Re: Пирин. Връх Вихрен, Кончето и Рибно Бъндеришко Езеро
Чудесно време си хванал,хубави снимки и хубав поход.Поздравления.И аз смятам живот и здраве тази година да отида пак на Кончето,макар,че ме беше голямо шубе когато го минавахме през подсичащата пътека.
Виждам,че в блога го наричаш връх Кончето,мисля,че не се води точно връх,а ръб,ако бъркам ме поправете,тук има доста по опитни планинари които ще кажат.
По-Здрави
_________________ Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост,
твойта прелест,
ах, те имат край.
Съб Авг 29, 2009 10:15 pm
Gamina
Ръб е, или по-скоро седловина
Върховете от двете му страни са Бански Суходол (на северозапад) и Кутело.
Снегът под Вихрен наистина си седи по цяла година. А това цялото стъплотворение по пътеката ме застреля направо.
Дай малко повечко инфо за х. Вихрен. На нас ни казаха, че ХЕИ им хлопнали кепенците. Ако наистина са се заели да я стегнат след проверката ще е много добре
Нед Авг 30, 2009 12:29 pm
raskoll
нали има и връх Кончето, и седловината, бях и на двата.
а за хижа Вихрен мога да кажа само че е в ремонт, така ми каза човек който работи там, не знам дали е хижар или кой е бил той. но на Бъндерица може да се нощува без проблем, наблизо е.
Пон Авг 31, 2009 3:40 pm
pepino_bg
raskoll написа:
нали има и връх Кончето, и седловината, бях и на двата.
gamina написа:
Ръб е, или по-скоро седловина
Върховете от двете му страни са Бански Суходол (на северозапад) и Кутело.
!!!
Пон Авг 31, 2009 3:59 pm
albena :-)
raskoll написа:
нали има и връх Кончето, и седловината, бях и на двата. .....
Кончето се нарича билото в частта му между връх Бански Суходол и Кутело
Пон Авг 31, 2009 6:32 pm
raskoll
а връх кончето се нарича връх който е следващия след Бански Суходол в посока хижа Яворов. той е 2760 Метра.
Пон Авг 31, 2009 6:42 pm
albena :-)
не знаех
чака сега да отворя карта на Искър тур
тц - отворих картата, следващия връх е Баюви дупки, следва Каменитица......
нещо го не намирам......
Последната промяна е направена от albena :-) на Пон Авг 31, 2009 6:46 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Авг 31, 2009 6:43 pm
Gamina
raskoll написа:
а връх кончето се нарича връх който е следващия след Бански Суходол в посока хижа Яворов. той е 2760 Метра.
Хм... къде го видя тоя връх Кончето
Вероятно се бъркаш със заслона Кончето, би трябвало да е на горе-долу тая височина и се пада след Бански Суходол в посока Яворов
Самия заслон е под вр. Баюви Дупки, а на някои карти е дадена надморската височина на хижите и заслоните. Сигурно от там идва цялата работа
Пон Авг 31, 2009 6:46 pm
raskoll
хм... аз имам карта на домино и там има отбелязано място на което пише 2760 и пише Кончето, но също така и има нарисуван заслон... така че реших че има и такъв връх ))) обърках се. следващия връх е Баюви Дупки 2820.
така че... пардон няма такъв връх))))
Леле, леле - dido и Speedy че ви изедат барабар с картите и фотоапаратите...
Апропо който е одил там билно знае, че от вр. Каменитица до последния от многото Кутели има толко много връхчета, колкото думи нема в банския речник .
Точно над заслона посока вр. Баюви дупки има една кота, която изглежда като връх, ама местните не са я удостоили с внимание.
Еми зависи отде го подхванеш - вр. Каменитица няма. Има вр. Разложки суходол 2725, той има 2 слабо изразени коти. След него е Баюва дупка, мисля бяха три добре изразени коти, разтеглени през няколкостотин метра. Най-високата беше над заслон Кончето. Следва Безимен, от който се отклонява Котешки рид, после Бански суходол, след него Кутело с четирите си слабо изразени коти.
Така или иначе за Баюва дупка и Кутело мисля е съвсем логично да се говори като за единични върхове вместо да се рецитират номера разни - местните номера не знаят ...
Според мен Павел се е объркал гледайки картата, където е дадена надморската височина на заслона (2760) и го е сметнал за върх. Иначе чучката над самия заслон (кота 2775 м), посока в. Баюва дупка, мисля не може да се нарече връх. То такива бол из билата. С тия номерирания на върхове 1, 2, 3 само бели стават.
От Кутело на северозапад следват Бански суходол, Кота 2836 (от нея се отделя Котешки рид), една малка чучка м/у нея и заслона, кота 2775 (над самия заслон), трите коти на в. Баюва дупка (Баюви дупки), Каменитишкия превал, безименна кота м/у Каменитишки превал и Разложки суходол, Разложки суходол (кота 2725, дето сега я водят в. Каменитица, от която се отделя рида, където са Събиците/Стъпалата), следва неговата издънка кота 2640 (дето сега я водят в. Разложки суходол) и Суходолски превал.
Всъщност това 2640 дето го водят Разл. суходол не е една, а са 3 коти. Не знам каква е тая височина 2640, ама веднъж като тъпкахме с Дидо там GPS-а му даде доста по-различни цифри.
Ники, бе земете ги турете в ред тия чучки тамо. По карста се движихме и правихме справка с една карта, на която пише "консултант Николай Даутов". И имаше вр. Каменитица 2725м.
Ристе, местата където се събират землищата на съседни населени места винаги са проблемни откъм названия. Отделно навремето алпинистите са си именували разни неща, после са ги изпонаписали по пътеводителите и вече е трудно да се докаже, че черното е бяло човек.
Скоро знаеш тука стана дума за т.нар. Самодивски ез. Трудно е да кажеш вече че това е измислица на някой си. Виждаш, че там в случая цитирах едно противоречие на авторите, които са го сефтосали това име (те ли са го измислили не зная), но един път ги наричат така, един път иначе. Дадох там цитати с години и страници.
Същото е положението и с това Каменитица. Преди 1960 г. в никой източник няма такъв връх. В пътеводителите от 1929 и 1956 г., в държавни документи и т.н. Аз мога да ги цитирам. Изведнъж през 1960 г. той се появява в пътеводителя на Пирин на Н. Миронски и Ат. Вълчев. Как, защо и какво, те необясняват. Пишат кота 2725 като Каменитица, а 2640 Разл. Суходол на страница 28, а на страница 43 са изпраскали картосхема, където кота 2640 не съществува, а кота 2725 си е Разложки Суходол. Шах с пешката, оправяйте се.
Същите автори за някои неща имат противоречия дори в рамките на една и съща страница. Ама айде сега да не ги цитирам сега, че....
Да се върна на въпроса за картата, където пише консултант Николай Даутов. Предложох това Каменитица да се махне и да се върне Разложки суходол, както е било преди ерата на алпинистите, демек преди 1960 г., но не се прие това предложение. Към днешно време доста революционно звучи.
Авторите на картата обаче приеха някои други съществени неща, също революционно звучащи, за които евала им.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети