е по-добре. Rincewind, по чийто трак се движех дотогава, отказа да ми начертае пътя западно от Издремец, понеже не беше сигурен дали изобщо съществува Smile Така че се движех само с помощта на GPS-a. Впечатленията ми: След объркването при МОК Адм. Smile хванах верния път зад сградата. Сенчесто, по джипчийски път, без значими препятствия, с лек наклон нагоре, кара се целия. Като цяло, много приятно. После има спускане по обрасъл с високи треви път и минаване покрай показаната по-горе чешма. От нея нагоре вече се бута по стръмен наклон (имах и леко объркване там, че то пътища много в него район), но не е много дълго и накрая следва каране до вливането в маркировката.
Чисто субективното ми впечатление е, че за човек с колело по-приятно е подсичането на Издремец от запад по моята следа Smile
Сега се сещам, че имам трака от пролетта и може да се сравни директно с моя, даден по-горе. Ще го изпратя на някой, дето знае как да свърши тая работа, понеже ние от село повече от други работи разбираме... Smile
Пон Ное 16, 2015 2:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Мнение Котел Отговорете с цитат
Тази седмица бяхме с хлапетата в Катунище и отскочихме до Котел да се разходим. В новата версия на БГМ видях, че маршрута през Котел минава покрай църквата и после през пешеходната зона на изток. Около църквата обаче не видях ни една марка. Нарочно се спуснах по улица Разбойна на югозапад към р. Сухойка но и там ни една марка нямаше. Стана ми любопитно - в Котел няма ли маркировка или не се минава от там където е показано? Не съм търсил другаде как е - бяхме на разходка и нямаше време. Срещу църквата има хубава пицария. По улицата към нея също няма маркировка. А преди това минахме над църквата - и там нищо.
Пон Фев 08, 2016 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vladofff

Мнение Re: Котел Отговорете с цитат
Dimo Kolev написа:
Тази седмица бяхме с хлапетата в Катунище и отскочихме до Котел да се разходим. В новата версия на БГМ видях, че маршрута през Котел минава покрай църквата и после през пешеходната зона на изток. Около църквата обаче не видях ни една марка. Нарочно се спуснах по улица Разбойна на югозапад към р. Сухойка но и там ни една марка нямаше. Стана ми любопитно - в Котел няма ли маркировка или не се минава от там където е показано? Не съм търсил другаде как е - бяхме на разходка и нямаше време. Срещу църквата има хубава пицария. По улицата към нея също няма маркировка. А преди това минахме над църквата - и там нищо.

Направо не ми се мисли как става ориентирането по котленските улици в условията на гъста мъгла. А как ли стои въпроса със зимната пътека, жалони налични ли са, или се ползват тези от оградите на къщите?
Пон Фев 08, 2016 1:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

В Котел, ако не познаваш добре града, спокойно можеш да си врътнеш километър-два в повече, докато излезеш от него, в сравнение с най-краткия и бърз вариант. Тоя последния не го знам, но съм сигурен, че го има Smile
Пон Фев 08, 2016 2:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov

Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Ooo, Борка, привет!
Някой "гражданин" успя ли да визуализира трака, западно от Издремец, за който писа в първия пост на тази страница, да сравним на Мапата нагледно двата варианта?

Пон Фев 08, 2016 7:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
momchilov

Местожителство: София

Мисля, пътя за който ставаше дума си го има на картите:

https://www.openstreetmap.org/#map=14/42.9959/23.4485
Пон Фев 08, 2016 7:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov

Не го виждам нещо, или не е това което се вижда. Тоз дето се вижда, се отклонява при Фермата, а Борката не пише да е минавал покрай нея. Доколкото схващам, от Бов той минава край рудника и бяга западно от Тръстеная и Фермата?

Пон Фев 08, 2016 7:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Хм, Борис ми изпрати трака, но чак сега почвам да се питам дали според него не съм аз човекът, дето разбира и е трябвало да сравни нещата Blink Вярата му, че съм "голям разбирач" много ме ласкае, но за съжаление освен в един-два случая, го подвежда. Т.е. нищо не разбирам от джипиеси и тракове. Затова като ми изпрати трака си го разгледах на картата, сравних с маркирания маршрут за собствена информация и дотам Laughing
Това е линк към трака от запад, този от изток го има по-нагоре в темата: http://dox.bg/files/dw?a=20151b571b

Ето ги двете следи - тази от запад на Издремец идва от Бов, не стига до фермата, а тази от изток е плътно по маркировката. Сливат се след вр. Лиляка, предполагам точно на мястото с чакалото и ръждясалия кол с табелка, в началото на м. Берилова воденица.

Не знам как се сравняват тракове, още повече че не се пресичат в началото си, но аз гледах това:

Ако не се ходи до Тръстеная, а се мине директно през м. Ключ, то тогава разстоянието ще бъде горе-долу едно и също. Ако се минава през Тръстеная, то тогава от изток е по-кратко. Това за пешеходци.
За велосипедисти гледам, че Борис се е движил по-бързо от запад, така че май оттам ще е по-добре, но сигурно зависи и от условията, все пак тогава е било лято и не е било кално. Това че има и чешма, допълнително прави излишно отбиването до Тръстеная. Само дето в началото на човек не му се иска да се отказва от дребните радости като манджа и хляб (и малиново вино Wink ), та отбиването до хижата трудно се прежалва. Laughing

Сетих се и за още нещо, което би ми липсвало, ако подсека Издремец от запад и това е Баин камък Rolling Eyes

За Котел - имам спомени за стари избледнели марки при навлизането в Котел. В самия Котел после - не, но и не сме търсили тогава. Ориентирахме се откъде да излезем от едно информационно табло с карта на града в центъра още предния ден и на сутринта просто гледахме да излезем на пътя, без да търсим маркировка. Като гледам БГ Маунтинс, май сме минали така както е начертано в нея. Всъщност то е логично да се мине покрай църквата (не е излишно да се помоли човек преди финалната права за хубаво време и здрави крака), наблизо е ком-еминейското хотелче, в което почти всички отсядаме, после покрай центъра и Пантеона, ако не ние, поне чужденците да видят някоя забележителност.
Та като се подновява там маркировката, този вариант ми се вижда подходящ. Тошко, прочете ли?! Wink Laughing

Вто Фев 09, 2016 5:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

Чета, бреее и си мисля от де да я зафана напролет!

Вероятно пак ще е на парчета, по-малко от тортата, че да е сладко!

Относно Котел:
Влизането по Сухойка не го знам и е " без коментар", ама и това ми е под ?.
През Разбойна, върха или от изток, минаваш гробищата и влизаш в града-
по-на запад или по-на изток, да слезеш, пак са две пътеки, ама у градо се сбират и до там...
Па по тая ли, по оная ли улица/сокак/, е марка нема, обикалял съм, е па нема.

За /аджамии/ новобранци, покрай реката. / Разбирай ул.Л.Камчия, автогарата и си на пътя за Омуртаг.
Това е най-дългия, но лесен маршрут и ние си минахме от там де..., въпреки, че то знам това. За идеята- одене.
Реално през центъра, пантеона и покрай църквата и надоле се спестява някой метър де.
Варианти има и по на север да се излезе на патот, но марки така и не сме видели!

Извън темата търся "мартенички" и ми се привиждат, ама ги няма.
В темата нужно ли е да ги слагаме по улиците? Все пак град, не село, има ора да питаш!

Смятам, че няма нужда, но е въпрос на градската управа да помисли по това.
Не за друго, а взема ли да я слагам може и да си имам проблеми.
Вече са ми проверявали документите, като "съмнителен" в късните часове.

На фаза планове и проекти по опресняването на марките сме!
Приоритет Околчеста поляна и южно от Разбойна!
+ поне да видя по Сухойка!

Иначе смятам да обходя голяма част от всичко що е на изток от Шипка за тази година- за кой ли път?

Търсят се желаещи за одене!
Вто Фев 09, 2016 9:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър

07.02.16 с Ivailo.hr направихме един кръгов маршрут "Стъргел-новият заслон при руините на мандрата" за картографиране подходите и някой характерни места.В частност проходихме пряката пътека от отклонението за чешмата до връзката с трасето а К-Е.
Предлаганият не може да се нарече "алтернативен", по точно е едно пряко отклонение от основният маршрут имащ смисъл при определена ситуация. Пример:ако посоката на движение е към Емине и се отбием към новият заслон и близката чешма не е нужно да се връщаме по същия път до основното трасе.След чешмата има добре проследима пътека, която напряко се съединява с класическото трасе.По скромни изчисления спестяват се около 200 м.Същото важи и в обратната посока.В този случай към момента няма маркировка на отклонението,освен една пластмасова бутилка забучена на клон,но кой ще се сети. Въпросната пътека не е подходяща за велосипедисти!

снимки: https://picasaweb.google.com/107134206014018464889/IvailoHr_070216#
Вто Фев 09, 2016 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mariana1000

Петър написа:
07.02.16 с Ivailo.hr направихме един кръгов маршрут "Стъргел-новият заслон при руините на мандрата" за картографиране подходите и някой характерни места.В частност проходихме пряката пътека от отклонението за чешмата до връзката с трасето а К-Е.
Предлаганият не може да се нарече "алтернативен", по точно е едно пряко отклонение от основният маршрут имащ смисъл при определена ситуация. Пример:ако посоката на движение е към Емине и се отбием към новият заслон и близката чешма не е нужно да се връщаме по същия път до основното трасе.След чешмата има добре проследима пътека, която напряко се съединява с класическото трасе.По скромни изчисления спестяват се около 200 м.Същото важи и в обратната посока.В този случай към момента няма маркировка на отклонението,освен една пластмасова бутилка забучена на клон,но кой ще се сети. Въпросната пътека не е подходяща за велосипедисти!

Просто не е истина! В петък говорехме за тази пътека със Стефан и аз му казах, че щом не си я минал и описал при предишното си ходене, значи не може да се използва. Гледах и снимките ти от района тогава и ми се стори обрасло около чешмата. Доста спорихме за тази пътека. Какво съвпадение е, че сте я минали точно сега Smile
Все пак ми се струва, че лятото ще е обрасла и по-трудно проследима, отколкото сега, но може да се сложи някакъв знак в началото, табелка с надпис "пряка пътека до КЕ" например? Question

todor__x написа:

Реално през центъра, пантеона и покрай църквата и надоле се спестява някой метър де.

Не само за спестяването, ами нали е международен маршрут (уж!), нека да оставят германките някой лев в Пантеона Wink

todor__x написа:

В темата нужно ли е да ги слагаме по улиците? Все пак град, не село, има ора да питаш!
Смятам, че няма нужда, но е въпрос на градската управа да помисли по това.
Не за друго, а взема ли да я слагам може и да си имам проблеми.

Нужно е, нужно! На Каминото в градовете бяха най-гъсти марките, защото там нямаш видимост и е вероятно да се забъркаш по уличките. А рано сутрин може и да няма кого да попиташ, улиците обикновено са празни.
Мисля левурдата тази година да бъде около Котел и тогава да решим този проблем. Април, най-късно май да го направим, ние със Стефан искаме да отделим повечко дни, така или иначе ще бием път, поне да се свърши повече работа, пък и да я кача Разбойна накрая.
С градската управа ще говорим и обясним, аз мога да я свърша тази работа като наближи събитието, още повече и с БТС-то ще говоря, та да отидем упълномощени от тях. Това е най-лесно, живот и здраве да е да изпролетеем и да идем с боята там Very Happy

Вто Фев 09, 2016 11:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov

boris_borisov написа:
пак там пътеката е силно наклонена, има големи камъни и предната есен приятелка на Пацко се е пребила и си е потрошила колелото

Сря Фев 10, 2016 10:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър

Mariana написа:
Просто не е истина! В петък говорехме за тази пътека със Стефан и аз му казах, че щом.......

Истина е!
Целите на двата тура бяха различни,изпълнението е към 90%.За справки-авторите.
Mariana написа:
Все пак ми се струва, че лятото ще е обрасла и по-трудно проследима........

Напротив, през зимана под снега си губят в голяма степен хоризонталните ориентири,ориентировката е по вертикалните такива, в смисъл съществуващи просеки и... следите на горските животни.Very Happy
Да се пооправи времета ще направим някаква маркировка, без това да ангажира "маркировчиците".
За Котел и маркировката,не върви в град да има класическа туристическа маркировка.В kade.si и BGMountains има символи за маркиран маршрут, но това е по-скоро да покаже оптималното трасе на К-Е през града.Може би трябва да се намери друг начин на изчертаване или в чертите на града въобще да не се изобразява .Иначе за трасето маже да се добие визуална представа, отваряш http://street-view.bg360.net/bg/ ,изписваш търсеното местоположение/в случая "Котел"/ и "пътуваш"/изключая пешеходните зони/.
Чет Фев 11, 2016 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mariana1000

Петър написа:
Напротив, през зимана под снега си губят в голяма степен хоризонталните ориентири,ориентировката е по вертикалните такива, в смисъл съществуващи просеки и... следите на горските животни.Very Happy

Ще видим напролет, като избуи Ужасът на Стъргел т.е. шипките и къпините Wink

Петър написа:

За Котел и маркировката,не върви в град да има класическа туристическа маркировка.

А в село може ли? Laughing
Не виждам защо например в Лакатник, Клисура, Драгалевци, Емона, Дъскотна, Козичино, Аврамово (има и още, да не изброявам) да има марки, а в Котел, където ориентирането ще е по-трудно, защото е по-голямо населено място да няма.
Как чужденците ще се оправят, като няма да имат интернет и не знаят езика?

И пак ще дам примера с Каминото, защото не е нужно да откриваме топлата вода - хората са сложили маркировка през всички села и градове по пътя, в резултат на което без да знам испански не съм се губила никъде, а в Котел хората трябва да разпитват по улиците за да се оправят. И то вече накрая като са изморени и контузени и предстои Върбиш - Риш. Освен това няма упомената забрана за маркиране в населени места в наредбата за маркиране, както и не знам да има такова негласно правило. Единствените проблеми биха могли да дойдат от Община Котел, но едва ли ще спъват нещо, което ще е от помощ за туризма и не се налага те да дават пари.

Все пак чакам да видя и други мнения, най-вече на хората, които тепърва ще минават от там... Question

Чет Фев 11, 2016 2:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

За колоездачния път западно от връх Издремец:

Щом Борис Борисов казва, че е МНОГО по-добре с колело да се минава оттам, може след съгласуване с БТС да се постави червена маркировка по пътя и табели с надписи - например - "Е-3 Ком-Емине - велосипеден вариант ?? км до м.Берилова воденица" (успех на този, който ще изпише всичко това върху табелката. Smile ).

За заслонът при Стъргелската мандра:

Има ли снимки отблизо от вътрешността на заслона? Покривът не пропуска ли вода? Има ли нарове, става ли за нощуване?
Според мен пролетта ще видим докъде ще стигне строителството около Арабаконак и тогава може да маркираме и този заслон. А може да се окаже, че на Арабаконак ще направят още по-хубав заслон. Така или иначе в района остана още работа за вършене, така че нямам търпение да дойде пролетта.

За маршрут Ком-Емине в град Котел:

Разбира се, че трябва да има маркировка в град Котел. За целта има хубави дървета и още по-хубави електрически стълбове.
Трябва обаче да се съгласува с местните власти, които едва ли биха имали нещо против да се улеснят и привлекат туристите в града. Още повече - както отбеляза Mariana1000 - ако не им се налага те да плащат за това.

През 2012 г. по време на нашето Ком-Емине влязохме в Котел от запад покрай река Сухойка и Природонаучния музей. Минахме покрай няколко чешми и паметници, като стигнахме до църквата. От там ни упътиха към (или пък сами намерихме) уютната къща за гости "Констанс" на ул. "Софроний" 5, където пренощувахме. До вечерта разгледахме центъра на града и Пантеона на котленските възрожденци, също така напазарувахме храна и лекарства. На следната карта съм обозначил пътя ни с тънка червена линия:

На другия ден имахме леко несъгласие в групата дали трябва да питаме някой от жителите на града за най-краткия път до главното шосе за Котленския проход и град Омуртаг. 4-ма от нас решиха да попитат и хората ни насочиха - по ул. "Диавена" - ул. "Св. Св. Кирил и Методий" и съвсем малко по ул. "Поп Янко" до бул. "Васил Левски" (главното шосе) - дебелата червена линия на картата. Другите 2-ма от групата не попитаха и разчитаха, че сами ще се оправят - те са минали най-вероятно по ул. "Проф. Павлов", ул. "Георги Сава Раковски" и ул. "Луда Камчия", след което по бул. "Васил Левски" до мястото, където ние ги изчакахме 10-тина минути. Техният път е бил с около 800 метра повече от нашия - синята линия на картата.

Наглед 800 метра повече не са толкова много. Но при положение, че за деня ти остават над 25 километра с тежки раници по труден за ориентиране терен, не е най-добрата идея денят ти да започва с близо 1 километър допълнително ходене, изгубване на пътя още в самото начало и съмнения след неуспешния старт.

Като гледам картата и ми хрумна, че може да се избегне почти цялото ходене по шосето след град Котел, ако се хване горския път на североизток от града - отбелязан с оранжева линия. Обаче трябва да се преодолее близо 40 метра денивелация, което не е особено добра идея.

И накрая - малко ком-еминейски хумор - понеже вече имам опит в маркирането на паметници Smile - ето как си представям маркировката върху Пантеона:

Чет Фев 11, 2016 8:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 12, 13, 14  Следваща
Страница 7 от 14

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.