|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Сотиров
|
Фотографска завист |
|
Честито Рождество, приятели!
Тошко и Вики, загледах се в снимките ви, включително и тези от изкачването на връх "Ботев". Силно впечатление ми направи мекотата на зеленото. То просто като одеяло, на талази се стеле! Как се прави това? Апаратът ли е добър или има някакъв допълнителен "шопски" номер? Да не е онази техника, дето прави по-шарени снимките, но не ѝ помня името? Само че тук не видях шарении, всичко е много умерено и реалистично. Браво!
|
|
|
Съб Дек 26, 2015 9:58 pm |
|
 |
viktoriat
|
|
|
|
Здравей, благодаря ти за добрите думи. Тайната на снимките е в това, че няма тайна. Снимам всичко в Raw формат, след което ги конвертирам през camera raw7.0 на PS CS6 основно леко подчертани цветове и баланс на бялото, но внимавам да е много фино и почти да не си личи намесата, защото иначе се получават онези шарении, за които говориш ти.
Иначе фотоапарата ми е Canon 500D и обектив EF - S 15-85mm, широкоъгълен за пейзажи, но си става за всичко останало. Цялата тази техника с чантата тежеше около 2,5кг, но никога не съжалих че го нося цели 600км, много удобно си го бях закрепила на кръстния колан, е имаше и моменти когато ми пречеше, особено при изкачване, но свикваш.
_________________ http://komine2015.blogspot.com/ |
|
|
Нед Дек 27, 2015 12:19 am |
|
 |
Сотиров
|
Така кажи, де! |
|
А аз се чудех защо с моя фотоапарат небето все е като разлято мастило! С кутийка 250 грама - десет пъти по-лоши снимки, то е ясно. А и тоз Rаw формат не го пише на моя апарат. Точно срещу мен е магазинът на Фотосинтезис. Там има едни апарати по 2500 лева - от сравнително евтините са! Дали пък да не заделя? 
|
|
|
Нед Дек 27, 2015 1:04 am |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
Re: Фотографска завист |
|
 |
 |
... Силно впечатление ми направи мекотата на зеленото. То просто като одеяло, на талази се стеле! Как се прави това? Апаратът ли е добър или има някакъв допълнителен "шопски" номер?... |
 |
 |
... фотоапарата ми е Canon 500D и обектив EF - S 15-85mm, широкоъгълен за пейзажи... |
А поляризационен филтър за по-богати и наситени цветове, за намаляване на отраженията, подчертаване на облаците и по-наситено синьо небе?
Тошко и Вики, още веднъж - поздравления за Ком-Емине!
Въпрос към Тошко:
В началото на похода - 10.07.2015 г., новата хижа "Ком" - си записал в дневника на Вики:
"Искам да стигнем до нос Емине в пълен състав, живи и здрави, на морето ще извикам силно, много силно!"
Е, стигнахте в пълен състав, че и един допълнителен ком-еминеец отгоре. Живи, здрави - и това може да се приеме за изпълнено (въпреки болките и травмите).
Извика ли силно, много силно на Морето и какво му каза?
При тези походи е много странно как имаш на разположение десетки дни и стотици километри, за да измислиш какво да кажеш на финала, а накрая - като стигнеш крайната цел - оставаш безмълвен... сякаш думите са излишни... или не искаш да ги изречеш...
|
|
Нед Дек 27, 2015 8:35 am |
|
 |
viktoriat
|
|
|
|
 |
 |
А поляризационен филтър за по-богати и наситени цветове, за намаляване на отраженията, подчертаване на облаците и по-наситено синьо небе? |
Поларизационния много намалява скоростта и тогава трябва и статив, затова моя е неутрален, също върши много добра работа.
Благодаря на всички в този форум, които по един или друг начин ни дадохте информация, съвети и всичко, което бе необходимо за да се справим успешно с прехода.
А за края, за мен не е край, а едно ново начало на пристрастяването към красотата и свободата на планината. 
_________________ http://komine2015.blogspot.com/ |
|
|
Нед Дек 27, 2015 9:08 am |
|
 |
Тодор (Тошко)
|
Re: Фотографска завист |
|
 |
 |
 |
 |
... Силно впечатление ми направи мекотата на зеленото. То просто като одеяло, на талази се стеле! Как се прави това? Апаратът ли е добър или има някакъв допълнителен "шопски" номер?... |
 |
 |
... фотоапарата ми е Canon 500D и обектив EF - S 15-85mm, широкоъгълен за пейзажи... |
А поляризационен филтър за по-богати и наситени цветове, за намаляване на отраженията, подчертаване на облаците и по-наситено синьо небе?
Тошко и Вики, още веднъж - поздравления за Ком-Емине!
Въпрос към Тошко:
В началото на похода - 10.07.2015 г., новата хижа "Ком" - си записал в дневника на Вики:
"Искам да стигнем до нос Емине в пълен състав, живи и здрави, на морето ще извикам силно, много силно!"
Е, стигнахте в пълен състав, че и един допълнителен ком-еминеец отгоре. Живи, здрави - и това може да се приеме за изпълнено (въпреки болките и травмите).
Извика ли силно, много силно на Морето и какво му каза?
При тези походи е много странно как имаш на разположение десетки дни и стотици километри, за да измислиш какво да кажеш на финала, а накрая - като стигнеш крайната цел - оставаш безмълвен... сякаш думите са излишни... или не искаш да ги изречеш...
Ако трябва да съм по-честен,ще кажа че два-три дни преди да стигнем до Емине нямах вече такова желание да стигна.
Всичко щеше да свърши, даже от кръчмата в Емона не ми се мърдаше, много уроци научих на този преход.
За всеки минавнето е различно трудно, примерно Вики го мина по-трудно макар че вървяхме заедно.
Но както и при теб, това минаване по този маршрут ме промени.
|
|
|
Нед Дек 27, 2015 9:43 am |
|
 |
Тодор (Тошко)
|
|
Нед Яну 08, 2017 11:57 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|