На Предела има доста бунгала, през лятото със сигурност има алтернатива на хижата, през другите сезони ако някой има информация, да сподели.
momchilov написа:
А за кон се произвежда и всеки минал е3 - "като кон до емине", както му викахме в нашта група.. До е8 ми се струва че трябва повече...
Понякога магаре тръгва и магаре си остава
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Окт 30, 2015 4:33 pm
radosarov
Здравейте,
През втората половина на октомври минах Е4 от Алеко до Гоцев връх. Целта ми беше (разбира се, освен удоволствието от ходенето) да направя снимки и да събера информация за състоянието на маршрута, въз основа на които след това да публикувам подробна информация за всеки, които иска да мине маршрута. Освен това заедно с приятелите от Прозрачни планини ще изготвим предложение за туристически продукт на базата на Е4, което евентуално да влезе в изготвящите се в момента плановете за управление на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин. Ще бъде много признателен ако споделите мнения, идеи и опит от вашите преминавания по маршрута. Също ако имате някакви въпроси ще се радвам да отговоря доколкото мога.
Снимки и по-личен поглед на тези 17 дни, които изкарах в планината, можете да откриете тук - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1248547841827451.1073741865.203999366282309&type=3. Ще споделя и линк към статията с вече детайлна информация за маршрута веднага щом съм готов с нея. Опитах се и тук в съобщението да вмъкна снимки, но ги изважда в пълния им размер от 2100 px по широката страна и излизаше от прозореца (все още се опитвам да се ориентирам как да ползвам форума
И последно, с Митко от Попови ливади си говорихме за маркировката от Комитски чарк, която сте правили заедно. Поздравления за свършената работа! Единственото място, където в момента човек може да се обърка, е след изкачването към Ореляк, в равната част при Добро поле, но там най-много да походиш малко повече ако излезеш на пътя по-вдясно.
Съб Ное 14, 2015 12:21 pm
Mariana1000
Здравей, Радо, миналата седмица като бяхме на Попови ливади Митко ни разказа за теб Поздравления за прехода при тези по-трудни есенни условия!
Намеренията ти да публикуваш информация за маршрута са похвални. Надявам се няма да имаш нищо против да сложа линк към нея в темата СИСТЕМАТИЗИРАНА ИНФОРМАЦИЯ за Е-4, така че да е лесно откриваема?
radosarov написа:
Освен това заедно с приятелите от Прозрачни планини ще изготвим предложение за туристически продукт на базата на Е4, което евентуално да влезе в изготвящите се в момента плановете за управление на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин. Ще бъде много признателен ако споделите мнения, идеи и опит от вашите преминавания по маршрута.
Това какво значи, обясни с няколко думи като на напълно незапознат човек. Какви мнения, идеи и опит ти трябват? За кой аспект от маршрута?
radosarov написа:
Също ако имате някакви въпроси ще се радвам да отговоря доколкото мога.
Кажи според теб кои са най-проблемните маршрути от гледна точка на проходимост и маркировка? Какво ще кажеш за отсечката Капатник - Предела?
radosarov написа:
И последно, с Митко от Попови ливади си говорихме за маркировката от Комитски чарк, която сте правили заедно. Поздравления за свършената работа! Единственото място, където в момента човек може да се обърка, е след изкачването към Ореляк, в равната част при Добро поле, но там най-много да походиш малко повече ако излезеш на пътя по-вдясно.
Да, там не се получи много добре. Когато Митко и Николай са маркирали, са повторили по-новата маркировка на БТС, която излиза на пътя и продължава по него известно време. Старата версия на пътеката само пресича пътя и изобщо не се върви по него. В картата на Домино пък е дадена трета версия, при която пътеката върви направо през Добро поле и излиза на съвсем друго място на пътя, а не при масата с пейките.
Ние като бяхме там миналата седмица се почудихме какво да направим и в крайна сметка нищо не направихме. Оставихме решението за пролетта. Все пак преобладава мнението, че трябва да се маркират и обозначат с табелки и двата варианта (третия от картата на Домино не сме го проучили, трябва и това да се направи). Аз лично смятам, че пътеката е по-удобна и приятна, но пък има хора, които вървят по-бързо по пътища.
Вто Ное 24, 2015 12:01 am
radosarov
Mariana1000, здравей. Бях в чужбина, за това не успях да отговоря по-рано. За проблемните участъци от Е4 - да, Капатник-Предела е най-трудната за ориентиране част, където без GPS вероятността от загубване е много голяма. Разбира се, зависи сигурно от конкретната обстановка и доколко човек успява да се ориентира. Аз минах тази част леко измръзнал, мокър и в мъгла, така че дори с GPS на няколко пъти се връщах и се лутах да търся маркировка, преди да се откажа изобщо да я търся и да се пусна направо през гората към черния път. Според мен има и още два момента, на които има по-голяма вероятност от загубване. Единият е във Верила, където маркировката минава през една поляна и почти не се вижда, а вляво от поляната успоредно върви нов почвен път. В края на поляната има трудно забележимо отклонение в дясно, а маркировката се вижда само ако поемеш по него и вървиш 15 метра навътре в гората. Като нищо човек може да си продължи по новия път и да слезе в ниското. Другото място, където може да се загуби човек е от Папаз чаир към хижа Славянка, там маркировката на някои места е доста нарядко и има немалко разклони без да е ясно кой път е правилният.
Вто Дек 01, 2015 1:09 pm
Mariana1000
Благодаря за отговорите
За Верила мисля, че знам коя е поляната и отклонението, там дори аз се оглеждах лятото, а съм го минавала преди това няколко пъти.
За Папаз чаир - Славянка, началото беше положено миналия месец с премаркиране до заслон Дългия чучур, имаме уговорка с хижаря Митко, че пролетта ще се продължи
Капатник - Предела е такава тема, че не е за отваряне
Ще чакаме и систематизираната информация
Вто Дек 01, 2015 1:26 pm
radosarov
Когато съм готов с подробната информация ще пиша тук и ще кажете къде е най-добре да бъде преместена след това, така че да я намират хората по-лесно. Поздрави и лек ден!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Страница 13 от 13
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети