Отново за свалянето на BGMountains в OruxMaps
Много съжалявам, че за пореден път се открива тази тематика, но не мога да се справя и моля за помощ. Изчетох абсолютно всичко не само в този форум, а и в други; разучих ръководствата на BGMountains и OruxMaps, но вече цяла седмица се бъхтя като комеминец по следния проблем: КАК ДА СИ СВАЛЯ BGMountains в OruxMaps, НО ВЪВ ВЪНШНАТА ПАМЕТ?
Имам фаблет Асус с 5 ГБ вътрешна и 29 ГБ външна, Лолипоп (Андроид 5) и не желая друго устройство, защото с него и външна 8 А - батерия съм обходил всички основни по-леки маршрути и ми е удобен.
Картите (освен BGMountains ползвам още няколко) изискват доста памет и затова трябва да са ми във външната. Не искам да си рутвам фаблета, защото ми отпадат гаранциите и губя ъпдейтите, а и има сериозен риск от скапване (Лолипопът има някакви защитни кодове). Но по дефол приложенията (в случая - OruxMaps) се свалят във вътрешната памет, а после не могат да се изрежат и да се пейстнат във външната, а трябва да се влиза в настройките и оттам да се местят частично (напълно НЕ може). Но тогава пък остават неизтриваеми следи от Орукса във вътрешната и при рестарт той пак си изгражда автоматично файловете във вътрешната памет, а Орукса, който съм преместил във външната, все едно не съществува.
Вътрешният Орукс не може да прочете никави карти във външната памет, колкото и да се опитвах да приложа различните съвети. Оставам с убеждението, че съветите по проблема са давани от хора, работели със стари версии на Андроид.
Моля да ми се опише по стъпки (по-сбито, защото вече знам наизуст различните варианти на монтаж), но от човек, който знае и е пробвал съответния алгоритъм (а не да е преписал нещо написано някъде) как да осъществя работата си с BGMountains и възможно ли е да разреша гореописания проблем (МНОГО МИ Е СТРАННО ЗАЩО НИКОЙ НЕ СЕ ОПЛАКВА ОТ ТОЗИ ПРОБЛЕМ!)?
Ако не може с Орукса, то има ли немного лоша друга платформа за моя фаблет, върху която да работя с BGMountains?
И накрая, ако и двете хипотези са неосъществими, то може ли да се свали картата от "kade.si" във фаблета ми, защото онлайн работя само с нея в момента, а онлайнът е рискован из планините?
---------------
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!
Нед Ное 29, 2015 7:55 pm
НИКОЛАЙ Т.
Ведрин е твоя човек.Пиши му и всичко ще ти обесни.Дидо също мисля, че може да помогне.
Нед Ное 29, 2015 8:07 pm
El Sendador
НИКОЛАЙ Т. написа:
Ведрин е твоя човек.Пиши му и всичко ще ти обесни.Дидо също мисля, че може да помогне.
Благодаря! Вече им писах.
Нед Ное 29, 2015 8:17 pm
Петър
kade.si във фаблета?
Виж темата: "Web базирана версия на BGM......",стр. 5,програма за Android- All-in-One-Offline Maps. Работи безупречно в off&on режим."kade.si-налична+много други.
Нед Ное 29, 2015 8:33 pm
El Sendador
Re: kade.si във фаблета?
Петър написа:
Виж темата: "Web базирана версия на BGM......",стр. 5,програма за Android- All-in-One-Offline Maps. Работи безупречно в off&on режим."kade.si-налична+много други.
Мерси! Направих го и пробвах. Добре е. Само силно ме смущава големината на файла - само 158 МБ. Явно доста информация не се сваля.
Освен това, оставам с чувството, че от "каде.си" е свалена само БГМ, а останалите 5 карти не са.
Но иначе ще ми върши работа, ако НЕ записвам трековете.
КАК ДА СИ СВАЛЯ BGMountains в OruxMaps, НО ВЪВ ВЪНШНАТА ПАМЕТ?
В зависимост от версията на Андроид, версията на OruxMaps, а може би също и от специфични особености на конкретното устройство, според настройките направени от производителя му, пътя за достъп до папката с файловете на OruxMaps на външна карта памет може да е различен. Моя опит е ограничен и бих могъл да споделя в момента как работи устройство, до което имам достъп от време на време:
Модел на устройството: Sony Xperia Z1 Compact (model number D5503)
Версия на Андроид: 5.1.1 (kernel version 3.4.0-perf-g4fd66c3 Mon Jul 27 09:53:10 2015, build number 14.6.A.0.386)
Версия на OruxMaps: v.6.0.10
Настройка Maps directory на OruxMaps: /storage/sdcard1/oruxmaps/mapfiles
В гореспомената папка на външната карта памет се намират различни файлове с карти, в това число и BGMountainsCYR.img, която може да бъде изтеглена оттук. Във вътрешната памет на устройството също съществува цялата файлова структура на oruxmaps (това изглежда е неизбежна функционалност на програмата), но в поддиректорията ѝ mapfiles на вътрешната памет има само няколко малки по обем служебни файла, които заемат съвсем малко място (749 KB).
Последната промяна е направена от vedrin на Нед Ное 29, 2015 10:42 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Освен това, оставам с чувството, че от "каде.си" е свалена само БГМ, а останалите 5 карти не са.
Всеки от картните слоеве достъпни в kade.si може да бъде използван в OruxMaps като отделен източник. За целта трябва да бъдат направени съответните настройки в OruxMaps. Някои от локално хостваните слоеве са достъпни през WMS (BGtopoVJ-v3.00, Landsat-8-20141021 и BGtopo-126k), други през TMS (BGMountains). WMS източниците могат да бъдат добавени в OruxMaps по следния начин:
Select layers: <име на слой> (избор от списък с различни възможности)
Един начин за добавяне на BGMountains като онлайн източник в OruxMaps е описан от Rincewind тук.
Нед Ное 29, 2015 10:40 pm
Петър
El Sendador на 29.11.15 написа:
Само силно ме смущава големината на файла - само 158 МБ. Явно доста информация не се сваля.
Не бива да те смущава тази цифра,тя е променлива. Това е базовия кеш,кайто се е получил при първоначалното пускане на програмата и предполагам леко раздвижване в онлайн режим. Когато си офлайн програмата /и не само тази/ използва наличния кеш за да покаже съответната част от терена, т.е. същият който си обходил онлайн, вече ще го имаш когато си офлайн. Не ти е нужна външна памет, когато кешът ти нарасне винаги можеш да го изтриеш и по този начин можеш да си регулираш обема на хранилището. Нещо, което е много полезно за ориентирането, имаш възможност да кешираш чрез тази програма даден терен в
"Bulgaria BGMountains Topo","Google Maps", "Bing Maps"..../така са дадени в "On-demand maps" на програмата/ Същите са синхронизирани, т.е.ти се локализираш на едно и също място върху трите карти, които са в еднакъв мащаб. Не знам друга програма с подобна функционалност, възможно е да греша. Това е програма за ориентиране, за да записваш тракове си има други.
Пон Ное 30, 2015 10:12 pm
El Sendador
Благодаря на всички!
Общо взето, разбрах, че НЕ е възможно инсталирането на Орукса в СД-картата. Затова направих една мешаница - Орукс в основната памет с БГМ; във външната памет са няколко карти - All-in-One-Offline Maps с карти от "каде.си"; Гугъл Мапс за градове и шосета; Гугъл Земя за гледка от въздуха. Когато ми трябва съответната карта, превключвам приложението. Явно, че универсална карта няма и е необходимо да имаш няколко карти.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети