|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
mislesht
|
|
|
 |
 |
"Пушки, вируси и стомана" на Д.Даймънд, обстойно изследва маркираните от наблюдателя теми, както и др.въпроси от настоящата дискусия.
Препоръчвам. |
Това май ще ми е най-полезно от цялата тема. 
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Вто Яну 12, 2016 3:53 pm |
 |
 |
vladofff
|
|
|
|
И у дома се мъдри това четиво повече от година, а все нямам време да я започна, просто не е много тънка.
|
|
|
Вто Яну 12, 2016 4:20 pm |
|
 |
tzezko
|
Храната- начин на употреба. |
|
Смятам протичащата дотук дискусия за сектантска- всеки от изразяващите мнение разглежда това, което слагаме в устата си единствено като гориво за метаболитния двигател на тялото.
А човекът, за разлика от другите хранещи се същества на Планетата, има и душа и приемайки храна, храни и нея. Дори смятам, че предимно нея. И не следва да я измъчваме с каквито и да било ограничения или прекалявания. Тук някъде намирам истината за храната, в частност и за храната в планината.
С всичките си сетива е необходимо да възприема храната човекът. Още от входната врата ароматът да му погали обонянието, да се засмее окото когато през прозорчето на фурната зърне препечената кожичка на пилето, било то и най- обикновен бройлер, да се чукне с ближния с чашка тъмна бира за радост на небцето и душата.
И кога ще протече по- ведро денят ти, излизайки от затрупания с метър сняг заслон, обувайки пантите за 5- 6 часов преход? Когато си изсипал шепа чия в устата си или като с филийка две си изсърбал две купи гореща пача, застроена богато с жълтъци и прясно мляко, с плуващи магданозчета между златистите кръгчета мазнина.Във втория случай, убеден съм, ще лети туристът като моторна шейна с широка верига нагоре по склона и като вятърът надолу.
Ами представете си подобен преход със снегоходките. Пуф- паф, пуф- паф по баира! После спираш, и вместо да изсипеш в уста от найлоновото пликче две лъжици киноа, наклаждаш огънче, набождаш парче сланинка на едно шишче, нагряваш го, пъхаш го заедно с червен пипер, чубричка или сминдух между две препечени филийки, прокарваш го с едри глътки домашно червено вино, от стръка праз лук може даже направо всички да отхапват. Е, как да не ти пее душата!? Та това мултиплицира всичката плюсова емоция до момента! И колкото повече дребни екстри си измислиш, толкова по- висока е степента.
Естествено, най- голямата екстра (дарба свише е да я притежаваш) е, в смях и веселие да съумяваш да споделяш всичко това с верни другари.
А шарената прясна вратна пържола на мраморна плоча?! Е**м ти нахута, хумуса и лимеца заедно и поотделно! Да ме прощава модерацията.
Пред Райските врати опашката е една. Никой няма предимство, независимо, че е изял един тон годжи бери и изпил цистерна зехтин. Даже може и да го махнат от опашката задето е измъчвал душата си. Въпреки че Отгоре са толерантни към проявите на лош вкус и погрешно мнение.
|
|
|
Вто Яну 12, 2016 7:04 pm |
|
 |
DHG
Регистриран на: 23 Юли 2012 Мнения: 452 Местожителство: Кюстендил |
|
|
|
Tzezko,братко, твоите праведни слова ме хвърлят в изумителен душевен екстаз. Иска ми се да ти стисна ръката и заедно да похапнем и пийнем от написаното от теб някой път 
|
|
|
Вто Яну 12, 2016 7:25 pm |
|
 |
dobrifin
|
Re: Храната- начин на употреба. |
|
 |
 |
..... |

|
|
|
Вто Яну 12, 2016 7:41 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
 |
 |
Tzezko,братко, твоите праведни слова ме хвърлят в изумителен душевен екстаз. Иска ми се да ти стисна ръката и заедно да похапнем и пийнем от написаното от теб някой път  |

_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Вто Яну 12, 2016 7:43 pm |
 |
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3431 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА!!! И Зоната не е!
П. П. В началото на седмицата като пазарувам в Кауфланд и си набелязвам от витрината с месата какво бих могъл да взема за скарата в края на седмицата. Сега на промоция е цяло парче свински врат без кост!
|
|
Вто Яну 12, 2016 8:02 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
|
tzezko Вкус, цвят и феерия на храната.
stefan_iliev38 : НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА!!! И Зоната не е! Все пак, да уважаваме и Зоната, темата е за диети и режими. В мен винаги се борят, режима на спартанците и режима на ПРАЖОЛИТЕ С ЧЕРВЕНО ВИНО!
|
|
|
Вто Яну 12, 2016 8:22 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
Както писах още в началото, и аз виждам много сектантство в зоната. Само, че има и различия. Зоната е измислена главно и най-вече заради физическото оцеляване на автора й. Поради сериозен генетичен порок, без нея той отдавна трябва да е мъртъв. Общо взето зоновата пропорзия и рибеното масло го държат жив. За никой от другите тя не е толкова необходима че пък и задължителна, и без нея може би ще преживеят, кой повече, кой по-малко. За мен е интересна, защото ми предоставя възможности, които иначе биха били непосилни за начина на живот който водя. Стефко, бих допълнил казаното от теб, според една статистика в Италия, никой не е по-голям, душманин, причиняващ редица видове рак, от хляба, пък бил той бял чер или типов...За съжаление това е истината. Инак много обичам леб Неапол или топла франзела от Лидела. Само, че преди години ми се наложи да ида на дофтор, и се установи, че ако продължавам по същия начин, да ям сладко и боклуци, няма да ми остане много време за наслаждения от леба и пържолата. Та за някои зоната е изгъзица и поредната диета, а за други е единственото лекарство, което би могло да ги задържи малко по-дълго живи.
А 140 грама червено вино, според Сиърс е изключително добър въглехидрат за обед или вечеря, така че не бива да се сипят и крайни негативи за учението му.
|
|
|
Вто Яну 12, 2016 8:40 pm |
|
 |
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 653 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
|
 |
 |
Tzezko,братко, твоите праведни слова ме хвърлят в изумителен душевен екстаз. Иска ми се да ти стисна ръката и заедно да похапнем и пийнем от написаното от теб някой път  |
И аз, и аз!!!
Впрочем, дали модераторите не биха помогнали да си сменя никнейма на Кюфтелина?
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=edqH0ofRQrM |
|
|
Вто Яну 12, 2016 9:11 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3431 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Така. Значи дотук разбрах, че в Зоната има много сектанство, че е измислена като лекарство за болни хора и че може би ще удължи живота на здравите хора (с година? Или 2 години?), ако се лишават от нормален за тях начин на хранене с нормални храни, които тялото им иска и които са им приятни - приятни и за тялото, и за душата.
Може би ще трябва да прочета по-подробно за тази Зона, макар че подозирам, че след това ще се отвратя от нея, както се отвратих и от учението на Дюкан например. Или и за диетата на Дюкан ще се намери някой тук, който да я защити?
За хляба. Цитирах една стара българска поговорка - Никой не е по-голям от хляба - която може би почти всички българи знаят, поне аз не съм срещал човек, който да не я знае.
 |
 |
... Стефко, бих допълнил казаното от теб, според една статистика в Италия, никой не е по-голям, душманин, причиняващ редица видове рак, от хляба, пък бил той бял чер или типов...За съжаление това е истината... |
Каква е тази статистика? Може ли да я видим и ние? Редица видове рак? Колко са видовете рак? И как се установява причината за рака?
Само да не стане като в следното "научно изследване":
|
|
Вто Яну 12, 2016 9:31 pm |
|
 |
DHG
|
|
|
 |
 |
 |
 |
И аз, и аз!!!
Впрочем, дали модераторите не биха помогнали да си сменя никнейма на Кюфтелина? |
Штъ изям напрао кат се видим
Това е най-добре звучащия ник.
Епа щом можге да се сменяват никове, аз искам да съм Пържолан.
|
|
|
Вто Яну 12, 2016 10:12 pm |
|
 |
HHristov
|
|
|
 |
 |
.. ако се лишават от нормален за тях начин на хранене с нормални храни, които тялото им иска и които са им приятни - приятни и за тялото, и за душата.
Може би ще трябва да прочета по-подробно за тази Зона, макар че подозирам, че след това ще се отвратя от нея, както се отвратих и от учението на Дюкан например. Или и за диетата на Дюкан ще се намери някой тук, който да я защити? |
Може би наистина първо трябва да се прочете. Никъде в в Зоната не става въпрос за лишения. Няма забранени храни и напитки. Трябва само да се спазва определена пропорция между въглехидрати, протеини и мазнини в храната и да не се преяжда. Количеството на храната е предостатъчно и една от целите е никога да не се изпитва глад. Когато започнах да се храня по този начин се наложи да УВЕЛИЧА количеството на храната която приемам. А относно това с колко ще удължи живота, само Ония може да реши. Значително подобреното качество на живота обаче си струва усилията.
|
|
|
Вто Яну 12, 2016 11:20 pm |
|
 |
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 653 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
И аз, и аз!!!
Впрочем, дали модераторите не биха помогнали да си сменя никнейма на Кюфтелина? |
Штъ изям напрао кат се видим
Това е най-добре звучащия ник.
Епа щом можге да се сменяват никове, аз искам да съм Пържолан. |
За мен ще ти трябва херметическа тенджера
Ааааааааааааааа... Видях!!! Сменили сте го. Ура! Много благодаряяяя. Лав ю олл!
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=edqH0ofRQrM |
|
|
Сря Яну 13, 2016 12:22 am |
|
 |
DHG
|
|
|
Планинарките сте тегави, знам аз. 
|
|
|
Сря Яну 13, 2016 9:39 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|